Acum la Digi FM E Bine Rău! SNAP - Oops Up(Reworked)

Drulă: „Ciolacu şi Boloş îşi dau OUG de amnistie pentru falsificarea bugetului pe 2024”

catalin drula
Foto: USR

Liderul USR Cătălin Drulă acuză că premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor Marcel Boloş ”îşi dau OUG de amnistie pentru falsificarea bugetului pe 2024”, el calificând situaţia ca fiind ”fără precedent” şi afirmând că prin OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală şi combaterea evaziunii fiscale, cei doi nu mai semnează declaraţia obligatorie potrivit căreia bugetul respectă legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Ordonanţe de Urgenţă cu prevederi similare au fost emise şi în 2021 şi în 2022.

”FĂRĂ PRECEDENT. Ciolacu şi Boloş îşi dau OUG de amnistie pentru falsificarea bugetului pe 2024. În draftul de OUG apar la art. XXI următoarele prevederi:Guvernul se exceptează pe sine de la obligaţia de a construi un buget care să respecte principiile de responsabilitate fiscală. Pentru 2024, în mod excepţional, premierul Ciolacu şi ministrul PNL al Finanţelor Boloş nu mai semnează declaraţia obligatorie că bugetul respectă legea responsabilităţii fiscal-bugetare”, susține Drulă, referindu-se la OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative precum şi pentru prorogarea unor termene, potrivit News.ro. 

El afirmă că, în fiecare an, obligaţi de Legea responsabilităţii fiscal bugetare 69/2010, prim-ministrul şi ministrul Finanţelor semnează o declaraţie angajantă legal conform căreia bugetul este conform cu principiile responsabilităţii fiscale, regulile fiscale şi strategia fiscal-bugetară.

”Ciolacu şi Boloş nu vor să semneze. Pentru că ştiu că bugetul este falsificat şi se tem că vor ajunge să răspundă. Aşa că îşi dau OUG de amnistie prin care să nu mai dea declaraţia. Am un mesaj pentru ei: chiar dacă vă daţi OUG, tot veţi răspunde. CCR se mai schimbă. Intenţia voastră este clară. Va veni şi decontul pentru crima pe care o faceţi astăzi împotriva stabilităţii economice a României”, transmite liderul USR.

În OUG adoptată de Guvern joi seară şi făcută publică sâmbătă dimineaţă de Ministerul Finanţelor, articolul XXl invocat de Cătălin Drulă - care se referea la draftul actului normativ, prevederile regăsindu-se însă în aceeaşi formă în varianta finală - prevede:

  • ”(1) Prin derogare de la prevederile art. 29 alin. (5) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare prim-ministrul şi ministrul finanţelor semnează o declaraţiede răspundere prin care se atestă, exclusiv, corectitudinea şi integralitateainformaţiilor din Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 - 2026.
  • (2) Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (4) din Legea nr. 69/2010,republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul şi ministrul finanţelor semnează o declaraţie ce atestă exclusiv încadrarea proiectului debugetpe anul 2024 şi perspectiva 2025 - 2027 în ţintele, obiectivele şi priorităţile asumate prin Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 - 2026.
  • (3) Prevederile art. 30 alin. (5) din Legea nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică pentru planificarea bugetară pe anul 2024 şi perspectiva 2025 - 2027”.

    Articolele din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară de la care se face derogare prin OUG sunt:
  • Art. 29 alin. (5) Declaraţia de răspundere va conţine o declaraţie semnată de prim-ministru şi de ministrul finanţelor publice, prin care se atestă corectitudinea şi integralitatea informaţiilor din strategia fiscal-bugetară şi conformitatea acesteia cu prezenta lege, ţintele sau limitele pentru regulile fiscale şi respectarea principiilor responsabilităţii fiscale.
  • Art. 30 alin. (4) Guvernul are obligaţia de a prezenta Parlamentului un buget anual care să respecte principiile responsabilităţii fiscale, regulile fiscale, strategia fiscal-bugetară şi orice alte prevederi ale prezentei legi, iar prim-ministrul şi ministrul finanţelor publice vor semna o declaraţie ce atestă această conformitate, declaraţie care va fi prezentată Parlamentului împreună cu bugetul anual.
  • Art. 30 alin. 5) În eventualitatea că Guvernul nu poate respecta condiţia de conformitate prevăzută la alin. (4), prim-ministrul şi ministrul finanţelor publice vor menţiona în declaraţie abaterile, precum şi măsurile şi termenele până la care Guvernul va asigura conformitatea cu principiile responsabilităţii fiscale, cu regulile fiscale şi cu strategia fiscal-bugetară.


Şi în 2021 şi în 2022 au fost emise OUG cu prevederi similare, OUG 130/2021 şi OUG 168/2022.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
gabriela firea
Firea, după ce proiectul de buget al Capitalei a fost blocat: „Bucureştenii nu trebuie să fie...
Iohannis, în drum spre summitul Comunităţii Politice Europene/ Twitter
Klaus Iohannis a cheltuit în doar jumătate de an bugetul pentru deplasări externe pe 2023...
Elisabeta Lipă
Elisabeta Lipă, după ce Federația de Canotaj a primit un buget mic: Este insuficient într-un...
adrian câciu
Ministrul Finanțelor: Încasările în ianuarie 2022 au fost mai mari cu 31% faţă de ianuarie 2021
Te-ar putea interesa și
buget
Deficitul bugetar al României a fost de 80 de miliarde de lei în 2021
adrian câciu
Adrian Câciu îi răspunde lui Florin Cîțu: Nu e risc de recesiune. De unde îngrijorarea?
florin citu la digi24
Florin Cîțu vrea explicații de la Nicolae Ciucă pentru buget: Nu se respectă programul de...
nicolae-ciuca-gov
Guvernul renunță la coborârea plafonului de încadrare a IMM-urilor de la 1 milion de euro la...
Partenerii noștri
Digi24 O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
DigiSport Gigi Becali a dat 600.000€ pe un fotbalist la care nici nu s-a uitat: ”L-am luat în 3 secunde”
Gigi Becali a dat 600.000€ pe un fotbalist la care nici nu s-a uitat...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World Cum arată o zi din viața antreprenorului care vrea să devină adevăratul Benjamin Button. Ia 100 de suplimente pe zi și-și mănâncă cina la 11 dimineața
Cum arată o zi din viața antreprenorului care vrea să devină adevăratul...
ProFM Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
canotaj romania
Bronz la Campionatele Europene de Canotaj 2024 pentru echipajul de 8+1...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc
O medalie de aur și una de argint pentru România la Campionatul European de Canotaj
masina care a luat foc
O mașină a luat foc pe autostradă. Imediat după ce șoferul și pasagerul s-au dat jos și au...
sofer
Tânăr de 22 de ani, prins drogat la volan de două ori într-o noapte