Criza generată de pandemie a afectat sănătatea mintală a milioane de oameni, afirmă directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că s-au accentuat temerile și stările de anxietate, iar serviciile medicale de specialitate sunt perturbate.
Pentru mulți oameni, lipsa interacțiunilor sociale din cauza pandemiei a avut efecte profunde asupra sănătății mintale, a declarat șeful OMS, într-o conferință de presă organizată la sediul din Geneva.
Oficialul a subliniat că sănătatea psihică era deja „o problemă neglijată pe plan mondial”.
Aproape un miliard de oameni trăiesc cu o tulburare mintală, trei milioane mor anual din cauza efectelor dăunătoare ale alcoolului, iar la fiecare 40 de secunde o persoană moare prin sinucidere. Cu toate acestea, foarte puține persoane au acces la serviciile de calitate pentru sănătate mintală. În țările cu venituri mici ori medii, peste 75% dintre persoanele care au probleme psihice, neurologice ori privind consumul de substanțe nu primesc deloc tratament. Stigmatizările, discriminarea, legislația punitivă și abuzurile asupra drepturilor omului sunt încă foarte răspândite, a atras atenția Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Pe 10 octombrie, de Ziua Mondială a Sănătății Mentale, OMS va organiza pentru prima dată un eveniment online global de consiliere în materie de sănătate mintală.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!