Studiile arată că device-urile folosite excesiv duc la performanțe academice slabe ale copiilor. Vizionarea a peste două ore de televiziune pe zi echivalează cu pierderea a 4 luni de învățare. Copiii români petrec aproximativ 4 ore pe zi pe ecrane.
Mijloacele electronice oferă un acces mai bun la informație, mai ales pentru cei nevoiți să participe la cursuri online. Însă, dacă un copil se uită la televizor sau se joacă peste două ore pe zi, studiile arată că sunt riscuri: cititul și numerele îi vor face probleme copilului.
Tot ceea ce este într-un joc video în desene animate sunt cadre foarte rapide, ori chestia asta face creierul copilașului să lucreze foarte foarte repede și aduce o stare de agitație. Dacă părintele acela își lasă copilul sau îi pune copilului un telefonaș, o tabletă, un PSP sau orice alt device care să-l facă pe copil să stea liniștit, acel părinte va plăti prețul. Se luptă un element, logic, rațional, explicația, cu un element de plăcere, faptul de a se simți bine pe și cu un device. Asta înseamnă pentru copil o formă de dependență, avertizează psihologul Diana Miron.
Sunt, totuși, mai multe soluții la acest inconvenient al tehnologiei.
Să-i faci tu, ca părinte, un program, care să te includă și pe tine, să fie supravegheat de un adult, de un alt adult, dacă părinții nu au acest timp, punctează specialista.
Ionuț Trașcă, administrator IT, amintește că pe orice calculator sau device există un „control parental” care poate limita intervalul orar în care un copil poate accesa calculatorul.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!