Acum la Digi FM Cetin Rasit C-BLOCK - Time is Tickin Away

Detalii șocante dezvăluite de ostaticii eliberaţi de Hamas. Aveau mese neregulate și foloseau bănci pe post de paturi

Ostatici eliberați de Hamas/ Profimedia
Ostatici eliberați de Hamas/ Profimedia

Scaune de plastic pe post de paturi. Mese constând în pâine şi orez. Ore întregi petrecute aşteptând pentru a merge la baie. Pe măsură ce foştii ostatici se întorc în Israel, după şapte săptămâni de captivitate în mâinile Hamas, au apărut informaţii despre condiţiile de detenţie ale acestora, relatează AP.

Cei 58 de ostatici eliberaţi în cadrul unui acord de încetare a focului în ultimele trei zile au stat în mare parte departe de ochii publicului, majoritatea fiind încă în spitale, relatează News.ro.

La aproape două luni după ce militanţii Hamas i-au târât în Gaza în timpul unui atac transfrontalier sângeros asupra Israelului, în care au fost ucise 1.200 de persoane, majoritatea ostaticilor eliberaţi par a fi într-o stare fizică stabilă.

Informaţiile despre condiţiile în care au fost ţinuţi în captivitate au fost strict controlate, dar membrii familiilor ostaticilor eliberaţi au început să împărtăşească detalii despre experienţele trăite de cei dragi lor.

Merav Raviv, ale cărei trei rude au fost eliberate vineri de Hamas, a declarat că au fost hrăniţi neregulat şi au mâncat în principal orez şi pâine. Ea a spus că verişoara şi mătuşa ei, Keren şi Ruth Munder, au slăbit fiecare aproximativ 7 kilograme în doar 50 de zile.

Ostatici eliberați de Hamas/ Profimedia

Raviv a spus că a auzit de la membrii familiei sale eliberaţi că au dormit pe rânduri de scaune împinse unele lângă altele într-o cameră care arăta ca o zonă de recepţie. Aceştia au spus că uneori au fost nevoiţi să aştepte ore întregi înainte de a merge la baie.

Adva Adar, nepoata lui Yaffa Adar, o ostatică în vârstă de 85 de ani eliberată, a declarat că şi bunica ei a slăbit.

"Număra zilele de captivitate", a spus Adar. "S-a întors şi a spus: "Ştiu că am fost acolo timp de 50 de zile"".

Adar a spus că bunica ei a fost luată în captivitate fiind convinsă că membrii familiei sale sunt morţi, pentru ca apoi să iasă la iveală cu vestea că au supravieţuit. Cu toate acestea, eliberarea ei a fost dulce-amară: Ea a aflat, de asemenea, că locuinţa sa fusese devastată de militanţi.

"Pentru o femeie în vârstă de 85 de ani, în mod normal ai casa în care ţi-ai crescut copiii, ai amintirile tale, albumele de fotografii, hainele tale", a spus Adar. "Ea nu are nimic, iar la vârsta ei înaintată trebuie să o ia de la capăt. Ea a menţionat că îi este greu".

În cele 50 de zile de când ostaticii au fost luaţi în captivitate, Israelul a devastat Fâşia Gaza cu o ofensivă terestră şi aeriană în urma căreia au murit cel puţin 13.300 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.

În cadrul actualului armistiţiu de patru zile, Hamas a fost de acord să elibereze un total de 50 de ostatici israelieni în schimbul eliberării de către Israel a 150 de prizonieri palestinieni din domeniul securităţii şi a intensificării ajutorului pentru enclava atacată.

Au fost, de asemenea, eliberaţi 18 cetăţeni străini, majoritatea thailandezi. Alţi 11 ostatici urmează să fie eliberaţi luni, în ultima zi de armistiţiu, rămânând aproape 180 de ostatici în Fâşia Gaza. Autorităţile israeliene au declarat că sunt dispuse să prelungească armistiţiul cu o zi pentru fiecare serie de 10 ostatici eliberaţi de Hamas.

Cea mai completă imagine de până acum a vieţii în captivitatea Hamas a fost evocată de Yocheved Lipschitz, în vârstă de 85 de ani, o ostatică eliberată înainte de actualul armistiţiu.

La eliberare, Lipschitz a declarat că a fost ţinută în tuneluri care se întindeau pe sub Gaza "ca o pânză de păianjen". Ea a spus că răpitorii ei "au spus că sunt oameni care cred în Coran şi că nu ne vor face rău".

Ostatici eliberați de Hamas/ Profimedia

Lifshitz a spus că ostaticii au fost trataţi bine şi au primit îngrijiri medicale, inclusiv medicamente. Gărzile au păstrat condiţii de curăţenie, a spus ea. Ostaticii primeau o masă pe zi cu brânză, castraveţi şi pita, a spus ea, adăugând că răpitorii ei mâncau la fel.

Ostaticii recent eliberaţi păreau, de asemenea, să fi fost ţinuţi în subteran. Eyal Nouri, nepotul Adinei Moshe, în vârstă de 72 de ani, care a fost eliberată vineri, a declarat că mătuşa sa "a trebuit să se adapteze la lumina soarelui", deoarece a stat în întuneric timp de săptămâni.

"A fost în întuneric complet", a spus Nouri. "Mergea cu ochii în jos pentru că a fost într-un tunel. Ea nu era obişnuită cu lumina zilei. Şi în timpul captivităţii, a fost deconectată... de toată lumea exterioară".

Nouri a spus că Moshe nu a ştiut că urma să fie eliberată până în ultimul moment.

"Până când a văzut Crucea Roşie", a spus el. "Acesta a fost momentul în care şi-a dat seama că aceste şapte săptămâni îngrozitoare s-au terminat".

Ea a primit vestea că soţul ei a fost ucis de militanţi, iar familia fiului ei a supravieţuit în mod miraculos.

Medicii au avertizat asupra efectelor psihologice grave ale captivităţii. Israelul a pus la dispoziţia celor care au fost eliberaţi consiliere şi alte tipuri de sprijin.

Însă cei mai mulţi dintre ostaticii eliberaţi au părut a fi în stare fizică bună, capabili să meargă şi să vorbească normal.

Dar cel puţin doi au avut nevoie de îngrijiri medicale mai serioase. Unul dintre ostaticii eliberaţi duminică, Alma Abraham, în vârstă de 84 de ani, a fost transportată de urgenţă la Centrul Medical Soroka din Israel, în oraşul Beersheba, în sudul ţării, în stare de risc vital.

Directorul spitalului a declarat că aceasta avea o afecţiune preexistentă care nu fusese tratată corespunzător în captivitate.

O tânără ostatică era în cârje într-o înregistrare video pe care Hamas a publicat-o sâmbătă. Fata făcea grimase către răpitorii săi în timp ce intra într-un vehicul al Crucii Roşii care a scos-o din enclava asediată.

Ostatici eliberați de Hamas/ Profimedia

Yair Rotem, a cărui nepoată în vârstă de 12 ani, Hila Rotem-Shoshani, a fost eliberată duminică, a declarat că a trebuit să îi reamintească în permanenţă că nu este nevoie să vorbească în şoaptă.

"Le-au spus mereu să vorbească în şoaptă sau să tacă, aşa că eu îi tot spun că acum poate să ridice vocea", a spus Rotem. El a adăugat că Hila, care luni va împlini 13 ani, a dormit bine în prima noapte în care s-a întors în Israel şi că are poftă de mâncare.

Ohad Munder, nepotul lui Raviv, a fost înconjurat de prieteni la scurt timp după ce a fost eliberat, aceştia sărbătorindu-şi cea de-a 9-a aniversare, cu o lună întârziere, cu îngheţată şi pizza într-o sală de spital.

Prietenul lui Ohad, Eitan Vilchik, a declarat pentru Canalul 13 din Israel că prietenul său este "puternic din punct de vedere emoţional" şi că a putut deja să răspundă la întrebările lor despre ce a mâncat şi ce s-a întâmplat cu el în timpul captivităţii. Dar prietenii lui Ohad au refuzat să împărtăşească detalii, spunând că vor să îi respecte intimitatea.

Vilchik a declarat că profesorii au anulat cerinţele privind temele pentru acasă ale lui Munder, dar prietenii săi îl vor ajuta să recupereze materiile pe care le-a pierdut la şcoală.

El a spus că Ohad era încă în stare să rezolve un cub Rubik în mai puţin de un minut.

Ostatici eliberați de Hamas/ Profimedia

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT - Live Classics
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Yulia Navalnaya (3)
Iulia Navalnaia se va întâlni cu miniştrii de externe ai statelor UE...
zamfir
Daniel Zamfir (PSD): Deja a devenit agasantă insistenţa cu care...
Pe aceeași temă
eurovision 2024
Israelul consideră „scandaloasă” intenţia organizaţiei de a-i descalifica melodia de la...
Elon Musk Awarded With Axel Springer Award In Berlin
Elon Musk, declarații controversate: ”Nu există nicio şansă ca Putin să fie înfrânt în Ucraina”
Arabia Saudită avertizează Israelul privind ”repercusiuni foarte grave” pentru luarea cu asalt a oraşului Rafah/ Foto: Twitter
Arabia Saudită avertizează Israelul privind ”repercusiuni foarte grave” pentru luarea cu asalt...
camera deputatilor plen parlament inquam octav ganea
Moment de reculegere la Parlament, pe 26 februarie, la împlinirea a doi ani de la invazia...
Te-ar putea interesa și
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 18 Jan 2024
Marcel Ciolacu: „Haideţi să stăm liniştiţi, că România nu va intra în niciun război!”
Luminița Odobescu
Ministrul Afacerilor Externe: "Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda UE. România...
protest israel
Mii de israelieni au ieșit în stradă pentru a striga împotriva lui Netanyahu: "Acest guvern...
soldati ruși în război
Soția unui soldat rus, strigăt de disperare la sediul de campanie al lui Vladimir Putin. A...
Partenerii noștri
Digi24 Scos din conducerea SOS, Silvestru Șoșoacă face dezvăluiri despre Diana Șoșoacă: „Cineva te îndeamnă luni de zile să mergi la Moscova”
Scos din conducerea SOS, Silvestru Șoșoacă face dezvăluiri despre Diana...
DigiSport Sorana Cîrstea și-a egalat cea mai bună performanță din carieră, după ce a ajuns în semifinalele turneului de la Dubai
Sorana Cîrstea și-a egalat cea mai bună performanță din carieră, după ce a...
PeRoz Bunică de 61 de ani, val de reacții după ce a făcut publică o imagine din tinerețe: „E incredibil cât de frumos îmbătrânești!”
Bunică de 61 de ani, val de reacții după ce a făcut publică o imagine din...
Film Now Paul Anderson, Arthur din „Peaky Blinders”, fotografiat în Londra, la câteva săptămâni după ce a fost amendat pentru posesie de cocaină. Fanii, îngrijorați: „Are nevoie de ajutor!”
Paul Anderson, Arthur din „Peaky Blinders”, fotografiat în Londra, la...
Digi World O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele...
Stirile Kanal D Trupul lui Navalny transportat într-un convoi la miezul nopții! Camerele de supraveghere au surprins totul
Trupul lui Navalny transportat într-un convoi la miezul nopții! Camerele...
ProFM Femeia care a crescut-o pe Gina Pistol, după ce vedeta a fost abandonată de mama ei, a rupt tăcerea: „A lăsat-o la mine și a plecat”
Femeia care a crescut-o pe Gina Pistol, după ce vedeta a fost abandonată...
Digi Life România, pe locul 2 în lume la numărul de comenzi de pizza. Un bărbat din Iași a comandat, în 2023, 569 de pizze
România, pe locul 2 în lume la numărul de comenzi de pizza. Un bărbat din...
Ultimele știri din matinal
iancu guda si andreea
Cum a cunoscut-o Iancu Guda pe soția lui, Andreea
lidia buble 2024
Cum și-a câștigat Lidia Buble primii bani și ce și-a cumpărat cu ei
toma cuzin si sotia 0cbd3896-7974-4ff8-8d87-cc3c52277090
Cuzin Toma și soția lui, Cristina, la Matinalul Digi FM: Despre dragoste, încredere și cartofi
main adda si catalin rizea
Adda și Cătălin Rizea, testul fulger de cuplu: Cât de bine se cunosc după 10 ani de relație?
Ultimele știri
American Company Makes Historic Moon Landing
O sondă spaţială americană s-a plasat cu succes pe Lună. Este o premieră pentru o companie...
U.S President Joe Biden Meets with Yulia Navalnaya, Widow of Alexei Navalny
Joe Biden s-a întâlnit cu văduva şi cu fiica lui Navalnîi în San Francisco: „A fost un om de...
Bucharest,,Romania,-,December,5,,2018:,Logo,Of,The,Romanian
Un şef de serviciu şi un economist din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, reţinuţi...
Rumänien, Pressekonferenz Frank-Walter Steinmeier und Klaus Iohannis Pressekonferenz vom Präsidenten Rumäniens Klaus Ioh
Klaus Iohannis, propus pentru funcţia de secretar-general al NATO. Cu a reacționat Alianța și...