Redeschiderea restaurantelor, preconizată a avea loc joi, nu e un motiv de bucurie pentru toți patronii de localuri. Mulți dintre ei ar fi în pierdere, susține fondatorul unui grup de restaurante.
Antreprenorul Radu Dumitrescu a declarat că, deși afacerea lui a fost afectată de criză, nu crede că va deschide până în septembrie. Pentru el ar însemna costuri în plus, deoarece clienții nu stau vara în interior.
În plus, Guvernul nu l-a ajutat decât pentru șomaj tehnic. Plata pentru chirie și utilități ar însemna o altă pierdere. În ceea ce privește materialele dezinfectante, obligatorii pentru localuri, acestea sunt plătite tot din bani proprii.
Lunile iulie și august sunt cele mai slabe pentru restaurante, pentru partea de interior. Se deschid în cel mai rău moment cu putință, iar noi, în cazul în care am deschide acum, nu am putea să supraviețuim și nici măcar să ne acoperim costurile. Nimeni nu ia în considerare costurile cu măștile, mănușile, substanțele de dezinfectat suprafețe. Aceste costuri, în luna iunie, au fost de 5.500 euro. Am aplicat pentru IMM Invest, dar încă nu avem niciun răspuns, nici pozitiv, nici negativ. Suntem cu numărul de locuri, pe terase, nu total, la 40% din capacitate. Au scăzut încasările la mai puțin de jumătate doar pe terase, spune Dumitrescu.
Restaurantele ar urma să fie redeschise pe 9 iulie, conform unor surse oficiale. Regulile pe care patronii trebuie să le respecte au fost stabilite deja și urmează a fi publicate de autorități.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!