Vânzarea de carte în librăriile din România a înregistrat o scădere de 85% din cauza pandemiei. Vânzările online au ajuns la 40% din total.
Potrivit unui studiu al Federației Editorilor Europeni despre impactul crizei COVID-19 asupra pieței de carte din Europa, la începutul primăverii acestui an au avut de suferit și editurile și librăriile și bibliotecile.
În doar câteva săptămâni, vânzările s-au prăbușit și, cu ele, un întreg lanț de producție a cărții. Librăriile fizice sunt peste tot în lume principalul canal de vânzare al cărților, de aceea închiderea acestora a dus la scăderea dramatică a vânzărilor cu 75 și 95%, se arată în studiu.
Până la sfârșitul lunii martie, în Italia, vânzările de carte au scăzut cu 75% echivalând cu o pierdere de 20 de milioane de euro, Portugalia a înregistrat scăderi de 78%, Spania 80%, iar în România s-au înregistrat scăderi și de 85%.
În Franța, vânzările au scăzut cu 66%, iar unul dintre cele mai mari grupuri editoriale a înregistrat o scădere a vânzărilor de 90% la începutul lunii aprilie.
Întregul ecosistem estimează pierderi de 500 de milioane de euro pe lună în Germania și de 200 de milioane pe lună în Spania.
Un alt inconvenient major al crizei sanitare a fost imposibilitatea organizării târgurilor de carte, ceea ce a afectat negativ autorii, editorii și librarii.
„Târgurile de carte sunt ocazii de schimb de drepturi, de prezentare de noi titluri și, în unele cazuri, de a genera vânzări mari către public. Târgurile afectate până acum sunt cele din Paris, Londra, Bologna, Praga, Anvers, Tallinn, Salonic, Budapesta, Torino, Goteborg, Lisabona, Roma, București, mai arată studiul Federației Editorilor Europeni.
Pe de altă parte, vânzările online de carte au crescut cu 52% în martie și cu 180% în aprilie în Flandra, iar mai multe platforme online și-au dublat sau triplat vânzările în Franța la începutul lunii aprilie. În Italia au ajuns la o cotă de 47%, iar până în iunie au devenit 40% din vânzările totale de cărți din România.
Președintele Asociației Editorilor din România, Grigore Arsene, susține că și sectorul cărții din România, alături de alte domenii economice, a fost profund afectat de efectele pandemiei.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!