Acum la Digi FM HOLY MOLY FT THE MOTANS - Neintentionat

Cine este Dana Gârbovan?

2ED_OGN_2761

Dana Gîrbovan este propunerea PSD pentru Ministerul Justiției. Ea este judecător la Curtea de Apel Cluj și președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR). A contestatat protocoalele cu SRI în Justiție și a susținut Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Dana Gîrbovan a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca și Institutul Național al Magistraturii. Și-a început cariera de judecător, ca stagiar, la Judecătoria Zalău, în anul 2001, și a lucrat, ulterior, la Judecătoria Oradea, apoi la Tribunalul Bihor. Din anul 2008 este judecător la Curtea de Apel Cluj, potrivit MEDIAFAX.

Gîrbovan conduce din 2007 Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), singurul ONG acceptat în comisia Iordache, asociație profesională care a contestat protocoalele cu SRI, care au încălcat în mod direct și extrem de grav independența justiției.

„Toate instituțiile de la vârful sistemului judiciar – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Inspecția Judiciară – au încheiat protocoalele secrete cu SRI. Acest fapt a permis ingerința secretă a unui serviciu de informații atât în actul de justiție, cât și în cariera magistraților, fapt fără precedent într-un sistem de drept democratic”, arăta UNJR după o consultare cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni în 27 martie.

În anul 2007, Dana Gîrbovan a fondat "Uniunea Națională a Judecătorilor din România", un ONG despre care fondatoarea sa nu a precizat niciodată câți membri are și câți judecători reprezintă, în ciuda insistențelor presei de a clarifica acest aspect. Potrivit Danei Gîrbovan, "UNJR a fost fondată în 2007 cu gândul nu de a crea un sindicat, ci de a avea o asociație dinamică, activă, prezentă în spațiul public pe tot ceea ce înseamnă dezbateri privind sistemul judiciar, indicând probleme și oferind soluții.", potrivit HotNews.ro.

Atât Uniunea Națională a Judecătorilor din România, care, potrivit Danei Gîrbovan, "acționează ca un câine de pază al independenței justiției", cât și președinta UNJR, s-au remarcat adesea, în ultimii ani, printr-o serie de poziții controversate:

  • În februarie 2017, după ce Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar privind adoptarea și ulterior abrogarea controversatei OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni în toată țara, Dana Gîrbovan califica ancheta DNA drept "un derapaj" și cerea "o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se stabili care au fost cauzele unui astfel de derapaj".
  • Pe 9 iulie 2019, în ziua publicării Raportului GRECO ce arăta că România a făcut progrese insuficiente în combaterea corupţiei și critica înființarea Secției speciale, Dana Gîrbovan afirma că: "Rapoartele GRECO pe Romania confirmă, încă o dată, că aceste evaluări sunt nu doar vădit subiective, ci conțin și erori grosiere. (...) Raportul de follow-up cuprinde o analiză părtinitoare și pe alocuri superficială ori eronată a problemelor ce fac obiectul sau, fapt compromite seriozitatea și profesionalismul unui asemenea raport ce se finalizează prin 'recomandari' adresate unui stat pe chestiuni ce șin de justiție".
  • La finalul lunii iulie 2019, Dana Gîrbovan afirma că "este tristă și foarte cinică folosirea cazului de la Caracal pentru ca diverși magistrati, jurnaliști sau formatori de opinie să își valideze tezele despre justiție și modificările aduse legilor justiției."
  • Dana Gîrbovan a criticat și organizarea referendumului pe justiție din 26 mai, despre care a declarat că îi amintește de "comunism": "Prin includerea mai multor probleme într-o singură întrebare, referendumul din 26 mai încalcă libertatea fiecărui cetățean de a-și exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului. Altfel spus, prin modul în care au fost formulate întrebările, referendumul mi-a amintit tot de perioada comunistă, când, dacă vroiai să cumperi un kg de carne, trebuia să cumperi și o conserva de pește sau o pungă de creveți expandați."
  • După ce a fost o susținătoare, anul trecut, a modificării legilor justiției în varianta în care au trecut de "Comisia Iordache" și de Parlament și a contribuit activ la elaborarea acestor modificări, Dana Gîrbovan a criticat, la începutul acestui an, Ordonanţa lui Tudorel Toader (OUG 7) care aducea noi modificări acestor legi, afirmând că "reprezintă un regres faţă de legile justiţiei votate în Parlament".

Judecătorul clujean preciza că UNJR și alte două asociații, AMR și APR, au atras atenția, în 2015, asupra pericolului amestecului serviciilor de informații în justiție și au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției.

„Toate aceste protocoale au fost încheiate în spatele discursurilor înflăcărate despre independența justiției și susținerea luptei anticorupție. În spatele acestor slogane golite de conținut, aplaudate necondiționat de politicieni și birocrați de la Bruxelles și de ambasadele din România, însăși democrația și statul de drept din România au fost subminate, iar drepturile și libertățile românilor cu adevărat au ajuns să fie considerate un lux”, spunea președintele UNJR.

Dana Gîrbovan a fost una dintre susținătoarele Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, menționând că aceasta a fost creată ca răspuns la problemele extrem de grave generate de modul în care, în trecut, au fost gestionate dosarele penale privind magistrații.

„Înființarea noii Secții nu este o soluție uzuală, însă ea vine ca răspuns la o problemă pe care sistemul a ales să o țină ascunsă sub preș, acesta fiind și motivul pentru care nici unul dintre cei ce contestă Secția nu au venit cu propuneri alternative la aceasta. Și nu au venit pentru că asta ar fi însemnat să recunoască existența unor probleme grave, pe care au ales, însă, de ani de zile să le ascundă sau minimalizeze”, spunea judecătorul clujean în septembrie 2018.

Foto: Inquam / Octav Ganea

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Sursă: Mediafax, HotNews.ro

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Michael Madsen passed away at 67 **FILE PHOTOS**
Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill Bill”, a murit...
bolojan 2025-06-23-8157
Ilie Bolojan, întrebat dacă regretă că a acceptat postul de premier...
Us,President,Donald,Trump,Is,Sharp,In,The,Background,,While
Putin îi spune la telefon lui Trump că Rusia ”nu va renunţa la...
Pe aceeași temă
Sorin Grindeanu
PSD și-a ales cei șase miniștri din Guvernul Bolojan. Alexandru Rogobete la Sănătate, Radu...
sorin grindeanu
Sorin Grindeanu: "PSD îşi asumă participarea într-o nouă coaliţie guvernamentală. 71,5% dintre...
Ilie Bolojan
USR și PNL, câte patru ministere în Guvernul Bolojan, PSD, șase. Cum le împart și cine sunt...
Romania PM
Sorin Grindeanu, despre scenariile privind componența viitorului guvern: "Sunt toate pe masă...
Te-ar putea interesa și
alegeri romania (1)
Sondaj INSCOP. Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, cei mai mulți români ar vota cu...
Sorin-Grindeanu-01
Grindeanu: „Economic, nu suntem pe marginea prăpastiei, dar anumite măsuri fiscale trebuiau...
Bucharest,,Romania,-,October,31,,2019:,Sorin,Grindeanu,,President,Of
Consultări la Cotroceni. Grindeanu: S-a discutat foarte mult despre lucrurile care ţin de...
Daniel Băluţă/ Foto: Facebook
Daniel Băluță, prim-vicepreședinte PSD: "Partidul trebuie să intre la guvernare. E un moment...
Partenerii noștri
DigiSport Ce veste pentru FCSB! Denis Alibec ar putea rata doar un singur meci
Ce veste pentru FCSB! Denis Alibec ar putea rata doar un singur meci
PeRoz O tânără mamă, de nerecunoscut după ce a slăbit 57 kg: "Am făcut o singură schimbare majoră". Acum are siluetă de model
O tânără mamă, de nerecunoscut după ce a slăbit 57 kg: "Am făcut o singură...
Film Now Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea planuri de nuntă
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de...
Digi World Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul Vitruvian”
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a...
ProFM Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a crescut un superstar
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Lando Norris/ Profimedia
Formula 1: Victorie acasă pentru Lando Norris. El a câştigat Grand Prix-ul...
politist-1ecuson-politia-romana
Traficul greu, restricţionat în 15 judeţe, luni, pe autostrăzi, drumuri...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, la dezbaterea moţiunii de cenzură în Parlamentul European. Primul vot de...
Alexandru Rogobete/ Foto: Facebook
Motivul pentru care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, nu s-ar trata în străinătate. Ce...
Parizienii au putut face prima baie în Sena după mai bine de un secol/ Profimedia
Parizienii au putut face prima baie în Sena după mai bine de un secol
Ozzy Osbourne/ Profimedia
Ozzy Osbourne, în culmea fericirii după un ultim concert alături de Black Sabbath. Peste...