Acum la Digi FM Alex Vidia THE AVENER WITH KADEBOSTANY - Castle in the snow

Ce este „Medicane”, fenomenul care a provocat a provocat tragedia din Libia. Oamenii de știință, îngrijorați: „Se va produce mai des și va fi mai intens!”

Medicane,Ianos,Mediterranean,Hurricane,Approaching,Greece.,Shot,From,Space.,Elements
O ilustrație furnizată de NASA a unui medicane care se apropie de Grecia / Shutterstock

Inundaţiile fulgerătoare care au ucis mii de persoane în Libia în această săptămână s-au produs în urma unui "medicane", un fenomen meteorologic rar, dar distructiv, despre care oamenii de ştiinţă cred că se va intensifica într-o lume în încălzire, relatează AFP.

Puţin cunoscut publicului larg, dar utilizat în mod regulat de oamenii de ştiinţă şi de meteorologi, acest termen derivă din cuvintele "mediteranean" şi "hurricane" ("uragan", în limba engleză), potrivit Agerpres.ro

Aceste fenomene "medicane" sunt similare uraganelor şi taifunurilor, însă se pot forma deasupra apelor mai reci. În imaginile surprinse din satelit, ele pot arăta ca o masă turbionară de nori de furtună ce înconjoară centrul, aşa-numitul ochi.

Însă, aceste furtuni mediteraneene sunt în general mai mici şi mai puţin intense comparativ cu omoloagele lor tropicale şi au mai puţin spaţiu pentru a se dezvolta.

Puterea lor maximă este în general echivalentă cu cea a unui uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, cu o intensitate de 119 până la 153 km/h.

Pe lângă vânturile violente care le însoţesc, aceste "medicane" aduc ploi abundente. Furtuna Daniel a deversat până la 170 de milimetri de precipitaţii sub formă de ploaie în mai puţin de două zile în regiunea Cirenaica, în nordul Libiei, unde ploile sunt foarte rare în acest sezon.

- Unul sau două pe an -

Fenomenele "medicane" tind să se formeze toamna când marea este caldă, de obicei în vestul Mediteranei şi în regiunea situată între Marea Ionică şi coastele Africii de Nord, a explicat Suzanne Gray, profesoară la Departamentul de Meteorologie al Universităţii din Reading, Marea Britanie.

Un strat de aer mai rece provenind de la altitudini mai mari formează convecţii cu aerul mai cald ce se ridică din mare, iar acestea converg în jurul unui centru de joasă presiune.

Aceste furtuni de tip "medicane" se formează, în medie, o dată până la de două ori pe an, a indicat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA.

În timp ce uraganele se deplasează de la est la vest, "medicanele" tind să se deplaseze de la vest la est. Furtuna Daniel a lovit Bulgaria, Grecia şi Turcia săptămâna trecută înainte de a ajunge în Libia.

Trei "medicane" s-au produs în largul coastei Greciei între 2016 şi 2018, în timp ce în 2019 serviciile meteorologice spaniole au identificat un astfel de fenomen între Insulele Baleare şi coastele algeriene.

În septembrie 2020, un fenomen "medicane", însoţit de vânturi de până la 120 km/h a lovit Grecia, omorând trei persoane în oraşul Karditsa şi declanşând inundaţii, alunecări de teren şi pene de curent.

Sicilia a fost lovită de un astfel de fenomen în 2021.

- "Mai intense" -

Potrivit Meteo France, este dificil să se tragă concluzii climatice despre aceste "medicane" din cauza rarităţii lor.

Însă, experţii afirmă că o creştere a temperaturilor de la suprafaţa mării, cauzată de schimbările climatice induse de activităţile umane, va intensifica evenimentele extreme, cum ar fi cicloanele sau "medicanele", chiar dacă acestea ar putea deveni mai puţin frecvente.

"Se crede că schimbările climatice cresc intensitatea celor mai puternice medicane", a declarat Liz Stephens, profesoară la Universitatea din Reading. "Suntem convinşi că schimbările climatice amplifică precipitaţiile asociate cu astfel de furtuni".

Oceanele au absorbit 90% din excesul de căldură produs de activitatea umană încă de la începutul erei industriale, au subliniat oamenii de ştiinţă.

În iulie, într-o perioadă în care Europa se confrunta cu o serie de valuri de căldură excepţionale, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură în Marea Mediterană.

Apele de suprafaţă din estul Mediteranei şi din Oceanul Atlantic sunt cu două până la trei grade Celsius mai calde comparativ cu valorile obişnuite la începutul lunii septembrie, ceea ce i-ar fi dat un impuls furtunii Daniel.

Furtuna Daniel "ilustrează tipul de inundaţii devastatoare la care ne putem aştepta din ce în ce mai mult în viitor", pe măsură ce lumea se încălzeşte, a spus Lizzie Kendon, profesoară de ştiinţe climatice la Universitatea din Bristol.

"Faptul că Daniel se poate transforma într-un medicane... este probabil rezultatul temperaturilor mai ridicate la suprafaţa mării şi, prin urmare, al schimbărilor climatice provocate de om", a spus climatologul Karsten Haustein de la Universitatea din Leipzig, citată de AFP.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Matinal_Site_sezon2-2024
Oana Zamfir și Vlad Craioveanu – 23 septembrie 2024
scandal metrou
Scenă șocantă la metrou: „Ce, nu mai am voie să îmi bat nevasta?”
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre transformarea lui George Simion (AUR): „Nu...
petre roman
Cu ce se ocupă Petre Roman la 78 de ani. Oana Roman a dat tot din...
Partenerii noștri
Digi24 Mesajul misterios care a fost scrijelit pe zeci de mașini din sectorul 4 al Capitalei, lângă Palatul Copiilor. Ce spun polițiștii
Mesajul misterios care a fost scrijelit pe zeci de mașini din sectorul 4...
DigiSport Ce le-a cerut Erik ten Hag jucătorilor lui United, înaintea meciului cu Porto
Ce le-a cerut Erik ten Hag jucătorilor lui United, înaintea meciului cu...
PeRoz Gestul făcut de Mihai Albu pentru fostul socru. I-a înapoiat un cadou primit în urmă cu 18 ani: „Sper că va aduce liniște”
Gestul făcut de Mihai Albu pentru fostul socru. I-a înapoiat un cadou...
Film Now Denzel Washington, actorul care l-a confruntat pe Sean „Diddy” Combs. Ce s-a întâmplat la o petrecere dată de rapper a ieșit la iveală
Denzel Washington, actorul care l-a confruntat pe Sean „Diddy” Combs. Ce...
Digi World Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e...
Stirile Kanal D Se scumpesc din nou carburanții. Este deja o creștere semnificativă, în doar două zile
Se scumpesc din nou carburanții. Este deja o creștere semnificativă, în...
ProFM Gwen Stefani, dezvăluiri neașteptate despre soțul ei, Blake Shelton: „Asta îmi amintește în fiecare zi de ce m-am îndrăgostit de el”
Gwen Stefani, dezvăluiri neașteptate despre soțul ei, Blake Shelton: „Asta...
Digi Life Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a căsătorit cu ea însăși. Cum a sărbătorit după un an
Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a...
Ultimele știri din matinal
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
calin goia la matinal 1lats
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele...
nicusor dan la matinal digi fm 20 septembrie
Nicușor Dan, în direct la Digi FM: „Nu iau în calcul o intrare în PNL”
Radu Paraschivescu despre victor rebengiuc
Radu Paraschivescu despre gafele Elenei Lasconi și ale lui Mircea Geoană
Ultimele știri
halep (4)
Simona Halep, eliminată de Anna Blinkova, în turul doi la WTA 125 Hong Kong Open. Rusoaica s-a...
București
Vreme mai caldă decât în mod neobișnuit, vineri, în București. Temperaturi de 27-28 grade
Estelle Ogilvy
Doi piloți de Formula 1, rivali pe pistă și în dragoste. Ambii ar fi avut o relație cu o...
vizual comunicat DIGIPEDIA 1
DIGIPEDIA, un nou capitol în educația științifică cu dr. Bogdan Ivănescu