Parlamentarii au votat o lege potrivit căreia animalele de consum pot fi transportate cu vaporul și la temperaturi de peste 30 de grade! Acest lucru încalcă, însă, legislația europeană.
Legea a fost inițiată de actualii miniștri Florin Cîțu și Adrian Oros, care s-au arătat revoltați de modul în care aceste animale sunt transportate, în special în Orientul Mijlociu.
S-a votat permiterea călătoriilor chiar și când temperatura depășește 35 de grade Celsius la punctul de încărcare al animalelor, dacă există posibilitatea de a le oferi cu 15% mai mult spațiu.
Stresul termic este o garanție pentru o rată de mortalitate crescută. Poți avea o singură oaie sau un singur taur pe un vapor. Acestea vor muri atunci când umiditatea și temperatura depășesc anumite limite. Navele de export nu au aer condiționat. Înăuntru este cu minim 5 grade mai cald decât afară, indiferent cât de forjat și de zgomotos este sistemul de ventilație, explică Gabriel Păun, director UE la Animals International.
Dezbaterile pentru o nouă lege în România au început după tragedia de la Midia, unde au murit peste 14.000 de oi. Legea își propunea inițial să oprească transportul pe mare în timpul celei mai riscante perioade - vara - și să ceară obligatoriu un veterinar per transport în restul anului.
ONG-urile au oferit variante detaliate de anexe speciale la lege cu atenție deosebită la detalii precum încărcare, descărcare, jurnal de călătorie, însă nu este cunoscut motivul pentru care acestea au fost excluse, chiar dacă dezbaterile transmise public au arătat că invitații prezenți au fost preponderent din industria de export sau în favoarea acesteia, bunăstarea animalelor nefiind un aspect luat în calcul nici de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară.
În ultima perioadă, România a fost în centrul unor decizii legate de exportul animalelor vii. În iulie 2019, Guvernul a decis să continue călătoria a peste 70.000 de oi către Golful Persic, în ciuda avertismentului direct al Comisarului UE pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaities, de a opri transportul respectiv, întrucât este imposibil să respecte legislația UE pe parcursul rutei, din cauza temperaturilor extreme.
Animals International cere Guvernului să lanseze o Ordonanță de Urgență prin care să corecteze legea, pentru a Evita un alt infringement direct de la Comisia Europeană. OUG-ul trebuie să prevadă înlocuirea transportului de animale vii pe timpul verii cu carne congelată și să ceară prezența unui veterinar per transport în restul anului, indiferent de durata călătoriei. De asemenea, este necesar să includă o verificare înainte și după călătorie, pentru a se asigura că niciun animal care nu este într-o condiție bună nu va fi forțat să urce pe navă și pentru a păstra transparența cu privire la rata de mortalitate și morbiditate la destinație.
Foto: Eurogroup for Animals.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!