Acum la Digi FM TONI BRAXTON - You re Making Me High

Campanie Știrile Digi FM - România Mondială... când? (Episodul 1)

romania argentina 2

CEL MAI FRUMOS MECI DIN ISTORIA CUPEI MONDIALE

3 iulie 1994, ora locală 13.30, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite ale Americii - Campionatul Mondial de Fotbal. După ce a zdrobit Columbia, în grupe, cu 3 la 1, a fost zdrobită de Elvetia cu 4 la 1 și a învins America cu 1 la 0, naționala României se califică în optimile de finală unde întâlnește una dintre cele mai periculoase reprezentative din istoria fotbalului: Argentina lui Diego Armando Maradona.

26 iunie 2018, The Guardian - cel mai frumos meci de la Cupa Mondială din toate timpurile a fost România - Argentina din 3 iulie 1994, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite. "Un thriller. Ce face ca meciul dintre România și Argentina să fie atât de special? Ritmul și intensitatea incredibilă a jocului.”, scrie jurnalistul Craig McCracken la The Guardian.

3 iulie 1994, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite ale Americii - Campionatul Mondial de fotbal - România - Argentina. 10 minute de istorie. Min.10 - Dorinel Munteanu este faultat in afara careului argentinian. Min. 11 - Ilie Dumitrescu execută perfect lovitura liberă, portarul Argentinei, Luis Islas nu înțelege ce se întamplă, iar România conduce cu 1 la 0.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Noi am avut ABC-ul fotbalului bine pus la punct. N-am sărit nicio etapă. Competițiile erau foarte puternice la nivel de copii si juniori. S-a investit foarte mult în infrastructură în perioada aceea. Competiția începea de la vârsta fragedă și exista și presiunea rezultatului, mai ales la noi, la Steaua. Aveam juniori foarte buni in țară, juniori mai valoroși ca mine, ca să îți dai seama de potențial și de resurse. Nu se investește foarte mult la nivel de copii și juniori. Hagi este o excepție. E foarte greu dacă nu există mai multe centre, mai multe academii, cu organizarea și cu tot ce înseamnă pregătirea acestor copii.", spune Ilie Dumitrescu la interviurile Oameni de colecție, realizate de Cătălin Striblea pe pagina de Facebook, Digi FM Radio.

CUM A APĂRUT GENERAȚIA DE AUR DIN FOTBALUL ROMÂNESC

3 iulie 1994, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite ale Americii - Campionatul Mondial de fotbal - România - Argentina. Min. 15 - Gabriel Batistuta e faultat in careul României de regretatul Daniel Prodan. Tot Batistuta aduce egalitatea, din penalty, pentru doar câteva minute, critice pentru Generația de Aur.

11 august 1978 - București - se pun bazele infrastructurii care va permite Generației de Aur să existe - este înființat în Bucurerști clubul sportiv Luceafărul. Inițial numit Viitorul dar cu al cărui nume nu au fost de acord autoritățile comuniste, centrul va da nume ca Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Florin Prunea, Miodrag Belodedici, Gabi Balint.

3 iulie 1994, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite ale Americii - Campionatul Mondial de Fotbal - România - Argentina. Min. 16 - Argentina atacă în valuri. Este momentul când Dan Petrescu reușește să îi paseze lui Gheorghe Hagi, Hagi îi paseaza în jumătatea de teren argentiniană lui Ionuț Lupescu, iar Lupescu pasează în față spre același Hagi care, după o fentă scurtă, îi pasează lui Ilie Dumitrescu. Și este 2 la 1 pentru România în meciul cu Argentina.

"Aveam un simț dezvoltat de a apărea la finalizare și de a finaliza acțiunile. Dar este nevoie de cineva să te pună în valoare. Și aici a fost băiatul ăsta care pentru mine e un geniu: Gica Hagi care avea niște chestii, niște sclipiri, nu de geniu, tipul gândea înaintea mea, mesajul de la creier la creier se transmitea rapid și avea și avea și gleznă să te pună în condiții foarte bune de joc. Este singura persoană în fața căreia nu pot să ridic ochii.", spune pentru Digi FM, Ilie Dumitrescu, la 24 de ani de la meciul din optimile de finală cu Argentina.

ANTRENORUL NAȚIONALEI, COSMIN CONTRA, EXCLUSIV LA DIGI FM

3 iulie 1994, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite ale Americii - Campionatul Mondial de fotbal - România - Argentina. Un meci nebun în care România și Argentina se atacă într-un ritm infernal. Min.57 - România iese pe contra-atac cu Dorinel Munteanu si Tibor Selymes. Mingea ajunge la Hagi care înscrie. Pentru Argentina va ma înscrie Abel Balbo în minutul 75, dar România va fi scris cea mai importantă pagină a ei în istoria fotbalului mondial, iar echipa va primi numele de Generația de Aur. Proiectul Luceafărul se va încheia cu 4 ani înainte de Revoluția din 1989.

"Lipsa infrastructurii, lipsa unei baze de antrenament prin care să dezvolți un jucător. Nu avem un profil al jucătorului pe care ni-l dorim. Dar ceea ce vreau eu de la jucătorii naționalei e atitudinea. Cine are atitudine și vine și dă totul la echipa națională va ramâne, cine nu, nu, indiferent de nume. Nu mai avem jucători care să facă diferența cum aveam în generațiile anterioare care printr-o genialitate să schimbe soarta unui meci și, atunci, trebuie să ne bazăm pe echipă și pe o mentalitate bună.", spune pentru Digi FM, Cosmin Contra, anternorul echipei naționale a României înainte de Liga Națiunilor.

2004, București - se încearcă refacerea Luceafărului, pepiniera care a dat Generația de Aur. Eșec.

2014, București, Federația Română de Fotbal - sunt înființate de către FRF centre de excelență pentru juniori. Vor fi desființat după nici 3 ani. Eșec.

2014, București, Federația Română de Fotbal - este înființat un departament special de scouting tot la nivelul FRF. Nu a existat așa ceva până la acel moment. Încă există. Cu ce rezultate? Ce spune Generația de Aur despre fotbalul nostru? Cum au reușit alții să se impună în fotbalul mondial? Când ne vom califica și noi, din nou, la un campionat mondial? Ce spun șefii fotbalului despre stadiul în care ne aflăm? Ce spun șefii politici? De ce am ajuns să ne uităm și să ținem cu alte echipe decât a noastră la campionatele mondiale? Cum ne vom descurca în Liga Națiunilor din această toamnă? Veți afla, începând de astăzi, din cadrul campaniei Știrilor Digi FM, "Ca să știi, Romania!”, exclusiv pe site-ul nostru, www.digi-fm.ro și în cadrul Ștririlor Digi FM - "România Mondială... când?"

30 iunie 1998, Bordeaux, Stade du Parc Lescure, Franța - Campionatul Mondial de Fotbal - România - Croația, ora locală 16.30. În minutul 47, prelungirile primei reprize, Davor Suker înscrie din penalty împotriva României și marchează sfârșitul prezenței noastre la un campionat mondial pentru cel puțin 20 de ani. Croația va întâlni în sferturile de finală Germania pe care o va spulbera cu 3 la 0 și va fi oprită doar de Franța, în semifinale.

15 iulie 2018, Moscova, Stadionul Luzhniki, Rusia - Campionatul Mondial de Fotbal - finala - Franța - Croația. După 20 de ani, o parte a României a ținut cu Croația.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
mihai leu1
Mihai Leu, în continuare în starea gravă, la terapie intensivă...
Rezultate Bacalaureat
Rezultatele finale la Bacalaureat au fost publicate. Câți candidați...
Rezultate la Evaluarea Națională
Când vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2025. Ce...
Pe aceeași temă
Thermometer,In,The,Sky,,The,Heat
Val de caniculă în aproape toată ţara. Temperaturile ajung până la 38 de grade marţi, în mai...
Cât costă un bilet de repatriere din Israel/ Shutterstock
40 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Israel cu ajutorul autorităților din Bulgaria
romania u19
Naţionala României U19, învinsă de campioana en-titre Spania, scor 3-1, la Campionatul European
5 Emanuel Marincau scores his side winnig goal of the match
România a câştigat cu emoţii, 2-1 cu Muntenegru, la debutul în Campionatul European de Fotbal...
Te-ar putea interesa și
Adrian Mititelu
Scandal între Adrian Mititelu și Răzvan Burleanu, la ședința FRF: "Federația are o conducere...
Karen Bass
Primarul din Los Angeles spune că oraşul este „folosit pentru un experiment”: Nu pot sublinia...
14,September,2022-bucharest,,Romania.,The,National,Stadium,Or,Arena,Nationala
România întâlneşte Cipru, în preliminariile CM 2026. Meciul de marţi, a 40-a confruntare a...
Caniculă/ Shutterstock
Vremea continuă să fie caniculară în România. ANM a emis Cod galben de temperaturi extreme în...
Partenerii noștri
DigiSport Federația a reacționat, după sancțiunea primită de la UEFA
Federația a reacționat, după sancțiunea primită de la UEFA
PeRoz "Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul
"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner...
Film Now A fost una dintre blondele fatale din Baywatch, azi pare alt om. Erika Eleniak, cu brațele complet acoperite de tatuaje, la 55 de ani
A fost una dintre blondele fatale din Baywatch, azi pare alt om. Erika...
Digi World 7 alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care sunt ușor de integrat în mesele zilnice
7 alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care sunt ușor de...
ProFM Actrița celebră pe care se sprijină Dakota Johnson după despărțirea de Chris Martin. Cele două staruri, pozate de mână la Roma
Actrița celebră pe care se sprijină Dakota Johnson după despărțirea de...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
cireșe
Ce a pățit un bărbat care a mâncat două kilograme de cireșe cu tot cu...
FOTOMONTAGE, Thermometer zeigt hohe Temperaturen an, Hitzewelle *** PHOTOMONTAGE, thermometer shows high temperatures, h
46 de grade Celsius sâmbătă în sudul Spaniei, record confirmat pentru luna...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Wole Soyinka
Un câștigător al Premiului Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut de 20 de ori mai...
irinel columbeanu si fiica lui
Fiica lui Irinel Columbeanu a venit în România în secret. Irinuca și-a vizitat tatăl la azil...
Anca Todoni
Anca Todoni, eliminată în primul tur de la Wimbledon de Cristina Bucșa, care reprezintă Spania
gere (1)
Richard Gere, alături de Dalai Lama pentru festivităţile din săptămâna cheie a succesiunii...