Acum la Digi FM Nono Semen JAY SEAN - Ride It

Campanie Știrile Digi FM - România Mondială... când? (Episodul 1)

romania argentina 2

CEL MAI FRUMOS MECI DIN ISTORIA CUPEI MONDIALE

3 iulie 1994, ora locală 13.30, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite ale Americii - Campionatul Mondial de Fotbal. După ce a zdrobit Columbia, în grupe, cu 3 la 1, a fost zdrobită de Elvetia cu 4 la 1 și a învins America cu 1 la 0, naționala României se califică în optimile de finală unde întâlnește una dintre cele mai periculoase reprezentative din istoria fotbalului: Argentina lui Diego Armando Maradona.

26 iunie 2018, The Guardian - cel mai frumos meci de la Cupa Mondială din toate timpurile a fost România - Argentina din 3 iulie 1994, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite. "Un thriller. Ce face ca meciul dintre România și Argentina să fie atât de special? Ritmul și intensitatea incredibilă a jocului.”, scrie jurnalistul Craig McCracken la The Guardian.

3 iulie 1994, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite ale Americii - Campionatul Mondial de fotbal - România - Argentina. 10 minute de istorie. Min.10 - Dorinel Munteanu este faultat in afara careului argentinian. Min. 11 - Ilie Dumitrescu execută perfect lovitura liberă, portarul Argentinei, Luis Islas nu înțelege ce se întamplă, iar România conduce cu 1 la 0.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Noi am avut ABC-ul fotbalului bine pus la punct. N-am sărit nicio etapă. Competițiile erau foarte puternice la nivel de copii si juniori. S-a investit foarte mult în infrastructură în perioada aceea. Competiția începea de la vârsta fragedă și exista și presiunea rezultatului, mai ales la noi, la Steaua. Aveam juniori foarte buni in țară, juniori mai valoroși ca mine, ca să îți dai seama de potențial și de resurse. Nu se investește foarte mult la nivel de copii și juniori. Hagi este o excepție. E foarte greu dacă nu există mai multe centre, mai multe academii, cu organizarea și cu tot ce înseamnă pregătirea acestor copii.", spune Ilie Dumitrescu la interviurile Oameni de colecție, realizate de Cătălin Striblea pe pagina de Facebook, Digi FM Radio.

CUM A APĂRUT GENERAȚIA DE AUR DIN FOTBALUL ROMÂNESC

3 iulie 1994, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite ale Americii - Campionatul Mondial de fotbal - România - Argentina. Min. 15 - Gabriel Batistuta e faultat in careul României de regretatul Daniel Prodan. Tot Batistuta aduce egalitatea, din penalty, pentru doar câteva minute, critice pentru Generația de Aur.

11 august 1978 - București - se pun bazele infrastructurii care va permite Generației de Aur să existe - este înființat în Bucurerști clubul sportiv Luceafărul. Inițial numit Viitorul dar cu al cărui nume nu au fost de acord autoritățile comuniste, centrul va da nume ca Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Florin Prunea, Miodrag Belodedici, Gabi Balint.

3 iulie 1994, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite ale Americii - Campionatul Mondial de Fotbal - România - Argentina. Min. 16 - Argentina atacă în valuri. Este momentul când Dan Petrescu reușește să îi paseze lui Gheorghe Hagi, Hagi îi paseaza în jumătatea de teren argentiniană lui Ionuț Lupescu, iar Lupescu pasează în față spre același Hagi care, după o fentă scurtă, îi pasează lui Ilie Dumitrescu. Și este 2 la 1 pentru România în meciul cu Argentina.

"Aveam un simț dezvoltat de a apărea la finalizare și de a finaliza acțiunile. Dar este nevoie de cineva să te pună în valoare. Și aici a fost băiatul ăsta care pentru mine e un geniu: Gica Hagi care avea niște chestii, niște sclipiri, nu de geniu, tipul gândea înaintea mea, mesajul de la creier la creier se transmitea rapid și avea și avea și gleznă să te pună în condiții foarte bune de joc. Este singura persoană în fața căreia nu pot să ridic ochii.", spune pentru Digi FM, Ilie Dumitrescu, la 24 de ani de la meciul din optimile de finală cu Argentina.

ANTRENORUL NAȚIONALEI, COSMIN CONTRA, EXCLUSIV LA DIGI FM

3 iulie 1994, Pasadena, Los Angeles, Statele Unite ale Americii - Campionatul Mondial de fotbal - România - Argentina. Un meci nebun în care România și Argentina se atacă într-un ritm infernal. Min.57 - România iese pe contra-atac cu Dorinel Munteanu si Tibor Selymes. Mingea ajunge la Hagi care înscrie. Pentru Argentina va ma înscrie Abel Balbo în minutul 75, dar România va fi scris cea mai importantă pagină a ei în istoria fotbalului mondial, iar echipa va primi numele de Generația de Aur. Proiectul Luceafărul se va încheia cu 4 ani înainte de Revoluția din 1989.

"Lipsa infrastructurii, lipsa unei baze de antrenament prin care să dezvolți un jucător. Nu avem un profil al jucătorului pe care ni-l dorim. Dar ceea ce vreau eu de la jucătorii naționalei e atitudinea. Cine are atitudine și vine și dă totul la echipa națională va ramâne, cine nu, nu, indiferent de nume. Nu mai avem jucători care să facă diferența cum aveam în generațiile anterioare care printr-o genialitate să schimbe soarta unui meci și, atunci, trebuie să ne bazăm pe echipă și pe o mentalitate bună.", spune pentru Digi FM, Cosmin Contra, anternorul echipei naționale a României înainte de Liga Națiunilor.

2004, București - se încearcă refacerea Luceafărului, pepiniera care a dat Generația de Aur. Eșec.

2014, București, Federația Română de Fotbal - sunt înființate de către FRF centre de excelență pentru juniori. Vor fi desființat după nici 3 ani. Eșec.

2014, București, Federația Română de Fotbal - este înființat un departament special de scouting tot la nivelul FRF. Nu a existat așa ceva până la acel moment. Încă există. Cu ce rezultate? Ce spune Generația de Aur despre fotbalul nostru? Cum au reușit alții să se impună în fotbalul mondial? Când ne vom califica și noi, din nou, la un campionat mondial? Ce spun șefii fotbalului despre stadiul în care ne aflăm? Ce spun șefii politici? De ce am ajuns să ne uităm și să ținem cu alte echipe decât a noastră la campionatele mondiale? Cum ne vom descurca în Liga Națiunilor din această toamnă? Veți afla, începând de astăzi, din cadrul campaniei Știrilor Digi FM, "Ca să știi, Romania!”, exclusiv pe site-ul nostru, www.digi-fm.ro și în cadrul Ștririlor Digi FM - "România Mondială... când?"

30 iunie 1998, Bordeaux, Stade du Parc Lescure, Franța - Campionatul Mondial de Fotbal - România - Croația, ora locală 16.30. În minutul 47, prelungirile primei reprize, Davor Suker înscrie din penalty împotriva României și marchează sfârșitul prezenței noastre la un campionat mondial pentru cel puțin 20 de ani. Croația va întâlni în sferturile de finală Germania pe care o va spulbera cu 3 la 0 și va fi oprită doar de Franța, în semifinale.

15 iulie 2018, Moscova, Stadionul Luzhniki, Rusia - Campionatul Mondial de Fotbal - finala - Franța - Croația. După 20 de ani, o parte a României a ținut cu Croația.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
Andrei Ionu�› Pandele in meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si FCSB, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe
Etapa 5 din SuperLiga (Liga 1): Meciuri tensionate și derby-ul...
Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia
O tânără care a supraviețuit atacului Hamas de la festivalul Nova a...
Taylor Swift/ Foto: Instagram
Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...
Pe aceeași temă
costuri ale alimentelor din România vs. Japonia
Un japonez dezvăluie prețurile șocante la alimente din România. Cât costă un coș de...
Dan Negru/ Foto: Captură video Facebook
Dan Negru filmat într-una dintre cele mai frumoase și mai degradate clădiri din țară: „Am...
Principele Nicolae și Regele Mihai/ Foto: Facebook
Ce a moștenit Principele Nicolae de la bunicul lui, Regele Mihai, și ce încearcă să ducă mai...
Marcel Ciolacu, după întrevederea cu Olaf Scholz
Marcel Ciolacu, după întrevederea cu Olaf Scholz: „România mizează în continuare pe susţinerea...
Te-ar putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz vine sâmbătă în România şi va fi primit de premierul Marcel Ciolacu/ Foto: X
Cancelarul german Olaf Scholz vine sâmbătă în România şi va fi primit de premierul Marcel...
Al Di Meola/ Profimedia
Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în România, după ce anul trecut i s-a făcut rău...
Pompieri
Pagube în 13 judeţe şi în Bucureşti din cauza vântului puternic. Mai mulți copaci și stâlpi...
ciuca
20 de ani de la aderarea României la NATO. Nicolae Ciucă: "Cea mai bună perioadă din istoria...
Partenerii noștri
Digi24 Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
DigiSport Union Berlin - Bayern Munchen, LIVE VIDEO, 19:30, Digi Sport 2. Bavarezii, în pericol să piardă și locul 2
Union Berlin - Bayern Munchen, LIVE VIDEO, 19:30, Digi Sport 2. Bavarezii...
PeRoz Ce a postat Alina Sorescu pe Instagram în ziua în care Alexandru Ciucu a fost surprins cu o altă femeie. Fanii: Ești cea mai frumoasă
Ce a postat Alina Sorescu pe Instagram în ziua în care Alexandru Ciucu a...
Film Now Nicole Kidman, dezvăluiri rare despre căsnicia cu Keith Urban: „Sunt atât de norocoasă!” Cei doi sunt căsătoriți de 19 ani
Nicole Kidman, dezvăluiri rare despre căsnicia cu Keith Urban: „Sunt atât...
Digi World Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au...
ProFM Alexandru Ciucu, aflat în proces de divorț cu Alina Sorescu, fotografiat alături de o prezentatoare TV
Alexandru Ciucu, aflat în proces de divorț cu Alina Sorescu, fotografiat...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Emmaneul M
Macron afirmă că va face totul ''pentru a preveni creşterea violenţelor...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Belgium NATO Ukraine
NATO ajunge la acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, anunţă...
fostul premier Nicolae Ciucă
Ciucă, întrebat dacă e mulţumit de explicaţiile date de Cîrstoiu şi dacă rămâne candidatul la...
Max Verstappen
Formula 1: Max Verstappen a câştigat cursa de sprint a Marelui Premiu al Chinei
Cătălin Cîrstoiu
Cine este soția lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei. Cei...