Acum la Digi FM ROBIN SCHULZ AND FELIX JAEHN FEAT ALIDA - One More Time

Campanie Știrile Digi FM - Arșii nimănui (EPISODUL 9)

mumu 2

Cristian Matei a fost de acord să povestească, pentru Digi FM, ce a însemnat recuperarea după incendiul de la Colectiv.

Arsuri de ce grad ai suferit în Colectiv şi pe ce suprafaţă din corp? Care au fost cele mai afectate zone?

- Am avut arsuri de gradul 2 B şi 3, care au afectat aproximativ 30 % din suprafaţa corpului. Cele mai afectate zone au fost următoarele:

- creştetul capului, pentru că focul a căzut din tavan, precum şi partea din spate a capului, adică ceafa, pentru că a avut loc o explozie după ce focul şi substanţele toxice din club au intrat în contact cu oxigenul de afară (după ce s-a deschis o uşă) - iar eu, fiind undeva la intrare, explozia din club a venit din spatele meu şi mi-a ars ceafa.
- zona superioară a spatelui, respectiv umerii
- ambele braţe, de la umeri în jos, precum şi palmele şi degetele - pentru că explozia de care am menţionat anterior m-a prins cu mâinile ridicate. Mâinile le-am avut ridicate pentru că, în timp ce mă îndreptam spre ieşire, filmam incendiul cu telefonul mobil, pentru Ştiri, iar după ce am fost prins în "dopul" de la ieşire nu le-am mai putut coborî, pentru că toţi oamenii erau lipiţi unii de ceilalţi la modul propriu. Mâna dreaptă, în care am ţinut telefonul, a ars cel mai tare, medicii propunând la un moment dat amputarea unor degete, însă, din fericire, şeful departamentului de chirurgie plastică din Israel a insistat să continue un anumit tratament, care până la urmă a avut succes.

La cât timp după Colectiv ai început operaţiile? Dar procedurile de reconstrucţie?

- Prima operaţie am făcut-o a doua zi după tragedia din Colectiv, în spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti, iar după 2 sau 3 zile a urmat un transplant la mâna stângă, dar care NU a avut succes, iar pielea nu s-a prins cum trebuie. Au urmat alte operaţii în Israel, cărora le-am pierdut numărul, pentru că au fost multe.

mumu 3

Care a fost procedura birocratică pentru începerea reconstrucţiei(acte etc)?

- Dacă te referi la intervenţiile chirurgicale estetice (de eliminare a cicatricilor de tip keloid), la reconstrucţia chirurgicală a palmei mâinii drepte (pe care nu o mai pot folosi la capacitate maximă), precum şi la refacerea ambelor urechi, procedura birocratică este relativ simplă, pentru decontarea cheltuielilor de către Ministerul Sănătăţii fiind necesar doar completarea unui formular şi copii după actele de identitate. În schimb, cea mai mare problemă din acest punct de vedere a reprezentat-o şi o reprezintă în continuare acordarea concediului medical. Ca să obţin concediu medical trebuie să mă duc la medicul de familie, care mă trimite la un medic de specialitate, care la rândul său mă trimite la o comisie de sănătate din cadrul Sectorului de care aparţin. Asta înseamnă câteva zile pierdute la fiecare medic, din cauza programărilor şi a aglomeraţiei. De asemenea, medicul respectiv (cel de specialitate) refuză să acorde concediu medical dacă urmează să plec pentru o intervenţie chirurgicală în străinătate, pentru că, spune el, nu este în jurisdicţia sa dacă mă operez în altă ţară. Astfel, pot sa-mi iau concediu medical doar după ce ies de la operaţie (care înseamnă câteva
zile pierdute pentru mine, fiind în altă ţară), drept pentru care am renunţat să mai solicit concediu medical şi mă folosesc de concediul de odihnă, inclusiv acum, la operaţiile din acest an.

Unde ai făcut prima procedura de reconstrucţie?

- Prima operaţie de reconstrucţie am făcut-o în Bucureşti, la o clinică privată de chirurgie, care mi-a fost recomandată de alte victime ale incendiului din Colectiv. Însă, pe lângă faptul că după operatie (la mâna dreaptă) degetele erau la fel de lipite ca înainte de această intervenţie, cei care m-au operat au atins probabil un nerv la un deget, care acum este foarte afectat, îmi provoacă dureri mari şi uneori nu pot folosi toată mâna dreaptă. Cu alte cuvinte... au greşit în timpul operaţiei. Consider că am avut ghinion, pentru că, repet, alţi răniţi au fost multumiţi şi mi-au recomandat această
clinică. În plus, medicul a lucrat "pro bono", adică gratuit. După această experienţă nu m-am mai operat în România. Toate operaţiile le-am făcut şi le fac în continuare în Israel.

Cât te-a ajutat statul român în toată perioada asta?

- Statul român m-a ajutat şi mă ajută cu decontarea tuturor cheltuielilor medicale: tratamente cu laser pentru cicatrici şi intervenţii chirurgicale.

Care sunt diferenţele dintre România şi Israel în privinţa aparaturii pentru reconstrucţia marilor arşi?

- Diferenţele dintre România şi Israel în privinţa aparaturii pentru reconstrucţia marilor arşi sunt enorme. În primul rând trebuie să ne aducem aminte că în România nu există un spital pentru marii arşi, ci doar nişte secţii în unele spitale, care nu fac faţă numărului foarte mare de răniţi. Apoi, în linii mari, pot spune că exista două feluri de intervenţii medicale în cazul marilor arşi, care se pot efectua DUPĂ ce rănitul a trecut de faza iniţială (transplant, tratament, recuperare): 1 - operaţiile necesare, obligatorii, pentru ca victima să îşi recupereze funcţionalitatea membrelor afectate - şi 2, operaţiile estetice, care nu sunt obligatorii, ci ţin doar de confortul psihic al victimei.

Pentru cele estetice există mai multe clinici private în România, care probabil sunt la fel de dotate din punct de vedere tehnic ca şi cele din Israel. Însă când vine vorba de spitalele de stat româneşti, pentru operaţii mai grele, acestea sunt cu mult în urma celor israeliene, din cauza aparaturii. Avem medici foarte buni (mulţi dintre ei fiind angajaţi în Israel), însă condiţiile de lucru sunt inferioare.

Un alt aspect este cel legat de cicatricile de tip keloid, care apar din cauza arsurilor, fiind o reacţie de apărare a corpului uman, după ce pielea, celulele, sunt supuse unor traume. În cazul meu, de exemplu, au apărut cicatricile keloide după câteva luni de la incendiul din Colectiv, într-o zonă care nu fusese atinsă de foc, ci doar de caldura foarte puternică. Din păcate, nu există un tratament concret pentru eliminarea acestor cicatrici, deoarece, dacă sunt scoase cu bisturiul, există riscul să apară din nou, poate şi mai mari decât erau iniţial. La unele persoane functionează această metodă, la altele nu. Eu urmez în prezent, cu succes, un tratament experimental cu o tehnologie bazată pe laser la cel mai mare centru medical din Orientul Mijlociu (spitalul Tel Hashomer, Israel), acesta fiind singurul loc din Europa/Orientul Mijlociu, după informaţiile mele, unde se poate aplica un astfel de tratament.

mumu

A contat în procedura de reparaţie şi reconstrucţie viteza cu care ai fost transferat în Israel?

- Nu a contat în procedura de reparaţie şi reconstrucţie viteza cu care am fost transferat în Israel. În schimb, faptul că am fost al doilea rănit de la Colectiv care a plecat din România ca să se opereze într-o altă ţară (Israel) mi-a salvat viaţa, mai mult ca sigur, deoarece în România am fost infectat cu două bacterii nosocomiale extrem de puternice, care m-ar fi ucis într-un final. Existenţa acestor bacterii a fost confirmată de medicii israelieni. Tot ceea ce ţine de reconstrucţia pielii şi a organelor, în cazul arsurilor de gradul III (şi poate şi II), începe de obicei după MINIM 1 an de la producerea
arsurilor, după ce organismul şi celulele încep să-şi revină. De asemenea, vreau să subliniez faptul că, în România, kinetoterapia (adică recuperarea fizică dupa accident) nu îi învaţă pe cursanţi cum să trateze şi arsurile - cum se întâmplă de exemplu în Belgia sau Israel, unde se învaţă încă din facultate aceste proceduri - astfel că medicii români habar n-au avut cum să procedeze pentru recuperarea victimelor de la Colectiv, care nu-şi mai puteau folosi mâinile, din cauza arsurilor, de exemplu. La spitalul Bagdasar Arseni, unde am pornit prima dată exerciţiile de recuperare,  kinetoterapeutul a fost trimis la cursuri de specializare în arsuri în Belgia chiar când mă "trata" pe mine, ca să înveţe, adică, exact atunci...

Ce e cel mai greu în perioada de reconstrucţie?

- Ce e cel mai greu? Depinde, de la caz la caz, în funcţie de zona care a fost afectată de foc, de gravitatea rănilor, de vârsta pacientului şi uneori chiar de tipul de piele (contează de exemplu şi dacă este fumător, pentru că fumatul este asociat şi cu îmbătrânirea prematură a pielii, întârzierea epitelizării plăgilor, apariţia infecţiilor, precum şi cu agravarea a numeroase
boli dermatologice).

Strict în cazul meu, cel mai greu este când îmi fac analizele de sânge, dar şi atunci când mi se face anestezie generală (destul de des, de câteva ori pe an), pentru că medicii nu îmi găsesc venele. Este un fenomen cunoscut, atunci când venele "se ascund". Din acest motiv, mi-este greu să suport numeroasele încercări de a găsi vena cu acul sub piele.

Apoi, pentru o operaţie de reconstrucţie a mâinii drepte a fost nevoie de un transplant de piele - piele care a fost luată de undeva din zona burţii. Am fost nevoit să suport două dureri în acelaşi timp, timp de câteva luni: una la burtă (chiar în dreptul curelei de pantaloni) şi alta la mână. Repet, sunt cazuri individuale, care diferă în funcţie de pacient. Şi sunt cazuri mult mai grave decât al meu, cu oameni care au rămas complet fără degete sau fără bucăţi din nas, urechi, scalp, etc.

De asemenea, eu mai am de făcut cel puţin trei operaţii anul acesta, care sunt "necesare", şi nu estetice: două la urechi şi una la mână. Abia după aceea mă voi gândi şi la cele estetice. Cred că cel mai greu pentru un mare ars în România este faptul că nu există specializare în medicina de recuperare post-operatorie. Kinetoterapeuţii nu au experienţă sau efectiv nu ştiu cum să procedeze, iar cicatricile keloide (care se formează automat) sunt foarte greu de tratat, aproape imposibil în România. De asemenea, foarte important, este faptul că în continuare, în spitalele din România, marii arşi îşi pun vieţile în pericol, din cauza infecţiilor nosocomiale.

Sursă foto: Cristian Matei, arhivă personală

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
1 dec 2023
Extra Matinal: cu România la podcast
Irina Rimes - Necântatele
Petrecere restrânsă cu Irina Rimes și ,,Necântatele”
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Pe aceeași temă
alexia tudose
Cât plătesc zilnic părinții Alexiei, fata cu brațele reatașate de medici, pentru recuperare...
madonna
Madonna, mesaj către fani, după problemele grave de sănătate: "Primul lucru la care m-am...
Cristian Popescu Piedone
Cristian Popescu Piedone a ieşit din închisoare: Am conştiinţa curată
6 ani de la incendiul de la Colectiv, comemorare
Supraviețuitorii incendiului din Colectiv, după ce instanța a amânat iar decizia: Se joacă cu...
Te-ar putea interesa și
Carton-simplu---Stirea-cu-valoare-adaugata
Știrea cu valoare adăugată - Mașinile electrice
Carton-simplu---Stirea-cu-valoare-adaugata
Știrea cu Valoarea Adăugată - Școala în vremea pandemiei
Carton-simplu---Stirea-cu-valoare-adaugata
Știrea cu Valoare Adăugată - Stolurile de ciori
Carton-simplu---Stirea-cu-valoare-adaugata
Știrea cu valoare adăugată - Avorturile la cerere
Partenerii noștri
Digi24 O fată de 14 ani care a plecat aseară de acasă în cămașă de noapte și papuci a fost găsită la 60 de kilometri distanță
O fată de 14 ani care a plecat aseară de acasă în cămașă de noapte și...
DigiSport Jucătorii și antrenorul de la FCSB, ”urecheați” după eliminarea din Cupă: ”Un comportament evitant”
Jucătorii și antrenorul de la FCSB, ”urecheați” după eliminarea din Cupă...
PeRoz O elevă de 12 ani, pedepsită la școală din cauza pantalonilor pe care îi purta. Mama fetei a răbufnit: „Cer să se facă o investigație”
O elevă de 12 ani, pedepsită la școală din cauza pantalonilor pe care îi...
Film Now Shannen Doherty, lovită din toate părțile. Înainte să intre în operația pe creier a aflat că soțul o înșela de 2 ani: "M-am simțit trădată și neiubită"
Shannen Doherty, lovită din toate părțile. Înainte să intre în operația pe...
Digi World Ce este Gemini, noua tehnologie de la Google care rivalizează cu ChatGPT
Ce este Gemini, noua tehnologie de la Google care rivalizează cu ChatGPT
ProFM Oana Matache, detalii despre începutul relației cu Radu Siffredi: „Am trecut prin niște lucruri care ar fi putut să ne afecteze”
Oana Matache, detalii despre începutul relației cu Radu Siffredi: „Am...
Digi Life Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la combaterea problemei
Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la...
miruna pascu
Miruna Pascu, mama tânărului care a accidentat mortal doi tineri în...
Ultimele știri din matinalii
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre declarația ministrului Agriculturii: „Porcul nu trebuie să fie...
romina gingasu la digi fm
La prima întâlnire cu Romina Gingașu, Piero Ferrari i-a dat un test. Ce a întrebat-o
diana sosoaca a facut scandal in parlament 21 noiembrie 2023
Florin Negruțiu, despre circul făcut de Diana Șoșoacă în Parlament: „Încearcă să-l copieze pe...
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre renovarea bojdeucăi lui Ion Creangă: „Creangă nu a trăit în lux, în...
Ultimele știri
Chereches-prins-in-Augsburg
Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş a fost respinsă de Înalta Curte...
Ministerul Muncii
Ce este venitul minim de incluziune, care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. Anunțul...
Un avion a luat foc în aer/ Profimedia
Un avion a luat foc în aer, la puțin timp după ce a decolat de pe un aeroport din Rusia
Gigi Becali 2
Ce mănâncă Gigi Becali ca să se mențină în formă la 65 de ani: „Dacă nu tai eu vițelul, nu...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate