Acum la Digi FM Nono Semen JUSTIN TIMBERLAKE - Cry me a river

Campanie Știrile Digi FM - Arșii Nimănui (Episodul 1)

colectiv_incident_club_bucuresti_foto

REPETENȚI LA TESTUL COLECTIV DUPĂ APROAPE 3 ANI

  •  28 mai 2018 - Școala Nr. 124 din sectorul 5 al capitalei arde ca o torță în plină noapte. Focul izbucnise la structura de lemn a acoperișului care s-a și prăbușit. 20 de echipaje de pompieri intervin și lichidează incendiul a doua zi. Nu sunt victime.

Ulterior, aflăm că unitatea școlară nu avea autorizație de securitate la incendiu. Mai târziu, aflăm că nicio școală din sectorul 5 al Bucureștiului nu are autorizație de securitate la incendiu. Și mai târziu, ISU comunică faptul că doar 44 din 642 de școli din capitală au această autorizație.

  • 15 iunie 2018 - ora 11 - sediul Academiei de Studii Economice - Asociația Colectiv GTG 3010 și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți invită la o dezbatere pe tema siguranței copiilor în școli, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, pe ministrul Educației, Valentin Popa, pe șeful Departamentului pentru situații de urgență, Raed Arafat, pe Primarul Capitalei, Gabriela Firea și pe primarii de sector.
  • Ora 11.30 - Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010, constată că n-a venit aproape NIMENI.

00:00

,,Ne-am fi dorit ca astăzi cei de la IGSU, adică cei care stabilesc legea și cei de la primării, adică proprietarii instituțiilor să găsească în prezența noastră soluții astfel încât școlile să poată fi autorizate, să avem garanția că ai noștri copii nu vor mai trece printr-un nou colectiv. Din păcate suntem destul de puțini...”, a spus președintele Asociației Colectiv GTG3010, Eugen Iancu.

 Cei invitați și-au trimis reprezentanți pentru că aveau altă agendă în acea zi. În același timp, prezența lor ar fi dat greutate unei dezbateri care îi privește copiii noștri, iar evenimentul ar fi devenit o știre. 

E ROMÂNIA PREGĂTITĂ PENTRU UN DEZASTRU?

Știu copiii și cadrele didactice ce să facă în cazul izbucnirii unui incendiu într-o școală? După câteva ore de discuții, concluzia a fost: NU. Autoritățile dau însă asigurări că se fac simulări și că totul este în ordine. O altă concluzie a fost că, pe hârtie, stăm bine. 

00:00

,,Avem o grămadă de documente, că avem cutare și cutare, iar școlile, uitați-vă, iau foc. Noi ne acoperim de hârtii și spunem pe urmă că uite câtă treabă facem noi când în școli cad tavanele, iau foc, nu se fac exerciții, eu vă garantez că la ora asta, în București, nu sunt zece școli în care se fac exerciții de evacuare. Pe acte se fac, in realitate nu se face nimic. Iar dacă mâine ia foc o școală, nu știu cine va răspunde pentru viețile copiilor care vor arde acolo. Se va arăta iarăși că e primarul, că e ISU și se va găsi probabil vreo femeie de serviciu din școală că e vinovată pentru că noi, nu-i așa, suntem acoperiți de acte.”, a mai spus Iancu.

 Știrile DIGI FM au mers mai departe și au vrut să afle, în cadrul campaniei Ca să știi, România, și dacă suntem pregătiți sa facem față unei tragedii de proporțiile Colectivului, din perspectiva îngrijirii marilor arși. La aproape 3 ani de la dezastrul din octombrie 2015, când în clubul Colectiv din sectorul 4 al capitalei, au murit pe loc 26 de oameni, și aproape 200 au fost răniți, în privința secțiilor de mari arși din spitale, nu s-a schimbat mai nimic.

  • 15 septembrie 2017 - un bărbat de 70 de ani din Botoșani este rănit grav într-o explozie produsă în apartamentul său. Are arsuri de gradele 2 și 3 pe aproape jumătate din corp. E internat la Botoșani și transferat la Spitalul Sf. Spiridon din Iași unde, într-o secție improvizată pentru arși, moare pe 12 octombrie. Se găsise un loc liber la București, dar abia în momentul în care era prea târziu pentru a mai fi transportat.
  • 16 octombrie 2017 - ministrul Sănătății, Florian Bodog anunța că până la sfârșitul anului, secția de mari arși de la Iași urma să fie dotată, chiar și parțial, cu aparatură și că atât centrul din capiala Moldovei, cât și un centru pentru arși de la Timișoara, vor fi funcționale în 2018.
  • 1 februarie 2018 - o femeie de 33 de ani din Suceava ajunge la spitalul județean cu arsuri pe jumătate din corp în urma unei explozii produse în locuință. Doctorii din Suceava cer, de urgență, transfer, la Iași sau la București. Sunt refuzați din lipsă de locuri pentru mari arși. Secția din Iași, cel puțin, nu este funcțională. Se găsește, într-un final, un loc pentru femeie, la Spitalul Floreasca din capitală.

Secția de mari arși de la Floreasca a început să funcționeze după Colectiv și are 6 paturi pentru răniții aflați în stare critică și 6 paturi pentru pacienții post critici. Dotarea secțiilor de mari arși de la Iași și Timișoara este blocată.

  • În fiecare an, la centrele din București, ajung aproximativ 400 de pacienți cu arsuri de peste 30 la sută pe suprafața corpului. Protocolul prevede ca acești răniți să fie trimiși la București pentru că nu există secții specializate în țară. De ce?

Ca și în cazul prevenției în școli în caz de incendiu, și la capitolul infrastructură pentru marii arși stăm bine...pe hârtie. Avem proiecte. Timișoara și Iași - secțiile pentru mari arși nu pot fi folosite. În București, la Floreasca, avem câteva paturi pentru mari arși în plus față de octombrie 2015. 

După Colectiv, pe lângă cei 26 de oameni care au murit în club, alți 33 au decedat ulterior din cauza rănilor și a infecțiilor nosocomiale. De altfel, și la infecțiile nosocomiale stăm la fel de bine... pe hârtie. Avem raportări. Ca și acum aproape 3 ani când au reușit să scape, în mare parte, răniții din clubul bucureștean care au fost transferați, uneori cu întârziere, în străinătate, înainte să fie răpuși de mizeria din spitalele noastre. Avem tot ce ne trebuie, spunea ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu. Nosocomialele sunt tot acolo. 

Și tot la aproape 3 ani de atunci, răniții sunt încă puși pe drumuri de la medicul de familie la medici specialiști pentru a obține concediu medical pentru refacere și reconstrucție deoarece așa spune legea. Ce au însemnat acești ani pentru răniții din Colectiv, de ce încă avem probleme cu nosocomialele, de ce nu avem suficiente secții pentru mari arși, de ce, până la urmă ne aflăm aproape în aceeași situație ca în octombrie 2015 și am fi luați pe nepregătite în cazul unui dezastru de proporțiile Colectivului, aflați, de astăzi, din campania Știrilor Digi FM, Ca să știi, România pe site-ul nostru digi-fm.ro.

00:00

,,Este un program al Băncii Mondiale prin care se vor înfiinţa nişte centre de arşi. Am văzut aceste proiecte, bine ar fi să le putem face”, a declarat în ianuarie ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

De aproape 2 ani de când a preluat puterea, coaliția de la guvernare pare interesată doar de schimbarea cu dedicație a legislației penale. În rest: se vor face și vom avea. Sunt raspunsurile autoritatilor la întrebările noastre legate de secțiile de mari arși din spitalele României. Iar autoritățile uită că răspunsul esențial la întrebarea CÂND e, uneori, dat în situații limită, ca la Colectiv. Atunci, raspunsul era dat de ecranele telefoanelor ce luminau, disperat, pe podeaua clubului, in linistea instalată după ce totul se terminase. Telefoane la care nu avea să mai răspundă nimeni. Pentru că erau ale morților.

 

 

 

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, analiza alegerilor la Digi FM: Cum a ajuns România...
Bucharest, Romania. 10th Apr, 2025: Dominic Fritz, vice president of the Save Romania Union (USR), holds a press conference after USR voted, in an informal Political Committee meeting, to support Nicusor Dan in the 2025 Romanian presidential race against
Dominic Fritz preia interimar funcţia de preşedinte al USR, anunță...
paleologu 45464WhatsApp Image 2025-02-03 at 08.59.13 2 yt
Theodor Paleologu i-a oferit lui Nicușor Dan o carte despre arta...
Pe aceeași temă
Poliție/ Shutterstock
O femeie București a fost înjunghiată în spate de un bărbat care a urmărit-o pe stradă. Ambii...
Incendiu la un depozit şi la un service auto din Bucureşti/ Foto: ISU București
Incendiu la un depozit şi la un service auto din Bucureşti. Focul riscă să se extindă la un...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
Explozie la Laboratorul artileristic al Armatei, pe şoseaua de centură a Bucureştiului. O...
Țevi, conducte, RADET, apă caldă, căldură, încălzire, agent termic
Trei zile de lucrări la sistemul de termoficare din Capitală. Bucureştenii din toate...
Te-ar putea interesa și
Cartea electronică de identitate, buletin cu cip
Cartea electronică de identitate va putea fi solicitată şi în Bucureşti, începând de joi
Judecată/ Shutterstock
Educatoare din Sectorul 1 al Capitalei, acuzată că a agresat șase copii anul trecut, a fost...
Calorifer
Căldura în București începe să se oprească definitiv. Anunțul făcut de Termoenergetica
nori
Vreme caldă, cer temporar noros şi ploi slabe, joi şi vineri în Bucureşti
Partenerii noștri
Digi24 VIDEO Misterul „radarelor fixe” din trafic. Dezinformarea care circulă printre șoferii din Timișoara, pe care polițiștii o neagă
VIDEO Misterul „radarelor fixe” din trafic. Dezinformarea care circulă...
DigiSport ”Foarte naivă și încăpățânată”. Tsitsipas ”a tras-o de urechi” pe Paula Badosa: ”Eu i-am spus”
”Foarte naivă și încăpățânată”. Tsitsipas ”a tras-o de urechi” pe Paula...
PeRoz I s-a spus că e „cea mai frumoasă fată din lume”, iar acum a vorbit despre criticile primite: „M-au întărit!” Cum arată la 19 ani
I s-a spus că e „cea mai frumoasă fată din lume”, iar acum a vorbit despre...
Film Now Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată realiza cascadoriile: „E nevoie de multă energie”
Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată...
Digi World Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce pentru sănătate
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar...
ProFM Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân acolo. Am făcut un fel de armată"
Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân...
Digi Life FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs...
Lia Olguţa Vasilescu/ Foto: Facebook
Noua Carte Electronică de Identitate ajunge la Craiova. De luni...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Un val de aer rece lovește România sâmbătă/ Shutterstock
Un val de aer rece lovește România sâmbătă. Temperaturile scad brusc în cea mai mare parte a...
Cel puţin nouă morţi şi şapte răniţi în nordul Marocului, în surparea unui bloc cu bulină roşie la Fes/ Foto: X
Cel puţin nouă morţi şi şapte răniţi în nordul Marocului, în surparea unui bloc cu bulină...
Poliție/ Shutterstock
Doi bărbaţi, împuşcati de alţi trei într-o spălătorie auto din Pantelimon. Poliția a deschis o...
Poliția din Lice a ars 20 de tone de canabis în centrul orașului/ Foto: X
Poliția din Lice a ars 20 de tone de canabis în centrul orașului. Localnicii au avut...