Acum la Digi FM Marius Dobre LUKAS GRAHAM - 7 years

Augustin Lazăr: „Ordonanța care modifică legile justiției ar putea conduce la apariția unui blocaj instituțional”

Augustin-Lazar-e1461850590884

Parchetul general reacționează dur la ordonanța care modifică din nou legile justiției. Noile prevederi ar putea conduce la „apariția unui blocaj instituțional”, susţine instituția condusă de Augustin Lazăr.

Însă cele mai dure critici vin din partea fostului președinte al Curții Constituționale. „Acesta nu mai este stat de drept”, avertizează Augustin Zegrean. „Este o nouă lovitură dată justiției”, spune acesta.

Prezentăm integral mesajul procurorului general:

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), luând în considerare concluziile Curţii Europene a Drepturilor Omului formulate în cauza Baka c. Ungariei (Hotărârea din 27 mai 2014), văzând proiectul ordonanţei de urgenţă transmis Consiliului Superior al Magistraturii, îşi exprimă îngrijorarea faţă de blocajul instituţional al Ministerului Public ce ar putea fi generat de recentele modificări ale legilor justiţiei şi de asemenea faţă de neconstituţionalitatea unora dintre prevederi.

Astfel:

● În ceea ce priveşte modificarea art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004.

- Urgenţa şi situaţia extraordinară pentru adoptarea acestei soluţii legislative nu sunt justificate în expunerea de motive şi în preambulul ordonanţei de urgenţă, Guvernul neexpunând niciun motiv pentru care, în privinţa funcţiilor de conducere prev. de art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 să deroge de la principiul separării carierelor, consfinţit prin modificările aduse Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi 317/2004 în cursul anului 2018, potrivit cărora, gestionarea carierei procurorilor se realizează de către Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Intervenţia legislativă dă expresie unei abordări inconsecvente a principiului separării carierelor şi, sub acest aspect se observă că soluţia legislativă ce ar urma să fie adoptată de Guvern, ca legiuitor delegat, nu a fost edictată în scopul de a răspunde unei nevoi de reglementare stringente, unicul scop al reglementării fiind doar acela de a contracara voinţa Parlamentului, ca organ legislativ suprem.

În acelaşi context, se constată că dispoziţiile potrivit cărora pot fi numiţi în funcţiile de conducere prev. de art. 54 alin. (1) şi judecători care au îndeplinit funcţia de procuror induc un tratament juridic discriminatoriu între judecători şi procurori, de vreme ce, procurorii nu pot accede în funcţii de conducere din cadrul instanţelor judecătoreşti şi nici chiar în funcţii de execuţie corespunzătoare instanţei la nivelul căreia îşi desfăşoară activitatea.

Se observă că modificarea adusă art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 nu mai conţine nicio condiţie de vechime minimă pentru numirea în funcţiile de conducere la vârful ierarhiei Ministerului Public, ceea ce atrage lipsa de previzibilitate a normei de modificare.

Sunt ignorate de asemenea şi recomandările Rapoartelor MVC, Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

● Introducerea art. 54 alin. (7 ind.1) din Legea nr. 303/2004 şi art. 17 din proiectul ordonanţei

Introducerea acestor modificări este justificată în expunerea de motive a proiectului ordonanţei de urgenţă prin: „necesitatea consolidării instituţionale a acestor structuri de parchet, dându-se eficienţă dispoziţiilor legale care să reglementeze mecanismele de numire în aceste funcţii de conducere, cu evitarea situaţiilor de provizorat, lipsa unor conduceri stabile a acestor instituţii judiciare generând probleme în ceea ce priveşte asigurarea unui management de calitate”.

Argumentele constând în lipsa unei conduceri stabile şi a unui management de calitate se plasează exclusiv la nivel de aserţiune, nefiind produsă nicio dovadă factuală în sprijinul acestora.

Arătăm însă, că, aplicarea coroborată a dispoziţiilor tranzitorii din art. 17, şi art. 54 alin. 7 ind.1 este susceptibilă să producă efecte previzibile contrare motivelor indicate de iniţiatorul proiectului de reglementare. Se va crea provizoratul pretins a fi înlăturat şi, mai mult, acesta va fi accentuat, în condiţiile lipsei unor mecanisme care să permită ocuparea acestor funcţii prin numire în termenul de 45 de zile prevăzut de art. 17 din proiect.

O asemenea situaţie, va conduce la blocaj instituţional la vârful Ministerului Public şi al structurilor precizate, ceea ce pune în discuţie încălcarea art. 115 alin. (6) din Constituţie, potrivit căruia, ordonanţele de urgenţă nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.Este de preferat o conducere „provizorie” decât absenţa oricărei conduceri, mai ales în sistemele care funcţionează pe principiul controlului ierarhic şi al unităţii de acţiune.

● Introducerea alin. (6) din art. art. 88 ind.1 din Legea nr.304/2004

Potrivit expunerii de motive a proiectului de reglementare, prin adoptarea acestor dispoziţii se tinde la înlăturarea unor neclarităţi sau dificultăţi legate de funcţionarea până în prezent a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Precizarea introdusă nu era necesară, de vreme ce ierarhia funcţiilor rezultă în mod clar din reglementarea acestei structuri (Secţiunea nr. 2 ind.1 din Cap. II- Organizarea Ministerului Public al Legii nr. 304/2004 – procuror şef secţie, procuror şef adjunct secţie, procuror), aspect absolut clar şi valabil în tot sistemul Ministerului Public, acolo unde există secţii/direcţii.

În plus, ea prezintă potenţialul de a crea dificultăţi de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor din Codul de procedură penală; de asemenea, în raport cu unele dintre dispoziţiile acestui cod, este redundantă, de pildă, art. 318 alin. (10) din Codul de procedură penală.

Soluţia legislativă contravine par. 150 teza finală şi par. 151 din Decizia nr. 33/2018 a Curţii Constituţionale, ceea ce constituie o încălcare a art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Prin efectul lor concret, aceste dispoziţii înlătură controlul ierarhic pe care îl exercită potrivit legii procurorul general al PÎCCJ, ceea ce contravine art. 132 alin. (1) din Constituţie şi principiului constituţional, al controlului ierarhic, care stă la baza funcţionării Ministerului Public.

● Dispoziţiile art. 14 pct. 6 care instituie atribuţia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie de a exercita şi retrage căile de atac, coroborate cu disp. art. 88 ind.8 alin. (2) care prevede participarea la soluţionarea acestor proceduri a procurorilor din cadrul Secţiei judiciare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de către procurori din cadrul parchetului de pe lângă instanţa învestită cu judecarea cauzei este criticabilă pentru următoarele argumente:

- încalcă independenţa procurorului de şedinţă, prev. de art. 67 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, în condiţiile în care procurorii care exercită/retrag calea de atac nu fac parte din aceeaşi structură (secţie/unitate de parchet) din care fac parte procurorii care participă la soluţionarea cauzelor;

- lipsa de identitate a structurilor din care fac parte procurorii menţionaţi creează şi premisele unor disfuncţionalităţi, contrar celor afirmate în expunerea de motive.

Toate aceste modificări pot conduce la apariţia unui blocaj instituţional, Ministerul Public putând ajunge în situaţia de a nu-şi exercita corespunzător atribuţiile constituţionale de reprezentare a intereselor generale ale societăţii, apărare a ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”.

Modificările vizează numirea procurorilor cu funcţii înalte. Aceştia nu vor mai putea fi delegaţi, a anunţat ministrul Tudorel Toader. În plus, acesta a explicat că la aceste funcții pot candida și judecători care au fost procurori.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Benjamin Netanyahu si Donald Trump
Netanyahu, cadoul suprem pentru Donald Trump. L-a nominalizat la...
Bulgaria trece oficial la euro la 1 ianuarie 2026/ Shutterstock
Bulgaria aşteaptă marți ultima aprobare pentru a adopta moneda euro...
Păcănele, jocuri de noroc
Ilie Bolojan, după ce s-a schimbat taxarea jocurilor de noroc la 4%...
Pe aceeași temă
Cătălin Predoiu
Proiectul privind desființarea SIIJ a fost finalizat, anunță Ministerul Justiției
Dan Barna la Guvern
Dan Barna: UDMR se opune desființării Secției speciale de anchetare a magistraților
Klaus Iohannis
Președintele e nemulțumit de coaliția de guvernare: „Nu funcționează perfect”
mihai tudose
Mihai Tudose, dezvăluiri despre Victor Ponta și Liviu Dragnea: E un mincinos / Legile...
Te-ar putea interesa și
Magistrați, judecători, dreptate, judecată, justiție
Senatul abrogă pensionarea anticipată a magistraților: „Vom scăpa de o modificare nocivă...
Cătălin Predoiu
Primele trei proiecte de modificare a legilor Justiției au fost puse în dezbatere publică
Cătălin Predoiu
Predoiu: Începând de săptămâna următoare va fi lansat în dezbatere publică un proiect privind...
Klaus Iohanis cu mâinile deschise
Iohannis: „Legile Justiției trebuie reparate. Guvernul va veni cu o inițiativă” (VIDEO)
Partenerii noștri
DigiSport Hermannstadt a făcut anunțul despre viitorul Ianis Stoica! Ce se întâmplă și cu Tiago Goncalves
Hermannstadt a făcut anunțul despre viitorul Ianis Stoica! Ce se întâmplă...
PeRoz Moștenirea uriașă lăsată de Diogo Jota. Ce sumă ar putea ajunge la soția lui și cei trei copii după tragedia care le-a distrus viața
Moștenirea uriașă lăsată de Diogo Jota. Ce sumă ar putea ajunge la soția...
Film Now James Gunn: Este o prostie să crezi că „Superman” va fi un eșec dacă nu va face 700 de milioane de dolari
James Gunn: Este o prostie să crezi că „Superman” va fi un eșec dacă nu va...
Digi World De ce nu e deloc o idee bună să te culci cu părul ud. Riscurile despre care experții avertizează
De ce nu e deloc o idee bună să te culci cu părul ud. Riscurile despre...
ProFM Elena Gheorghe, mesaj emoționant la aniversarea a 13 ani de căsnicie: „Dragostea nu s-a stins, s-a așezat, s-a adâncit”
Elena Gheorghe, mesaj emoționant la aniversarea a 13 ani de căsnicie...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Shallow,Focus,Of,Water,Droplets,Seen,On,A,Conservatory,Double
Cod roşu de vijelii pentru zece judeţe din vestul ţării, valabil până la...
Le prince William, prince de Galles, et Catherine (Kate) Middleton, princesse de Galles, accueillent le couple présidentiel français le président Emmanuel Macron et sa femme la Première Dame Brigitte Macron à l'aéroport Station RAF de Northolt
Macron, ignorat din nou de soția sa, în timp ce-i oferă mâna la coborârea...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Ursula Von der Leyen
Ursula Von der Leyen a cerut Chinei să pună capăt "sprijinului său de neclintit" pentru Rusia
Incendiu de vegetație în Catalonia/ Profimedia
Incendiu de vegetație în Catalonia. Peste 18.000 de persoane, obligate să rămână în case
aeroport milano, incident grav
Incident straniu și extrem de grav pe pista aeroportului din Milano. Un bărbat a fost aspirat...
dacian dragos, profesor si judecator ccr
Cine este Dacian Dragoș, noul judecător CCR numit de Nicușor Dan. A fost implicat în litigiul...