Ministrul de Externe din Ungaria îl atacă pe președintele României. Într-o postare pe Facebook, Péter Szijjártó scrie despre Klaus Iohannis că este un politician „anti-maghiar” care implică Ungaria și guvernul de la Budapesta în campania electorală românească.
Reacția vine după ce Iohannis a sesizat CCR despre deschiderea unui punct de trecere a frontierei.
Din păcate, președintele României este un politician extrem de anti-ungar. El implică constant Ungaria și Guvernul maghiar în campania electorală românească. Mai mult, acum dăunează intenționat colaborării româno-maghiare și împiedică probleme care sunt importante atât pentru poporul maghiar, cât și pentru cel român, notează Szijjártó.
Ministrul de Externe din Ungaria adaugă că frontierele deschise la granițele celor două țări nu sunt doar simbolice, ci au și un rol practic, respectiv apropie cele două comunități și fac viața mai ușoară acestora.
Veto-ul pentru deschiderea unei noi treceri de frontieră nu este altceva decât un obstacol deliberat în apropierea celor două națiuni. Guvernul maghiar rămâne angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece acest lucru este și în interesul maghiarilor care locuiesc în Transilvania și Secuime, mai scrie Péter Szijjártó.
MAE respinge ca inacceptabil și lipsit de respect limbajul ministrului de Externe din Ungaria. Ministerul român de Externe susține că decizia lui Iohannis de a transmite, conform competențelor sale, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune și nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorității maghiare din România.
Această decizie este, de fapt, fundamentată pe necesitatea respectării dispozițiilor constituționale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislației române, inițiativa declanșării negocierilor pentru încheierea unui acord internațional aparține exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege, transmite MAE.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!