Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Arafat, despre cauzele exploziei de la Crevedia: Probabil că a fost o ţigară. Eroarea, clar că e eroare umană

Bucharest,,Romania,,11,November,2015:,Raed,Arafat,,Secretary,Of,State-
Raed Arafat. Foto: Shutterstock

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat afirmă, referindu-se la posibilele cauze ale exploziei de la staţia de gaz petrolier lichefiat de la Crevedia, soldată cu moartea a trei persoane şi cu rănirea a peste 50, că în mod „clar” a fost vorba despre o eroare umană iar activitatea care se desfăşura acolo, respectiv transvazarea de GPL între două cisterne, era una ilegală.

„Din ce am înţeles, cel puţin, a apărut o sursă de foc când ei transvazau ilegal între două maşini GPL-ul. Ce se înţelege este că probabil că a fost o ţigară. Eroarea, clar că e eroare umană. Activitatea era ilegală, era extrem de periculoasă, era o activitate care nu avea voie să se facă în acest fel acolo şi dacă a mai şi fumat cineva sau a aruncat o ţigară undeva, că dacă nu era instruit şi nu ştie că GPL-ul, fără să-l vezi, poate să fie curs undeva, să existe concentrat undeva, atunci poate că cineva a aruncat o ţigară şi de acolo s-a răspândit focul”, a afirmat Arafat, potrivit News.ro.

El a precizat, întrebat cine este vinovat pentru tragedia de la Crevedia, că „totdeauna vinovaţii nu sunt salvatorii, nu sunt cei care intervin, vinovaţii sunt cei care au cauzat”.

„Aici  nu s-au respectat legile, nu s-au respectat regulile. Eu nu arăt cu degetul vinovat, nevinovat, dar primul care răspunde este cel care nu a respectat legea. Cine nu a respectat legea, totdeauna are responsabilitatea faptică pentru că s-a declanşat un incendiu”, mai spune Raed Arafat.

Întrebat, în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv,  în cât timp primeşte vestea unei tragedii care afectează un număr mare de oameni, fondatorul SMURD, Raed Arafat, a răspuns: „Foarte rapid, aproape instantaneu, poate câteva minute, pentru că depinde ce se anunţă, dar, de regulă, foarte repede”. 

Şeful DSU a explicat că şi celelalte autorităţi, inclusiv premierul şi, în unele cazuri, preşedintele, sunt informate despre situaţiile grave, cu un număr mare de victime. Arafat a dezvăluit că inclusiv şeful statului, Klaus Iohannis, a fost anunţat despre tragedia petrecută săptămâna trecută în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, unde mai multe explozii au avut loc în urma unui incendiu izbucnit la  o staţie de gaz petrolier lichefiat. 

Raed Arafat a povestit  cum a reacţionat după ce a primit vestea exploziei de la Crevedia: „Când am primit vestea, eram acasă. Iniţial am aşteptat primele informaţii, am discutat şi, la un moment, am simţit că totuşi trebuie să plec acolo, având în vedere faptul că avem victime şi e un incendiu care este greu de controlat şi e o situaţie care necesită o zonă de evacuare mai mare şi cu riscurile ei. Şi atunci, fără să mă gândesc, am hotărât că mă îmbrac şi să plec acolo”. 

Acesta a explicat că, în orice caz şi indiferent de loc, există proceduri în care sunt implicaţi comandantul intervenţiei sau şeful pompierilor care intervin, dar că există şi posibilitatea trimiterii unei echipe operative la locul dezastrului, în funcţie de tipul intervenţiei. 

„A început să ne coste că ne asumăm. Faptul că ne asumăm o responsabilitate, faptul că eu îmi asum o responsabilitate... era foarte uşor să stau acasă şi să spun ”Nu mă obligă nimeni să mă duc acolo, pompierii se ocupă”, după care hai să vedem dacă se ocupă bine. Nu aşa se pune problema! Avem responsabilități, avem datorie, avem conştiinţă şi eu, din punctul meu de vedere, când ştiu că e ceva lângă mine – aşa am fost format, aşa am crescut şi când am lucrat pe ambulanţele SMURD-ului şi când am lucrat pe elicopter, care acum aud în ultima perioadă că Arafat nu a lucrat cu pacienţii, e foarte interesant ce se întâmplă în privinţa comentariilor – dar când se întâmplă aşa ceva, e normal să-ţi asumi. Eu nu ştiam că va exploda, nu ştiam cum va fi. Puteam şi eu să devin una din victime acolo, dar asta nu mă împiedică să mă duc”, mai spune Raed Arafat.

Şeful DSU Raed Arafat explică faptul că pompierii beneficiază de echipamente de protecţie, el susţinând că „nu are dreptate cel care spune că nu sunt echipamente”. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă compară echipamentele de protecţie ale pompierilor cu autovehiculele de bună calitate care, chiar dacă la impact se deformează, îi protejează pe pasageri.

„Am fost atacaţi pe echipamentele de protecţie. S-a dorit să se arate că în România nu s-au cumpărat echipamente de protecţie, că echipamentele de protecţie nu sunt bune. Staţi un pic! Numai în ultimii trei-patru ani au fost cumpărate 30.000 de echipamente de protecţie, specifice incendiilor, Nomex, pe care le îmbracă pompierii şi care limitează expunerea la foc şi au fost cumpărate aproape 20.000 de căşti, numai anul ăsta, 2023, şase mii de căşti noi au fost distribuite la pompieri. Să vii şi să spui că ţara nu cumpără echipamente de protecţie este fals. S-au cumpărat în ultimii ani şi s-au cumpărat cantităţi foarte importante de echipamente de protecţie”, a afirmat Raed Arafat, comentând reacţiile care au apărut după exploziile de la staţia GPL de la Crevedia, referitoare la intervenţia pompierilor şi la calitatea echipamentelor acestora.

Acesta a explicat că inclusiv maşinile primite şi unele dintre containerele de logistică sunt dotate cu astfel de echipamente de protecţie pentru forţele de intervenţie. 

„Deci nu are dreptate cel care spune că nu sunt echipamente. Acolo au fost peste o sută, o sută şi ceva de pompieri, două sute de pompieri. Au fost deteriorate, am primit raportul, vreo opt căşti, zece căşti, dar deteriorarea lor, în mare parte este externă, s-a schimbat culoarea, erau foarte aproape de flamă, un vizor de cască care s-a deteriorat, poate era foarte aproape de flamă, dar nimeni nu se întreabă: oare cei care purtau căştile au păţit ceva sau erau protejaţi de căşti?”, mai spune Arafat, care compară căştile de protecţie şi echipamentele purtate de pompieri cu autovehiculele performante, care se pot deteriora, dar protejează pasagerii.

Acesta a explicat că, atunci când se fac achiziţii de echipamente, acestea sunt verificate pentru a fi omologate. Întrebat dacă are ceva să-şi reproşeze sau dacă privind în urmă, ar face altfel în ceea ce priveşte acţiunea de la Crevedia, Raed Arafat a răspuns că totdeauna  o intervenţie poate fi mai bună, el explicând că acesta este motivul pentru care se fac analize ale unor astfel de intervenţii.

De asemenea, Raed Arafat, a fost întrebat dacă e de acord cu afirmaţia fostului premier Victor Ponta, care a susţinut că interesul spitalelor din străinătate care tratează mari arşi e să trimită facturi enorme statului român. 
 
”Nu. Noi ce am dus în străinătate sunt cazuri foarte grave. Din păcate, costurile la paturile de arşi afară sunt mari. Durata de tratament e lungă, costurile tratamentului sunt foarte mari şi facturile - că e spital public, că e spital privat - sunt mari. Unele spitale private practică preţuri fenomenale. Ajunge să-ţi ceară la un bolnav între jumate de milion şi un milion de euro. Unul dintre spitale asta a cerut. Nu acum. Atenţie! Vorbim de Colectiv. Am avut cotaţii de jumătate de milion de euro pentru un pacient. Se estimează: ”E ars atâta, bănuim că o să stea atâta, asta e cotaţia”. Costurile sunt foarte mari. Secţiile care vor fi construite în România în următoarea perioadă vor schimba jocul foarte serios, iar transferul pacienţilor afara va deveni o raritate”, a spus Raed Arafat, la Prima TV. 
  
Întrebat de ce România nu are suficiente paturi de mari arşi la opt ani de la tragedia de la Colectiv, Raed Arafat a răspuns: ”Sunt proiectele, eu înţeleg sunt în curs de realizare. Este adevărat, şi nimeni nu poate nega, că sunt întârziate, dar noi speram să le vedem. Nu mă ocup şi nu urmăresc evoluţia proiectelor”. 
 
Raed Arafat a explicat că, spre deosebire de momentul Colectiv, victimele exploziei de la Crevedia au fost transportate foarte rapid în străinătate. 
 
”În orice ţară există o lipsă acută de paturi de arşi, pentru că paturile de arşi sunt foarte scumpe. Şi atunci se transferă. Noi avem o cooperare foarte bună, avem înţelegeri bilaterale şi Mecanismul de protecţie civilă europeană, care, după Colectiv, a fost modificat să se ocupe şi de astfel de cazuri (de arşi - n.r.). De data asta chiar a funcţionat foarte bine. Am avut mai multe întâlniri cu premierul şi cu vicepremierul Predoiu şi în noaptea tragediei, şi a doua zi. Decizia a fost în final că va trebuie să transferăm un număr de pacienţi. Incendiul a început pe la ora 19.00, aproximativ, la ora 4.00 dimineaţă deja pleca primul avion, la ora 6.00 - al doilea avion, la 16.00 - al treilea avion, la 18.00 - al patrulea avion. Şi a mai venit un avion de la partenerii noştri din Elveţia şi a luat un pacient pentru Norvegia”, a spus şeful DSU. 
 
Raed Arafat a fost întrebat de ce autorităţile nu au acţionat la fel de rapid şi în cazul Colectiv, ministrul de atunci al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spunând că nu e necesar ca pacienţii să fie transferaţi în străinătate. 
 
”Nu, nu intrăm în asta pentru că altele erau relaţiile şi altele erau modalităţile de transfer. Acum 12 pacienţi au fost transferaţi în total din cei 58. Au rămas în ţară vreo 3 pacienţi care erau netransportabili şi nimeni nu-i accepta, pentru că aveau un grad de arsură foarte mare. Nu acceptă nimeni un astfel de pacient pentru că prognosticul, din păcate, este foarte, foarte rezervat”, a conchis Raed Arafat.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SIMONA TARANU
Simona Țăranu: Nu am fost vreo prințesă, nu mă alerga mama cu homarul...
Piață agroalimentară, legume, fructe, alimente, cumpărături
România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
Iranian President leaves Tehran for Tajikistan and Uzbekistan
Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului. Noi...
UEFA Europa Conference League Saison 2023-2024 Toumba Stadion Thessaloniki, 14.12.2023 PAOK Thessaloniki - HJK Helsinki
Răzvan Lucescu a cucerit titlul în Grecia cu PAOK
Pe aceeași temă
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
Doi poliţişti din Alba, răniţi în urma unor explozii produse în poligonul de antrenament...
Copii Afganistan/ Profimedia
Nouă copii din sud-estul Afganistanului au murit în explozia unei mine sovietice cu care se...
Highway,2,Bucharest,-,Constanta,,Romania,-,10,August,,2021:
A fost deschis dosar penal în urma exploziei de la Hidrocentrala Stejaru, în urma căreia un...
Havard Handeland și Raed Arafat/ Foto: Facebook
Cel mai tânăr primar din istoria Norvegiei, în vârstă de 19 ani a fost primit de Raed Arafat
Te-ar putea interesa și
explozie centrala
Un jandarm aflat în timpul liber a salvat un bărbat căruia i-a explodat centrala din locuință
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
Explozie într-un spital din Ploieşti. O femeie de 80 de ani a suferit arsuri
Raed Arafat
Raed Arafat, despre pregătirea pentru război: Se lucrează peste tot pentru pregătirea...
Judecătoria Motru/ Foto: Facebook
Explozie la Judecătoria Motru, produsă de gazul dintr-o butelie folosită la stingerea...
Partenerii noștri
Digi24 "Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că Raisi a murit
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine...
DigiSport Singura echipă din Grecia care l-a felicitat pe Răzvan Lucescu, după ce a luat titlul cu PAOK
Singura echipă din Grecia care l-a felicitat pe Răzvan Lucescu, după ce a...
PeRoz A fost Miss World acum 30 de ani și a rămas splendidă. Ochii magnetici ai Aishwaryei Rai au eclipsat ghipsul de pe braț, la Cannes 2024
A fost Miss World acum 30 de ani și a rămas splendidă. Ochii magnetici ai...
Film Now Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi în timp ce publicul îl ovaționa în picioare
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai...
Digi World De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de...
Stirile Kanal D Trei rugaciuni puternice care sunt vindecatoare de boli
Trei rugaciuni puternice care sunt vindecatoare de boli
ProFM Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost bulversat la început”
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după...
Digi Life O femeie a câştigat un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în 10 săptămâni
O femeie a câştigat un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în...
Ultimele știri din matinal
dumitru prunariu
14 mai 1981, ziua în care cosmonautul Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu. Ce...
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Ultimele știri
Umbrelă în ploaie
Prognoza meteo pe două săptămâni. De când încep ploile însemnate cantitativ
admitere liceu
S-a publicat broșura pentru admiterea la liceu 2024. Informații utile din document
Prințul Paul
Cererea României de extrădare a lui Paul al României a fost respinsă de justiţia din Malta
Tavi Colen/ Foto: Facebook
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp