Acum la Digi FM RITA ORA - Let You Love Me

Arafat, despre cauzele exploziei de la Crevedia: Probabil că a fost o ţigară. Eroarea, clar că e eroare umană

Bucharest,,Romania,,11,November,2015:,Raed,Arafat,,Secretary,Of,State-
Raed Arafat. Foto: Shutterstock

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat afirmă, referindu-se la posibilele cauze ale exploziei de la staţia de gaz petrolier lichefiat de la Crevedia, soldată cu moartea a trei persoane şi cu rănirea a peste 50, că în mod „clar” a fost vorba despre o eroare umană iar activitatea care se desfăşura acolo, respectiv transvazarea de GPL între două cisterne, era una ilegală.

„Din ce am înţeles, cel puţin, a apărut o sursă de foc când ei transvazau ilegal între două maşini GPL-ul. Ce se înţelege este că probabil că a fost o ţigară. Eroarea, clar că e eroare umană. Activitatea era ilegală, era extrem de periculoasă, era o activitate care nu avea voie să se facă în acest fel acolo şi dacă a mai şi fumat cineva sau a aruncat o ţigară undeva, că dacă nu era instruit şi nu ştie că GPL-ul, fără să-l vezi, poate să fie curs undeva, să existe concentrat undeva, atunci poate că cineva a aruncat o ţigară şi de acolo s-a răspândit focul”, a afirmat Arafat, potrivit News.ro.

El a precizat, întrebat cine este vinovat pentru tragedia de la Crevedia, că „totdeauna vinovaţii nu sunt salvatorii, nu sunt cei care intervin, vinovaţii sunt cei care au cauzat”.

„Aici  nu s-au respectat legile, nu s-au respectat regulile. Eu nu arăt cu degetul vinovat, nevinovat, dar primul care răspunde este cel care nu a respectat legea. Cine nu a respectat legea, totdeauna are responsabilitatea faptică pentru că s-a declanşat un incendiu”, mai spune Raed Arafat.

Întrebat, în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv,  în cât timp primeşte vestea unei tragedii care afectează un număr mare de oameni, fondatorul SMURD, Raed Arafat, a răspuns: „Foarte rapid, aproape instantaneu, poate câteva minute, pentru că depinde ce se anunţă, dar, de regulă, foarte repede”. 

Şeful DSU a explicat că şi celelalte autorităţi, inclusiv premierul şi, în unele cazuri, preşedintele, sunt informate despre situaţiile grave, cu un număr mare de victime. Arafat a dezvăluit că inclusiv şeful statului, Klaus Iohannis, a fost anunţat despre tragedia petrecută săptămâna trecută în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, unde mai multe explozii au avut loc în urma unui incendiu izbucnit la  o staţie de gaz petrolier lichefiat. 

Raed Arafat a povestit  cum a reacţionat după ce a primit vestea exploziei de la Crevedia: „Când am primit vestea, eram acasă. Iniţial am aşteptat primele informaţii, am discutat şi, la un moment, am simţit că totuşi trebuie să plec acolo, având în vedere faptul că avem victime şi e un incendiu care este greu de controlat şi e o situaţie care necesită o zonă de evacuare mai mare şi cu riscurile ei. Şi atunci, fără să mă gândesc, am hotărât că mă îmbrac şi să plec acolo”. 

Acesta a explicat că, în orice caz şi indiferent de loc, există proceduri în care sunt implicaţi comandantul intervenţiei sau şeful pompierilor care intervin, dar că există şi posibilitatea trimiterii unei echipe operative la locul dezastrului, în funcţie de tipul intervenţiei. 

„A început să ne coste că ne asumăm. Faptul că ne asumăm o responsabilitate, faptul că eu îmi asum o responsabilitate... era foarte uşor să stau acasă şi să spun ”Nu mă obligă nimeni să mă duc acolo, pompierii se ocupă”, după care hai să vedem dacă se ocupă bine. Nu aşa se pune problema! Avem responsabilități, avem datorie, avem conştiinţă şi eu, din punctul meu de vedere, când ştiu că e ceva lângă mine – aşa am fost format, aşa am crescut şi când am lucrat pe ambulanţele SMURD-ului şi când am lucrat pe elicopter, care acum aud în ultima perioadă că Arafat nu a lucrat cu pacienţii, e foarte interesant ce se întâmplă în privinţa comentariilor – dar când se întâmplă aşa ceva, e normal să-ţi asumi. Eu nu ştiam că va exploda, nu ştiam cum va fi. Puteam şi eu să devin una din victime acolo, dar asta nu mă împiedică să mă duc”, mai spune Raed Arafat.

Şeful DSU Raed Arafat explică faptul că pompierii beneficiază de echipamente de protecţie, el susţinând că „nu are dreptate cel care spune că nu sunt echipamente”. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă compară echipamentele de protecţie ale pompierilor cu autovehiculele de bună calitate care, chiar dacă la impact se deformează, îi protejează pe pasageri.

„Am fost atacaţi pe echipamentele de protecţie. S-a dorit să se arate că în România nu s-au cumpărat echipamente de protecţie, că echipamentele de protecţie nu sunt bune. Staţi un pic! Numai în ultimii trei-patru ani au fost cumpărate 30.000 de echipamente de protecţie, specifice incendiilor, Nomex, pe care le îmbracă pompierii şi care limitează expunerea la foc şi au fost cumpărate aproape 20.000 de căşti, numai anul ăsta, 2023, şase mii de căşti noi au fost distribuite la pompieri. Să vii şi să spui că ţara nu cumpără echipamente de protecţie este fals. S-au cumpărat în ultimii ani şi s-au cumpărat cantităţi foarte importante de echipamente de protecţie”, a afirmat Raed Arafat, comentând reacţiile care au apărut după exploziile de la staţia GPL de la Crevedia, referitoare la intervenţia pompierilor şi la calitatea echipamentelor acestora.

Acesta a explicat că inclusiv maşinile primite şi unele dintre containerele de logistică sunt dotate cu astfel de echipamente de protecţie pentru forţele de intervenţie. 

„Deci nu are dreptate cel care spune că nu sunt echipamente. Acolo au fost peste o sută, o sută şi ceva de pompieri, două sute de pompieri. Au fost deteriorate, am primit raportul, vreo opt căşti, zece căşti, dar deteriorarea lor, în mare parte este externă, s-a schimbat culoarea, erau foarte aproape de flamă, un vizor de cască care s-a deteriorat, poate era foarte aproape de flamă, dar nimeni nu se întreabă: oare cei care purtau căştile au păţit ceva sau erau protejaţi de căşti?”, mai spune Arafat, care compară căştile de protecţie şi echipamentele purtate de pompieri cu autovehiculele performante, care se pot deteriora, dar protejează pasagerii.

Acesta a explicat că, atunci când se fac achiziţii de echipamente, acestea sunt verificate pentru a fi omologate. Întrebat dacă are ceva să-şi reproşeze sau dacă privind în urmă, ar face altfel în ceea ce priveşte acţiunea de la Crevedia, Raed Arafat a răspuns că totdeauna  o intervenţie poate fi mai bună, el explicând că acesta este motivul pentru care se fac analize ale unor astfel de intervenţii.

De asemenea, Raed Arafat, a fost întrebat dacă e de acord cu afirmaţia fostului premier Victor Ponta, care a susţinut că interesul spitalelor din străinătate care tratează mari arşi e să trimită facturi enorme statului român. 
 
”Nu. Noi ce am dus în străinătate sunt cazuri foarte grave. Din păcate, costurile la paturile de arşi afară sunt mari. Durata de tratament e lungă, costurile tratamentului sunt foarte mari şi facturile - că e spital public, că e spital privat - sunt mari. Unele spitale private practică preţuri fenomenale. Ajunge să-ţi ceară la un bolnav între jumate de milion şi un milion de euro. Unul dintre spitale asta a cerut. Nu acum. Atenţie! Vorbim de Colectiv. Am avut cotaţii de jumătate de milion de euro pentru un pacient. Se estimează: ”E ars atâta, bănuim că o să stea atâta, asta e cotaţia”. Costurile sunt foarte mari. Secţiile care vor fi construite în România în următoarea perioadă vor schimba jocul foarte serios, iar transferul pacienţilor afara va deveni o raritate”, a spus Raed Arafat, la Prima TV. 
  
Întrebat de ce România nu are suficiente paturi de mari arşi la opt ani de la tragedia de la Colectiv, Raed Arafat a răspuns: ”Sunt proiectele, eu înţeleg sunt în curs de realizare. Este adevărat, şi nimeni nu poate nega, că sunt întârziate, dar noi speram să le vedem. Nu mă ocup şi nu urmăresc evoluţia proiectelor”. 
 
Raed Arafat a explicat că, spre deosebire de momentul Colectiv, victimele exploziei de la Crevedia au fost transportate foarte rapid în străinătate. 
 
”În orice ţară există o lipsă acută de paturi de arşi, pentru că paturile de arşi sunt foarte scumpe. Şi atunci se transferă. Noi avem o cooperare foarte bună, avem înţelegeri bilaterale şi Mecanismul de protecţie civilă europeană, care, după Colectiv, a fost modificat să se ocupe şi de astfel de cazuri (de arşi - n.r.). De data asta chiar a funcţionat foarte bine. Am avut mai multe întâlniri cu premierul şi cu vicepremierul Predoiu şi în noaptea tragediei, şi a doua zi. Decizia a fost în final că va trebuie să transferăm un număr de pacienţi. Incendiul a început pe la ora 19.00, aproximativ, la ora 4.00 dimineaţă deja pleca primul avion, la ora 6.00 - al doilea avion, la 16.00 - al treilea avion, la 18.00 - al patrulea avion. Şi a mai venit un avion de la partenerii noştri din Elveţia şi a luat un pacient pentru Norvegia”, a spus şeful DSU. 
 
Raed Arafat a fost întrebat de ce autorităţile nu au acţionat la fel de rapid şi în cazul Colectiv, ministrul de atunci al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spunând că nu e necesar ca pacienţii să fie transferaţi în străinătate. 
 
”Nu, nu intrăm în asta pentru că altele erau relaţiile şi altele erau modalităţile de transfer. Acum 12 pacienţi au fost transferaţi în total din cei 58. Au rămas în ţară vreo 3 pacienţi care erau netransportabili şi nimeni nu-i accepta, pentru că aveau un grad de arsură foarte mare. Nu acceptă nimeni un astfel de pacient pentru că prognosticul, din păcate, este foarte, foarte rezervat”, a conchis Raed Arafat.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
FLORIN PRUNEA la ExtraMatinal
Florin Prunea despre meciul cu Suedia: am avut 4 momente în care...
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
mesaje sfantul andrei 2023
Mesaje de Sfântul Andrei: cele mai frumoase urări și felicitări...
Pe aceeași temă
CREVEDIA_013_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ultimul pacient internat după explozia de la staţia GPL din Crevedia rămâne în continuare în...
politia-masina-3-2
Un copil de zece ani, agresat sexual de băieţi de 13 şi 14 ani, în Crevedia
Explozie India/ Foto: Twitter
Un mort şi 36 de răniţi în sudul Indiei, într-o explozie a unei bombe artizanale într-o sală...
politie cipru
Un dispozitiv artizanal de mici dimensiuni a explodat în apropierea ambasadei Israelului din...
Te-ar putea interesa și
871571_871571_elicopter-smurd
Nouă militari răniţi, în timpul unui exerciţiu de aruncare a grenadei, în Poligonul Crasna. Un...
Raed Arafat
Arafat: ”Ce s-a întâmplat în Israel nu poate avea nicio logică sau justificare, este inuman”
CREVEDIA_017_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
A murit încă o persoană rănită în urma exploziei de la staţia GPL din Crevedia. Bilanţul a...
Atac terorist în Ankara/ Profimedia
Momentul atacului terorist din Ankara. Explozia, urmată de focuri de armă, a fost surprinsă...
Partenerii noștri
Digi24 GALERIE FOTO O platformă auto cu mașini Tesla spulberată pe Valea Oltului de alta, care transporta autoturisme second hand
GALERIE FOTO O platformă auto cu mașini Tesla spulberată pe Valea Oltului...
DigiSport Cele 10 echipe calificate până acum în ”optimile” Champions League
Cele 10 echipe calificate până acum în ”optimile” Champions League
PeRoz Ovidiu Lipan Țăndărică, gata de însurătoare la 70 de ani, după două decenii de relație. Cine e femeia discretă care i-a furat inima
Ovidiu Lipan Țăndărică, gata de însurătoare la 70 de ani, după două...
Film Now Selma Blair, dezvăluiri despre coșmarul trăit înainte de a fi diagnosticată cu scleroză multiplă: „Medicii nu mă luau în serios, unul mi-a spus să-mi găsesc un iubit”
Selma Blair, dezvăluiri despre coșmarul trăit înainte de a fi...
Digi World Ce se întâmplă în organism dacă obișnuiești să consumi scorțișoară în mod regulat. 5 efecte ale acestui condiment asupra sănătății
Ce se întâmplă în organism dacă obișnuiești să consumi scorțișoară în mod...
Stirile Kanal D Prima imagine din ziua în care Cătălin Cherecheș a fugit din țară. Unde s-ar ascunde acum primarul
Prima imagine din ziua în care Cătălin Cherecheș a fugit din țară. Unde...
ProFM Sore, dezvăluiri despre relația cu fostul soț al Oanei Matache: „Doi oameni singuri care au ieșit la câteva întâlniri”
Sore, dezvăluiri despre relația cu fostul soț al Oanei Matache: „Doi...
Digi Life Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la combaterea problemei
Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la...
Ultimele știri din matinalii
romina gingasu la digi fm
La prima întâlnire cu Romina Gingașu, Piero Ferrari i-a dat un test. Ce a întrebat-o
diana sosoaca a facut scandal in parlament 21 noiembrie 2023
Florin Negruțiu, despre circul făcut de Diana Șoșoacă în Parlament: „Încearcă să-l copieze pe...
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre renovarea bojdeucăi lui Ion Creangă: „Creangă nu a trăit în lux, în...
florin negrutiu
Florin Negruțiu, despre ceasul de 30.000 de euro al lui Rareș Bogdan: „Oamenii trebuie să știe...
Ultimele știri
bivolaru
Gregorian Bivolaru a fost reţinut în Franţa
Vizual_CP-Zona-de-risc-Digipedia_editii speciale
Digi World aduce două producții TV speciale, în premieră, pe 1 Decembrie
Laurenţiu Lăcătuşu
Tânărul din Dolj ridicat din greşeală în cazul crimei de la Sibiu va da în judecată Poliţia...
Beautiful,Winter,Landscape,With,Snow,Covered,Trees
Coduri galben şi portocaliu de ninsori şi intensificări ale vântului, viscol, la munte
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate