Peste 18 milioane de români sunt așteptați să voteze în cadrul alegerilor parlamentare, primele desfășurate într-un context pandemic. Urnele s-au deschis la ora 7:00 și urmează să se încheie la ora 21:00 sau până la ora 23:59, dacă mai sunt oameni la rând.
În cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 329 de mandate de deputat și 136 de senator. Parlamentarii aleși vor reprezenta cetățenii din fiecare județ al țării, dar și românii de peste granițe sau minoritățile naționale.
Un deputat reprezintă 73.000 de locuitori, iar un senator 168.000 de locuitori. Conform acestui calcul, cei mai mulți reprezentanți ai legislativului vor veni din București (13 senatori și 29 de deputați), urmat de Iași (5 senatori și 12 deputați) și Constanța și Prahova (5 senatori și 11 deputați). Județele cu cei mai puțini reprezentanți sunt: Covasna, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Sălaj și Tulcea (câte 2 senatori și 4 deputați).
În total, au fost depuse 1.147 de liste de candidați și candidaturi independente, la Camera Deputaților și Senat. Comparativ cu 2016, când numărul candidaților era de 6.476, anul acesta pe liste se află 7.136 de nume. Dintre aceștia, 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat.
În ceea ce privește partidele care se luptă pentru locurile din Parlament, situația se prezintă în felul următor:
PMP - 641 de candidați
PNL - 640 de candidați
Pro România - 639 de candidați
PSD - 631 de candidați
Alianța USR-Plus - 616 candidați (separat, USR - 390 de candidați / PLUS - 226 de candidați)
Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) - 621 de candidați
Partidul Ecologist Român - 620 de candidați.
Doar 42 de candidați independenți s-au înscris pentru Camera Deputaților și unul singur pentru Senat.
Competiția este mare, mai ales în județul Brăila, unde pentru Camera Deputaților se întrec 19,8 candidați pe loc. La polul opus, cea mai slabă luptă pentru Camera Deputaților se dă în Buzău, cu doar 9 candidați pe un loc. Tot Brăila e în fruntea clasamentului și când vine vorba despre Senat, cu 27,5 candidați pe un loc. În schimb, cea mai slabă competiție va avea loc în județul Prahova, unde s-au înregistrat 11,8 candidați pe un loc.
Potrivit informațiilor oferite de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 2 decembrie 2020 este de 18.191.396.
Duminică, la alegerile parlamentare pot vota cetățenii români care au împlinit 18 ani până în ziua de 6 decembrie. În schimb, cei cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească nu se vor putea prezenta la urne.
Pentru a vota, alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării. Totuși, Biroul Electoral Central a precizat că își vor putea exercita dreptul constituțional și cei al căror act de identitate expiră în perioada 1 martie - 6 decembrie, anul acesta, în contextul epidemiei de COVID-19.
Potrivit legii, cetățenii români își pot exercita dreptul la vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
cartea de identitate
cartea electronică de identitate
cartea de identitate provizorie
buletinul de identitate
pașaportul diplomatic
pașaportul diplomatic electronic
pașaportul de serviciu
pașaportul de serviciu electronic
carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
La fel ca în cazul alegerilor locale, în secțiile de votare vor fi respectate reguli antiepidemice pentru siguranța populației. În toate unitățile în care se desfășoară procesul de votare pentru alegerile parlamentare vor exista recipiente cu dezinfectant pentru mâini, iar purtarea măștii de protecție va fi obligatorie.
După ce a votat, alegătorul își va aplica singur, cu ajutorul membrilor biroului electoral al secției de votare, timbrul autocolant ori ștampila cu mențiunea „Votat” pe actul de identitate sau documentul utilizat pentru a-și exercita dreptul constituțional.
În localitățile aflate în carantină în ziua votului nu vor fi restricții privind deplasarea la urne, iar cei infectați cu COVID-19 sau cei aflați în izolare, vor putea vota cu ajutorul urnei mobile.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!