Acum la Digi FM Alice Tudor GAYLE - ABCDEFU

Insecuritatea alimentară s-a agravat în 2023. Aproape 282 de milioane de oameni au avut nevoie de asistenţă de urgenţă. Perspective sumbre pentru 2024

Hand,Hold,A,Slice,Of,Bread,Over,Sky,Background.,Color
Insecuritatea alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. Foto: Shutterstock

Insecuritatea alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi a evenimentelor meteorologice extreme şi a şocurilor economice, au avertizat miercuri 16 organizaţii ale ONU şi umanitare, transmite AFP.

Asta înseamnă 24 de milioane de oameni mai mult decât în 2022, precizează cel mai recent raport global privind crizele alimentare, al Reţelei de informaţii privind securitatea alimentară (FSIN), care notează că perspectivele rămân "sumbre" pentru anul în curs.

Este, de asemenea, al cincilea an consecutiv de creştere a numărului de persoane care se confruntă cu insecuritate alimentară acută, adică o situaţie în care viaţa sau mijloacele de trai ale unei persoane sunt în pericol iminent, aceasta nefiind în măsură să se alimenteze în mod adecvat.

Agravarea situaţiei este cauzată, în parte, de extinderea zonelor acoperite de raport, ca urmare a unor "şocuri noi sau intensificate", precum şi a "deteriorării semnificative înregistrate în contextul unor crize alimentare cheie ca în Sudan şi Fâşia Gaza", a explicat Fleur Wouterse, directoare adjunctă a biroului pentru situaţii de urgenţă şi rezilienţă al agenţiei Naţiunilor Unite pentru agricultură şi alimentaţie, FAO, arată Agerpres.

Circa 700.000 de oameni au fost în pragul foametei în 2023, dintre care 600.000 în Gaza. Un număr care de atunci a crescut şi mai mult pe teritoriul palestinian, marcat de foamete şi război, ajungând la 1,1 milioane de oameni, notează AFP.

De la lansarea acestui raport, în 2016, de către Reţeaua globală împotriva crizelor alimentare, o alianţă care reuneşte organizaţii ale ONU, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi organizaţii umanitare, "numărul persoanelor aflate în situaţie de insecuritate alimentară a crescut de la 108 milioane la 282 milioane, în timp ce prevalenţa (ponderea populaţiei afectate din zonele în cauză - n.red.) a crescut de la 11% la 22%", a adăugat Fleur Wouterse.

Criza alimentară a continuat de atunci pentru Afganistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Nigeria, Siria şi Yemen, a subliniat ea.

"Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame. Războaiele, haosul climatic şi criza costului vieţii - combinate cu acţiuni inadecvate - au făcut ca aproape 300 de milioane de oameni să se confrunte cu o criză alimentară acută în 2023", a deplâns secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în prefaţa raportului.

"Finanţarea nu corespunde nevoilor. Guvernele trebuie să întărească resursele disponibile pentru dezvoltarea durabilă", afirmă secretarul general. Mai mult, costurile de distribuire a ajutorului au crescut, menţionează AFP.

Pentru 2024, evoluţia "va depinde de încetarea ostilităţilor", mai spune Fleur Wouterse, potrivit căreia "de îndată ce va fi posibil accesul umanitar" în Gaza şi Sudan, ajutorul va putea, de exemplu, să atenueze "rapid" criza alimentară din aceste zone.

Există mari incertitudini şi în ceea ce priveşte Haiti, "unde grupuri armate au pus mâna pe terenuri agricole şi au furat recoltele", iar fenomenul meteorologic El Nino ar putea determina o secetă severă în Africa de Vest şi Africa de Sud, adaugă responsabila ONU.

Potrivit raportului, situaţiile de conflict sau insecuritate au devenit în 2023 principala cauză a insecurităţii alimentare acute în 20 de ţări sau teritorii, în care au avut de suferit 135 de milioane de oameni. Urmează şocurile economice (cauza principală, pentru 75 de milioane de oameni din 21 de ţări) şi evenimentele climatice extreme, cum ar fi inundaţiile sau secetele (72 de milioane de oameni din 18 ţări).

"Scăderea preţurilor globale la alimente nu s-a repercutat asupra ţărilor cu venituri mici, care depind de importuri", notează raportul. În acelaşi timp, "menţinerea datoriei publice ridicate a limitat opţiunile guvernelor" care încearcă să atenueze efectele creşterii preţurilor la alimente.

Ca semnal pozitiv, situaţia s-a îmbunătăţit în 2023 în 17 ţări, inclusiv de exemplu în Republica Democrată Congo sau Ucraina. "Dacă se intervine prin sprijinirea agriculturii, este posibilă salvarea populaţiilor din insecuritate alimentară", conchide Fleur Wouterse.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Debris left behind after Israeli forces' withdrawal from Gaza City
UE cere anchetă independentă asupra gropilor comune descoperite în spitalele din Fâşia Gaza
Antonio Guterres/ Profimedia
Riscul unui război nuclear se află la ”cel mai înalt nivel” de zeci de ani, avertizează...
Jailed Russian opposition politician Alexei Navalny.
Zeci de țări cer la ONU o anchetă internaţională independentă cu privire la moartea lui...
Working trip of Russian President Vladimir Putin to the Amur region. Meeting between Russian President Vladimir Putin and Chairman of the State Council of the DPRK Kim Jong-un.
Putin i-a dăruit lui Kim Jong Un o limuzină de fabricaţie rusă, încălcând sancţiunile ONU
Te-ar putea interesa și
New,York,,United,States,-,19,September,2023:,Close,Up
ONU îndeamnă Rusia să pună capăt transferului forţat de copii ucraineni şi să-i restituie...
Antonio-Guterres-profimedia-0684325987
Secretarul general al ONU anunţă că nouă membri ai personalului UNRWA au fost concediaţi
fasia gaza
Scene de „groază absolută” în nordul Fâşiei Gaza. Sunt cadavre lăsate pe străzi şi oameni...
marcel ciolacu si Antonio Guterres
Marcel Ciolacu, la ONU: "România iubeşte pacea. Diplomaţia e oricând preferabilă armelor"
Partenerii noștri
Digi24 Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
DigiSport Liga 2 | Unirea Slobozia - Corvinul, 12:00, LIVE VIDEO, DGS 1. Rezultatele etapei 8 din play-off și clasamentul
Liga 2 | Unirea Slobozia - Corvinul, 12:00, LIVE VIDEO, DGS 1. Rezultatele...
PeRoz „Iubitul meu m-a părăsit ca să se întoarcă la fosta lui!” Cum s-a răzbunat o tânără e incredibil: „Ai nevoie de un terapeut bun”
„Iubitul meu m-a părăsit ca să se întoarcă la fosta lui!” Cum s-a răzbunat...
Film Now Christian Bale, o nouă transformare radicală. Actorul, de nerecunoscut pe platourile de filmare de la „The Bride”
Christian Bale, o nouă transformare radicală. Actorul, de nerecunoscut pe...
Digi World O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele...
ProFM Fanii, îngrijorați. Britney Spears, implicată într-un incident ce aduce aminte de momentul 2007. Paramedicii, chemați la hotel
Fanii, îngrijorați. Britney Spears, implicată într-un incident ce aduce...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
mihai nesu
Mihai Neșu, adevărul despre divorț, după ce s-a spus că fosta soție a fost...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
mihai margineanu3
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce...
Simona Halep
Simona Halep, despre momentul în care a aflat că a fost depistată pozitiv: A fost ca şi cum...
trump (22)
Procesul lui Donald Trump. Fosta directoare de comunicare a Casei Albe susține că fostul...
Coronation Scroll of King Charles III
Regelui Charles i-a fost prezentat pergamentul de 21 de metri lungime care relatează...