Acum la Digi FM Matinalii Digi FM ZUCCHERO - Baila

Exclusiv Mesajul unui lider PNL pentru alegători: Îmi pare rău că v-am mințit

mircea hava
Foto: Facebook Mircea Hava

PNL va ajunge la 10% ca urmare a deciziei de a forma o alianță cu PSD, spune într-un interviu la Știrile Digi FM europarlamentarul liberal Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia timp de 25 de ani.

El critică dur decizia partidului de a negocia cu social democrații și susține că singura opțiune pentru PNL era USR.

Mircea Hava, care a condus PNL Alba Iulia, le cere scuze alegătorilor PNL pentru că au fost mințiți în campania electorală atunci când li s-a promis că nu va mai exista o alianță cu PSD

Mai mult, liberalul le transmite și un mesaj liderilor PNL care au votat pentru această alianță: ”Să le fie rușine!”.

Interviul integral acordat de Mircea Hava Știrilor Digi FM

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Cum ați fi votat dumneavoastră dacă erați prezent la ședința PNL

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Cu USR, nici nu stau să mă gândesc. Dar dacă aș fi fost prezent acolo de la începuturi aș fi făcut mai mult ca să nu avem această discuție PSD - USR. Mi se pare o chestiune foarte delicată să spui USR sau PSD. USR pentru că suntem de acolo, ambele partide. Ar fi fost un lucru normal, pe care oamenii care au  fost la vot l-ar fi înțeles foarte bine și nu și-ar fi văzut trădate voturile pe care le-au dat.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Ce le-ați fi spus colegilor în acea ședință? Le-ați transmis după acea ședință un mesaj?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Nu. Nu le-am transmis nici un mesaj. Au fost câtiva colegi care au făcut ceea ce aș fi făcut și eu. Lor nu aș fi avut ce semnal să le transmit. Celorlalți le transmit un mesaj poate mai dur, mai rău: Să le fie rușine! Să le fie rușine pentru că își bat joc de munca de ani de zile a unor oameni care au crezut în ceea ce înseamnă dreapta, unor oameni care au crezut că putem să fim mai mulți ani, 4 -  8 ani la guvernare, nu într-un tandem cu PSD-ul, ci într-un tandem de dreapta. E greu. Îți vin în minte tot soiul de cuvinte care tot timpul la dumneavoastră ar fi pline de beep-uri.  Nu aș fi crezut că foarte mulți oameni,  care credeam că au viziune, care credeam că văd mult mai departe decât vârful bocancului lor, vor fi în zona asta. Nu aș fi crezut de colegii din Moldova, de domnul Flutur, de domnul Boc, că pot să se alieze într-o asemenea construcție, care nu a dovedit altceva decât că duce partidul acolo unde nu trebuie, acolo unde nu a dorit nimeni. Să nu creadă cineva că mă tângui sau că mă doare că nu sunt de partea câștigătoare. Dumneavoastră știți foarte bine că am refuzat clar să fac parte dintr-o asemenea construcție în momentul în care am fost întrebat: „Spune ce putem face pentru tine ca să fie bine și în momentul ăla toate lucrurile se rezolvă, dar vino pe partea asta.” Eu nu am făcut politică pentru a face cineva ceva pentru mine. Am făcut politică pentru oameni și lucrurile astea s-au văzut. M-a deranjat foarte mult și acea ofertă, să îi zic așa, iar asta m-a făcut să rămân independent. Pentru că, din fericire pentru mine, am fost independent între cele două tabere și am rămas independent. (n.r. Mircea Hava nu i-a susținut în competiția internă din PNL nici pe Florin Cîțu, nici pe Ludovic Orban)

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Unde se va duce PNL-ul după această colaborare cu PSD-ul? Va fi foarte mult afectat?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Eu spun că da, va fi foarte afectat. Foarte mult din ceea ce am câștigat, pentru că a fost o bătălie ca să câștigăm și să mergem spre 30%. Coborârea deja este vertiginoasă și eu cred că PNL-ul se va cantona în jur de 10%. Din păcate trăim într-o epocă în care nu mai contează partidul, ci contez „eu”. Eu vreau, eu vreau să fac, eu vreau să fiu.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Cine este acest „eu”?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Aceea echipă câștigătoare, cu toți cei care sunt acolo. Unii care își fac deja o meserie din a fi miniștri, alții care doresc nespus să fie miniștri pentru câteva secunde, altul care dorește să fie prim-ministru, chiar dacă ba fi doi ani da, doi ani ba. Tot felul de propuneri care nu te fac decât să zâmbești și să îți dai seama că este evidentă această dorință a lor de a fi ei acolo, indiferent de ceea ce se întâmplă în țară. Au reușit să își clădească în ghilimele, „pe cadavre”, pot să spun lucurl acesta, pentru că este evident, ceva.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Această dorință de a fi ministru?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Această dorință de a conduce, de fi câteva minute acolo, câteva secunde. Asta răzbate. Asta văd eu de aici, de acasă, și sunt sigur că asta văd foarte mult și oamenii din România. Nu poți să lași lucrurile să degenereze și tu să te ocupi doar de această problemă, de această bătălie politică. Toate lucrurile care au trecut pe lângă noi în vară și de care trebuia să se ocupe Guvernul, le vom plăti. Mă refer la banii care trebuiau să vină, care au veni și vor veni mult mai târziu, la toate miniciunile și la toate lucrurile care nu au fost făcute. Criza energetică, nu mai vorbim de crizasanitară, care este cea mai dură. Aici vorbim de vieți, nu se poate face nimic.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Cine trebuia să rezolve mai repede această criză sanitară cel puțin?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Aveam un Guvern. Acum nu prea îl mai avem. Aveam un Guvern. Trebuia să se ocupe de acest lucru. Nu trebuia să se uite în alte părți. Toate semnalele trase de specialiști au dovedit că specialiștii, ca de obicei, spuneau adevărul. Mai ales ceea ce se întâmpla în toată Europa. Trebuiau luate măsuri. Nu să ne culcăm pe o ureche, gata a trecut. Nu poți să dai vina așa cum s-a întâmplat pe oameni. Oamenii sunt de vină că nu se vaccinează. Oamenii sunt de vină că o fi ceva. Oamenii sunt de vină, consumă prea multă energie și de asta nu avem. Nu. Lucrurile trebuiau și puteau să le regrete, însă pentru asta trebuiau să fie aplecați înspre oameni, spre țară, nu spre propriile interese.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: După aceste acuzații pe care le-ați lansat cumva, aș îndrăzni să vă întreb cine a produs această criză? USR pentru că a ieșit de la guvernare sau PNL pentru faptul că nu a ținut cont, așa cum zice USR, de acel protocol de guvernare.

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Eu văd lucrurile un fel altfel. Ar fi trebuit ca între ei să existe extraordinar de multe discuții. Dacă s-a făcut un protocol, pe care l-au fluturat, trebuia obligatoriu respectat. Nu facem un protocol ca pe urmă să spună: eu sunt prim-ministru, Constituția îmi dă dreptul, ceea ce e adevărat, să fac ceea ce doresc în Guvernul pe care îl conduc. Atunci nu aveam nevoie de un protocol făcut înainte. Dacă exista acest protocol. Dacă nu, înseamnă că USR-ul s-a comportat ca și cel căruia i se ia jucăria. Într-o coaliție trebuie să înțelegi că ești într-o coaliție. Poate în termeni puțin deplasați, e ca o familie. Trebuie să îi înțelegi pe cei din jurul tău, ei trebuie să te înțeleagă. Pașii, adică programul de guvernare, trebuie urmați. Ceea ce am spus că facem împreună, facem împreună. Orice derapaj trebuie controlat. Este drept că nici USR-ul nu a fost rupt din stele și nu îi țin partea. E greu să lucrezi cu niște oameni care de foarte multe ori au zis că sunt așa, dar ei de fapt voiau să facă altceva. Era vizibil că începuse o bătălie surdă de a câștiga puncte electorale în activitatea lor guvernamentală. Lucru pe care puteau să îl lase peste un an sau peste un an jumătate. Au fost prea grăbiți din prima săptămână de a face lucururi. Asta poate a produs și derapaje.  

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Ce mesaj pe transmiteți alegătorilor PNL care v-au votat tocmai pentru mesajul anti-PSD?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Eu... E greu să le transmit acum un mesaj. Cineva ar spune: „Aveți încredere că va fi bine”. Nu am eu încredere că va fi bine. În momentul în care eu nu am încredere că va fi bine, nu le pot transmite oamenilor că va fi bine. În primul rând eu îmi cer scuze față de oamenii care au votat așa cum le-am spus eu, nu cum le-am cerut. În funcție de ce am făcut eu, fiind un exemplu pentru cei care mă cunoșteau. Îmi cer scuze față de ei, pentru că prin ce am făcut, poate nu am deschis ochii bine, nu am văzut oamenii așa cum trebuia să-i văd și i-am indus în eroare. Îmi pare rău că i-am mințit, făcând parte din Partidul Național Liberal. Spun făcând parte din Partidul Național Liberal pentru că în urma declarațiilor pe care le-am făcut și înainte mi s-a spus că sunt un critic al partidului. Așa cum cred că i s-a spus și lui Orban, mi s-a transmis și mie prin (...) că urmează să fiu dat afară.  Mă deranjează că mi s-a spus lucrul ăsta, eu fiind unul dintre cei care am clădit acest partid. Am muncit foarte mult ca să facem acea unire dintre PNL și PDL. Dar partidul nu știu să fie trecut pe nici o carte funciară în care apar proprietari.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Cine v-a amenințat cu excluderea, dacă ne puteți spune?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Nu am  fost amenințat: Băi Hava, nu mai vorbi că o să te dăm afară! S-a spus că cei care vorbesc de rău partidul se va cere excluderea lor. Așa cum i s-a spus și domnului Orban. Mi se par chestiuni de copii mici.  

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Se vorbește mult de implicarea președintelui Klaus Iohannis în PNL și în deciziile pe care le-a luat partidul. Simțiți că s-a implicat șeful statului în treburile PNL și a impus alianța cu PSD?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Aș putea spune lucrul ăsta dacă aș fi fost acolo. Însă din tot ceea ce se vede în jur, da. Șeful statului s-a implicat și în alegerile interne și și în ceea ce privește această alianță. Din tot ceea ce se vede, din tot ceea ce citesc, din toate știrile. E ca și cum m-ați întreba: Afară plouă puternic, cu bulbuci, iar cineva m-ar întreba: afară plouă? Iar eu să spun: Nu, nu plouă! Da, afară plouă. Asta s-a văzut și asta se vede.  Nu am fost la întâlniri cu șeful statului în care să spună chestiuni de genul acesta. Nu am fost pentru că nu am fost chemat. Nu mai făceam parte dintre membri de bază ai partidului. Începuseră să crească cei care doreau cu totul și cu totul altceva. Nu am înțeles și astăzi este un lucru la care trebuie să mă gândesc încă mult. De ce a făcut lucrul ăsta? Nu am nici o discuție vis-a-vis de vechiul președinte, de noul președinte. Toată lumea este cu greșelile lui. Nu facem aici analiza. Dar lucrurile trebuiau discutate altfel. Am spus-o și acum câteva săptămâni, acum o lună. Lucrurile puteau să se rezolve dacă toți erau chemați, partidele de dreapta, cele 3, erau chemate ca să discute foarte serios și să pună lucrurile în balanță. Aruncarea în luptă a lui Cioloș a fost un praf în ochi după mine. Și atunci am spus că guvernul clădit de domnul Cioloș nu va avea susținere parlamentară și va cădea.

Poți asculta aici interviul integral:

00:00

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
Viol, abuz sexual, victimă, agresată
O tânără suceveancă vrea ca iubitul să fie iertat de justiție, deși...
arsinel
„Alexandru Arșinel, un simbol al parvenitismului, al zgârceniei, al...
graniceri ucraineni
Grănicerii ucraineni, mesaj pentru soldații ruși: „Foarte probabil vă...
Pe aceeași temă
alina gorghiu
Alina Gorghiu: Colaborarea cu PSD este „una bună, e una necesară”
negrutiu
Florin Negruțiu, despre scandalurile din Parlament: Este multă, multă nesimțire, multă sfidare
florin negrutiu digi 24
Florin Negruțiu: Viitor de AUR țara noastră are. PSD și PNL se probabil se bucură de creșterea...
senat
Reacția miniștrilor după ce Senatul a votat creșterea salariilor demnitarilor
Te-ar putea interesa și
nicolae-ciuca govro
VIDEO. Noi înregistrări cu înjurături la adresa PSD. Liderul TNL a fost dat afară de Nicolae...
marcel ciolacu inquam photos george calin
Marcel Ciolacu, după injuriile scandate de tinerii liberali: E jignitor și arată o imaturitate
Rares Bogdan
Rareș Bogdan, la DigiFM: Suntem căsătoriți cu cei din PSD din interes, nu din iubire
tnl
Distracția tinerilor din PNL la școala de vară a inclus alcool și injurii la adresa PSD
Partenerii noștri
Digi24 VIDEO. Luptătorii de la Azovstal care au fost prizonieri la ruși și-au reîntâlnit familiile după patru luni
VIDEO. Luptătorii de la Azovstal care au fost prizonieri la ruși și-au...
DigiSport Jucătorii Chindiei, în culmea fericirii după succesul cu Rapid! Ce a schimbat Toni Petrea la echipă
Jucătorii Chindiei, în culmea fericirii după succesul cu Rapid! Ce a...
PeRoz O profesoară de desen, criticată pentru felul în care se îmbracă la școală. Tinerei îi place să-și evidențieze formele voluptoase
O profesoară de desen, criticată pentru felul în care se îmbracă la...
Film Now Filmul care a luat cu asalt box office-ul nord american. 22 de milioane de dolari încasări într-un singur weekend
Filmul care a luat cu asalt box office-ul nord american. 22 de milioane de...
Digi World Trucul la care apelează regele Charles pentru a-și păstra sănătatea. Băutura pe care o consumă în fiecare dimineață ajută la prevenirea cancerului
Trucul la care apelează regele Charles pentru a-și păstra sănătatea...
Digi Animal World Reacția unui raton când stăpânul său vrea să-i fure mâncarea. Animalul a topit inimile internauților
Reacția unui raton când stăpânul său vrea să-i fure mâncarea. Animalul a...
ProFM Mădălina Ghenea și-a arătat picioarele interminabile și bronzate prin crăpătura unei rochii lungi. Mix perfect de grație și farmec
Mădălina Ghenea și-a arătat picioarele interminabile și bronzate prin...
Digi Life Vrei o viață mai lungă? Modalitatea simplă și eficientă de a-ți îmbunătăți speranța de viață
Vrei o viață mai lungă? Modalitatea simplă și eficientă de a-ți îmbunătăți...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate