Acum la Digi FM MARSHMELLO FEAT ANNE MARIE - Friends (censored)

Exclusiv Mesajul unui lider PNL pentru alegători: Îmi pare rău că v-am mințit

mircea hava
Foto: Facebook Mircea Hava

PNL va ajunge la 10% ca urmare a deciziei de a forma o alianță cu PSD, spune într-un interviu la Știrile Digi FM europarlamentarul liberal Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia timp de 25 de ani.

El critică dur decizia partidului de a negocia cu social democrații și susține că singura opțiune pentru PNL era USR.

Mircea Hava, care a condus PNL Alba Iulia, le cere scuze alegătorilor PNL pentru că au fost mințiți în campania electorală atunci când li s-a promis că nu va mai exista o alianță cu PSD

Mai mult, liberalul le transmite și un mesaj liderilor PNL care au votat pentru această alianță: ”Să le fie rușine!”.

Interviul integral acordat de Mircea Hava Știrilor Digi FM

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Cum ați fi votat dumneavoastră dacă erați prezent la ședința PNL

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Cu USR, nici nu stau să mă gândesc. Dar dacă aș fi fost prezent acolo de la începuturi aș fi făcut mai mult ca să nu avem această discuție PSD - USR. Mi se pare o chestiune foarte delicată să spui USR sau PSD. USR pentru că suntem de acolo, ambele partide. Ar fi fost un lucru normal, pe care oamenii care au  fost la vot l-ar fi înțeles foarte bine și nu și-ar fi văzut trădate voturile pe care le-au dat.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Ce le-ați fi spus colegilor în acea ședință? Le-ați transmis după acea ședință un mesaj?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Nu. Nu le-am transmis nici un mesaj. Au fost câtiva colegi care au făcut ceea ce aș fi făcut și eu. Lor nu aș fi avut ce semnal să le transmit. Celorlalți le transmit un mesaj poate mai dur, mai rău: Să le fie rușine! Să le fie rușine pentru că își bat joc de munca de ani de zile a unor oameni care au crezut în ceea ce înseamnă dreapta, unor oameni care au crezut că putem să fim mai mulți ani, 4 -  8 ani la guvernare, nu într-un tandem cu PSD-ul, ci într-un tandem de dreapta. E greu. Îți vin în minte tot soiul de cuvinte care tot timpul la dumneavoastră ar fi pline de beep-uri.  Nu aș fi crezut că foarte mulți oameni,  care credeam că au viziune, care credeam că văd mult mai departe decât vârful bocancului lor, vor fi în zona asta. Nu aș fi crezut de colegii din Moldova, de domnul Flutur, de domnul Boc, că pot să se alieze într-o asemenea construcție, care nu a dovedit altceva decât că duce partidul acolo unde nu trebuie, acolo unde nu a dorit nimeni. Să nu creadă cineva că mă tângui sau că mă doare că nu sunt de partea câștigătoare. Dumneavoastră știți foarte bine că am refuzat clar să fac parte dintr-o asemenea construcție în momentul în care am fost întrebat: „Spune ce putem face pentru tine ca să fie bine și în momentul ăla toate lucrurile se rezolvă, dar vino pe partea asta.” Eu nu am făcut politică pentru a face cineva ceva pentru mine. Am făcut politică pentru oameni și lucrurile astea s-au văzut. M-a deranjat foarte mult și acea ofertă, să îi zic așa, iar asta m-a făcut să rămân independent. Pentru că, din fericire pentru mine, am fost independent între cele două tabere și am rămas independent. (n.r. Mircea Hava nu i-a susținut în competiția internă din PNL nici pe Florin Cîțu, nici pe Ludovic Orban)

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Unde se va duce PNL-ul după această colaborare cu PSD-ul? Va fi foarte mult afectat?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Eu spun că da, va fi foarte afectat. Foarte mult din ceea ce am câștigat, pentru că a fost o bătălie ca să câștigăm și să mergem spre 30%. Coborârea deja este vertiginoasă și eu cred că PNL-ul se va cantona în jur de 10%. Din păcate trăim într-o epocă în care nu mai contează partidul, ci contez „eu”. Eu vreau, eu vreau să fac, eu vreau să fiu.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Cine este acest „eu”?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Aceea echipă câștigătoare, cu toți cei care sunt acolo. Unii care își fac deja o meserie din a fi miniștri, alții care doresc nespus să fie miniștri pentru câteva secunde, altul care dorește să fie prim-ministru, chiar dacă ba fi doi ani da, doi ani ba. Tot felul de propuneri care nu te fac decât să zâmbești și să îți dai seama că este evidentă această dorință a lor de a fi ei acolo, indiferent de ceea ce se întâmplă în țară. Au reușit să își clădească în ghilimele, „pe cadavre”, pot să spun lucurl acesta, pentru că este evident, ceva.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Această dorință de a fi ministru?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Această dorință de a conduce, de fi câteva minute acolo, câteva secunde. Asta răzbate. Asta văd eu de aici, de acasă, și sunt sigur că asta văd foarte mult și oamenii din România. Nu poți să lași lucrurile să degenereze și tu să te ocupi doar de această problemă, de această bătălie politică. Toate lucrurile care au trecut pe lângă noi în vară și de care trebuia să se ocupe Guvernul, le vom plăti. Mă refer la banii care trebuiau să vină, care au veni și vor veni mult mai târziu, la toate miniciunile și la toate lucrurile care nu au fost făcute. Criza energetică, nu mai vorbim de crizasanitară, care este cea mai dură. Aici vorbim de vieți, nu se poate face nimic.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Cine trebuia să rezolve mai repede această criză sanitară cel puțin?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Aveam un Guvern. Acum nu prea îl mai avem. Aveam un Guvern. Trebuia să se ocupe de acest lucru. Nu trebuia să se uite în alte părți. Toate semnalele trase de specialiști au dovedit că specialiștii, ca de obicei, spuneau adevărul. Mai ales ceea ce se întâmpla în toată Europa. Trebuiau luate măsuri. Nu să ne culcăm pe o ureche, gata a trecut. Nu poți să dai vina așa cum s-a întâmplat pe oameni. Oamenii sunt de vină că nu se vaccinează. Oamenii sunt de vină că o fi ceva. Oamenii sunt de vină, consumă prea multă energie și de asta nu avem. Nu. Lucrurile trebuiau și puteau să le regrete, însă pentru asta trebuiau să fie aplecați înspre oameni, spre țară, nu spre propriile interese.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: După aceste acuzații pe care le-ați lansat cumva, aș îndrăzni să vă întreb cine a produs această criză? USR pentru că a ieșit de la guvernare sau PNL pentru faptul că nu a ținut cont, așa cum zice USR, de acel protocol de guvernare.

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Eu văd lucrurile un fel altfel. Ar fi trebuit ca între ei să existe extraordinar de multe discuții. Dacă s-a făcut un protocol, pe care l-au fluturat, trebuia obligatoriu respectat. Nu facem un protocol ca pe urmă să spună: eu sunt prim-ministru, Constituția îmi dă dreptul, ceea ce e adevărat, să fac ceea ce doresc în Guvernul pe care îl conduc. Atunci nu aveam nevoie de un protocol făcut înainte. Dacă exista acest protocol. Dacă nu, înseamnă că USR-ul s-a comportat ca și cel căruia i se ia jucăria. Într-o coaliție trebuie să înțelegi că ești într-o coaliție. Poate în termeni puțin deplasați, e ca o familie. Trebuie să îi înțelegi pe cei din jurul tău, ei trebuie să te înțeleagă. Pașii, adică programul de guvernare, trebuie urmați. Ceea ce am spus că facem împreună, facem împreună. Orice derapaj trebuie controlat. Este drept că nici USR-ul nu a fost rupt din stele și nu îi țin partea. E greu să lucrezi cu niște oameni care de foarte multe ori au zis că sunt așa, dar ei de fapt voiau să facă altceva. Era vizibil că începuse o bătălie surdă de a câștiga puncte electorale în activitatea lor guvernamentală. Lucru pe care puteau să îl lase peste un an sau peste un an jumătate. Au fost prea grăbiți din prima săptămână de a face lucururi. Asta poate a produs și derapaje.  

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Ce mesaj pe transmiteți alegătorilor PNL care v-au votat tocmai pentru mesajul anti-PSD?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Eu... E greu să le transmit acum un mesaj. Cineva ar spune: „Aveți încredere că va fi bine”. Nu am eu încredere că va fi bine. În momentul în care eu nu am încredere că va fi bine, nu le pot transmite oamenilor că va fi bine. În primul rând eu îmi cer scuze față de oamenii care au votat așa cum le-am spus eu, nu cum le-am cerut. În funcție de ce am făcut eu, fiind un exemplu pentru cei care mă cunoșteau. Îmi cer scuze față de ei, pentru că prin ce am făcut, poate nu am deschis ochii bine, nu am văzut oamenii așa cum trebuia să-i văd și i-am indus în eroare. Îmi pare rău că i-am mințit, făcând parte din Partidul Național Liberal. Spun făcând parte din Partidul Național Liberal pentru că în urma declarațiilor pe care le-am făcut și înainte mi s-a spus că sunt un critic al partidului. Așa cum cred că i s-a spus și lui Orban, mi s-a transmis și mie prin (...) că urmează să fiu dat afară.  Mă deranjează că mi s-a spus lucrul ăsta, eu fiind unul dintre cei care am clădit acest partid. Am muncit foarte mult ca să facem acea unire dintre PNL și PDL. Dar partidul nu știu să fie trecut pe nici o carte funciară în care apar proprietari.

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Cine v-a amenințat cu excluderea, dacă ne puteți spune?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Nu am  fost amenințat: Băi Hava, nu mai vorbi că o să te dăm afară! S-a spus că cei care vorbesc de rău partidul se va cere excluderea lor. Așa cum i s-a spus și domnului Orban. Mi se par chestiuni de copii mici.  

Valentin Chisoceanu, Știrile Digi FM: Se vorbește mult de implicarea președintelui Klaus Iohannis în PNL și în deciziile pe care le-a luat partidul. Simțiți că s-a implicat șeful statului în treburile PNL și a impus alianța cu PSD?

Mircea Hava, europarlamentar PNL: Aș putea spune lucrul ăsta dacă aș fi fost acolo. Însă din tot ceea ce se vede în jur, da. Șeful statului s-a implicat și în alegerile interne și și în ceea ce privește această alianță. Din tot ceea ce se vede, din tot ceea ce citesc, din toate știrile. E ca și cum m-ați întreba: Afară plouă puternic, cu bulbuci, iar cineva m-ar întreba: afară plouă? Iar eu să spun: Nu, nu plouă! Da, afară plouă. Asta s-a văzut și asta se vede.  Nu am fost la întâlniri cu șeful statului în care să spună chestiuni de genul acesta. Nu am fost pentru că nu am fost chemat. Nu mai făceam parte dintre membri de bază ai partidului. Începuseră să crească cei care doreau cu totul și cu totul altceva. Nu am înțeles și astăzi este un lucru la care trebuie să mă gândesc încă mult. De ce a făcut lucrul ăsta? Nu am nici o discuție vis-a-vis de vechiul președinte, de noul președinte. Toată lumea este cu greșelile lui. Nu facem aici analiza. Dar lucrurile trebuiau discutate altfel. Am spus-o și acum câteva săptămâni, acum o lună. Lucrurile puteau să se rezolve dacă toți erau chemați, partidele de dreapta, cele 3, erau chemate ca să discute foarte serios și să pună lucrurile în balanță. Aruncarea în luptă a lui Cioloș a fost un praf în ochi după mine. Și atunci am spus că guvernul clădit de domnul Cioloș nu va avea susținere parlamentară și va cădea.

Poți asculta aici interviul integral:

00:00

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
Cristian Popescu Piedone se strâmbă
PSD nu îl susţine pe Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei
Crowd,Of,People,Walking,On,The,Sidewalk,In,Bucharest,,Romania
Peste 70% dintre români cred că în ţară lucrurile se îndreaptă în direcţia greşită
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 18 Jan 2024
Marcel Ciolacu: „Altă coaliţie din 2025 nu se poate creiona decât în jurul PSD şi PNL”
Ciuca and Ciolacu, Romanian governing coalition leaders, Bucharest, Romania
Nicolae Ciucă: „La europarlamentare am decis să avem liste comune”
Te-ar putea interesa și
zamfir
Daniel Zamfir (PSD): Deja a devenit agasantă insistenţa cu care colegii de guvernare vor să...
Ion?Marcel Ciolacu, Prime Minister of Romania, taken during a press conference after the joint talks with Olaf Scholz, Federal Chancellor (not pictured here) in the Federal Chancellery in Berlin, July 4th, 2023.
Ciolacu, ironic, după ce a fost întrebat dacă i-a cerut lui Geoană să candideze la...
Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă, despre candidatura lui Mircea Geoană la prezidenţiale din partea PNL: "Este un...
gabriela firea
Marcel Ciolacu: "Doamna Gabriela Firea şi-a asumat candidatura pe Bucureşti. Susţin toate...
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport ”Nu mai pot. E inadmisibil!”. S-a săturat și vrea să plece din România!
”Nu mai pot. E inadmisibil!”. S-a săturat și vrea să plece din România!
PeRoz Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani, iar oamenii i-au spus că „e prea tânără”: „Sunt invidioși!”
Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani...
Film Now Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele ei, pe care le-a adoptat cu ani în urmă, la Disney World
Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Balene/ Shutterstock
Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii
tramvaiul-41
Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă, 30 martie. Călătorii vor fi preluați de linia navetă 641
beyonce
Beyonce, vedeta afro-americană a muzicii pop, lansează primul său album country
e-factura2024
Guvernul a prelungit termenul în care nu se dau amenzi pentru cei care nu pot introduce...