Acum la Digi FM Cetin Rasit MARIO WINANS FEAT ENYA AND P DIDDY - I dont wanna know

Klaus Iohannis, primul șef de stat european care a primit premiul Distinguished International Leadership: „SUA nu au un aliat mai bun decât România”

Klaus Iohannis / Foto: Profimedia
Klaus Iohannis / Foto: Profimedia

Preşedintele Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA ”ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european”.

Iohannis, primul şef de stat european onorat cu această distincţie, a declarat, în cadrul ceremoniei de acordare a premiului, că îl acceptă ca o recunoaştere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO şi partener şi prieten al SUA şi că îl dedică tuturor românilor, precum şi parteneriatului şi prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii, relatează News.ro.

”În Europa Centrală şi de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii - de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept. Eforturile româneşti au rezultate care depăşesc cu mult graniţele noastre naţionale; de fapt, acestea au contribuit la consolidarea Europei şi a alianţei transatlantice şi merită să fie recunoscute”, a mai afirmat preşedintele.

El a vorbit despre ajutorul acordat de România Ucrainei, subliniind că ţara noastră s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

”Sunt onorat să primesc acest premiu. Îl accept ca o recunoaştere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO şi partener şi prieten al SUA. Începând din 2001, cu câţiva ani înainte de a adera la NATO, şi apoi de-a lungul celor două decenii în postura de membru, România şi poporul român au luat decizii îndrăzneţe, curajoase şi hotărâte pentru a consolida ţesutul democratic al societăţii noastre, pentru a fi la înălţimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică şi pentru a transforma ţara noastră într-o ancoră a stabilităţii strategice, a prosperităţii şi a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei”, a declarat Iohannis la acordarea premiului Distinguished International Leadership pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

Citește și: Florin Negruțiu, despre întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Joe Biden: „Încă se caută un premiu de consolare pentru el”

El a subliniat că în Europa Centrală şi de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii - de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept.

„Eforturile româneşti au rezultate care depăşesc cu mult graniţele noastre naţionale; de fapt, acestea au contribuit la consolidarea Europei şi a alianţei transatlantice şi merită să fie recunoscute. Aşadar, aş dori să-i mulţumesc lui Fred Kempe şi conducerii Consiliului Atlantic pentru că au ales să recunoască şi să onoreze eforturile României. De asemenea, îi sunt recunoscător fostului consilier pentru securitate naţională, Stephen Hadley, pentru introducerea din această seară şi pentru contribuţia sa unică la ajustarea şi implementarea viziunii Preşedintelui George W. Bush privind o Europă unită şi liberă, în care românii şi celelalte naţiuni din Europa Centrală şi de Est pot îmbrăţişa demnitatea, democraţia şi prosperitatea. În această seară ar trebui să onorăm şi acest aspect”, a punctat preşedintele.

Klaus Iohannis a amintit că în 2011, vicepreşedintele Joe Biden a fost pe aceeaşi scenă, pentru a primi acelaşi premiu şi a susţinut o declaraţie foarte puternică privind angajamentul Americii în Europa Centrală, Biden declarând atunci: „A sosit timpul pentru Europa Centrală. Aţi arătat că sunteţi pregătiţi pentru provocările noastre comune, dornici să le faceţi faţă şi capabili să le rezolvaţi. De aceea, în America, nu ne mai gândim la ceea ce putem face pentru Europa Centrală, ci mai degrabă la ceea ce putem face împreună cu Europa Centrală”.

”Într-adevăr, ţările noastre şi-au crescut capacitatea de a-şi îndeplini responsabilităţile de parteneri şi aliaţi din Est ai Americii”, a remarcat Iohannis.

El a subliniat că astfel a apărut Formatul Bucureşti 9 (B9) – o iniţiativă condusă în 2015 de România şi Polonia, care include toate statele din Flancul Estic şi oferă o platformă robustă pentru coordonarea resurselor noastre de securitate în cadrul NATO.

Citește și: Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre cursa pentru șefia NATO: "E bine să existe doi candidați"

”Astfel majoritatea ţărilor noastre de pe Flancul Estic au început să facă progrese în creşterea bugetelor pentru Apărare şi în modernizarea infrastructurii şi a echipamentelor militare. Şi tot astfel, ţările noastre au avut capacitatea să acţioneze unitar, cu hotărâre şi să reprezinte o forţă puternică de descurajare împotriva expansionismului rusesc, în acelaşi timp rămânând fideli valorilor noastre democratice transatlantice fundamentale. Nu există altă dovadă mai puternică în acest sens decât modul în care statele noastre de pe Flancul Estic au răspuns la agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apăra şi de a respinge acest oribil atac rusesc”, a afirmat preşedintele Iohannis, adăugând: ”În calitate de preşedinte al României, vă pot spune că România s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina”.

El a spus că peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut graniţa în România căutând refugiu, siguranţă şi liberă trecere şi aproape 40.000 de copii învaţă acum în sălile de clasă româneşti, iar milioane de tone de asistenţă umanitară au trecut în Ucraina prin şi din România.

România a ajutat, de asemenea, Ucraina să menţină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice şi facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale – aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile româneşti de pe Dunăre şi Marea Neagră, conform preşedintelui.

”Toate aceste eforturi continuă, atât timp cât este nevoie, pentru că suntem conştienţi de rolul cheie pe care România îl are în a ajuta Ucraina să obţină victoria şi pacea, să reuşească economic şi să se integreze în Uniunea Europeană. Aşadar, mesajul meu pentru voi în această seară este: România a abordat cu seriozitate apelul – „ce poate face America împreună cu Europa Centrală”. Lucrăm împreună pentru a ne consolida securitatea colectivă, pentru a promova libertatea şi progresul economic şi pentru a ne asigura că democraţia continuă să ofere rezultate. Este responsabilitatea noastră comună şi puteţi conta pe capacitatea noastră de a o îndeplini. Pentru că Statele Unite nu au un aliat mai bun decât România. Dedic acest premiu tuturor românilor, precum şi parteneriatului şi prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii”, a conchis Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie, în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului.

Citește și: Ce pensie lunară ar putea avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă, dintre care 10 ca președinte

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip ”think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale.

Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalităţi care întruchipează esenţa relaţiei transatlantice şi care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.).

Printre personalităţile cărora li s-a acordat, de-a lungul timpului, The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără preşedinţii Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) şi George H.W. Bush (2009), vicepreşedintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul preşedinte al SUA, preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) şi Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum şi alţi şefi de stat şi de guvern sau lideri de organizaţii internaţionale.

Klaus Iohannis şi-a început marţi vizita la Washington, D.C, fiind primit de preşedintele american Joe Biden la Casa Albă.

Klaus Iohannis și Joe Biden, întrevedere în Biroul Oval de la Casa Albă / Foto: Profimedia

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SIMONA TARANU
Simona Țăranu: Nu am fost vreo prințesă, nu mă alerga mama cu homarul...
Piață agroalimentară, legume, fructe, alimente, cumpărături
România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
Iranian President leaves Tehran for Tajikistan and Uzbekistan
Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului. Noi...
UEFA Europa Conference League Saison 2023-2024 Toumba Stadion Thessaloniki, 14.12.2023 PAOK Thessaloniki - HJK Helsinki
Răzvan Lucescu a cucerit titlul în Grecia cu PAOK
Pe aceeași temă
Protest în faţa Palatului Cotroceni/ Foto: Captură video Facebook
Protest în faţa Palatului Cotroceni. Manifestanţii afişează un banner cu mesaj critic la...
florin negrutiu 8 mai 2024
Florin Negruțiu, despre întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Joe Biden: „Încă se caută un premiu...
Klaus Iohannis și Joe Biden
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre cursa pentru șefia NATO: "E bine să existe doi...
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, premiat la "Oscarurile Washingtonului" pentru "cariera sa remarcabilă, pentru...
Te-ar putea interesa și
klaus iohannis (2)
Ce pensie lunară ar putea avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă, dintre care 10 ca...
Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe Ursula von der Leyen/ Foto: Facebook
Politico: Klaus Iohannis, cotat cu cele mai mari şanse pentru a-i lua locul preşedintei...
- European Summit March 2024 - 21/03/2024 - Belgium / Brussels / Brussels - Klaus Werner Iohannis. Heads of state round
Reacția lui Klaus Iohannis după retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa electorală: „E cert...
Rumänien, Pressekonferenz Frank-Walter Steinmeier und Klaus Iohannis Pressekonferenz vom Präsidenten Rumäniens Klaus Ioh
Iohannis: România condamnă atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei...
Partenerii noștri
Digi24 "Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că Raisi a murit
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine...
DigiSport Trei fotbaliști ai unei echipe din Franța, aproape să fie împușcați!
Trei fotbaliști ai unei echipe din Franța, aproape să fie împușcați!
PeRoz A fost Miss World acum 30 de ani și a rămas splendidă. Ochii magnetici ai Aishwaryei Rai au eclipsat ghipsul de pe braț, la Cannes 2024
A fost Miss World acum 30 de ani și a rămas splendidă. Ochii magnetici ai...
Film Now Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi în timp ce publicul îl ovaționa în picioare
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai...
Digi World De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de...
Stirile Kanal D Trei rugaciuni puternice care sunt vindecatoare de boli
Trei rugaciuni puternice care sunt vindecatoare de boli
ProFM Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost bulversat la început”
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după...
Digi Life O femeie a câştigat un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în 10 săptămâni
O femeie a câştigat un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în...
Ultimele știri din matinal
dumitru prunariu
14 mai 1981, ziua în care cosmonautul Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu. Ce...
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Ultimele știri
Umbrelă în ploaie
Prognoza meteo pe două săptămâni. De când încep ploile însemnate cantitativ
admitere liceu
S-a publicat broșura pentru admiterea la liceu 2024. Informații utile din document
Prințul Paul
Cererea României de extrădare a lui Paul al României a fost respinsă de justiţia din Malta
Tavi Colen/ Foto: Facebook
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp