Acum la Digi FM Alex Vidia SANTANA - Maria Maria

Exclusiv: UDMR cere strămutarea eroilor români înmormântați la Valea Uzului

valea uzului

Tensiunile de la cimitirul din Valea Uzului s-ar rezolva doar dacă eroii români înmormântați acolo vor fi strămutați într-o parcelă românească, spune la Digi FM liderul deputaților UDMR, Attila Korodi.

Ministerul Apărării ar trebui mai întâi să facă cercetări și să spună câți eroi români se află în cimitir, a precizat Korodi.

"Ministerul Apărării trebuie, prin Oficiul Național, să identifice foarte exact câți eroi români sunt acolo și Ministerul Apărării, conform obligațiilor legale, să creeze condițiile optime, creând, dacă este necesar, o nouă parcelă pentru acești eroi. (...) aceste cruci de beton (amplasate de Primăria Dărmănești n.r.) sunt puse acolo ilegal - spune Inspectoratul de Stat în Construcții, spune prefectul județului Bacău, spune Ministerul Culturii, spune Ministerul Apărării. Deci aceste cruci nu pot rămâne așa acolo, pentru că au fost comise niște ilegalități, dar, da, dacă Ministerul Apărării, prin datele pe care le are la dispoziție, spune că este nevoie, atunci este normal - toate popoarele ar trebui să aibă loc de cinstire a eroilor și atunci să creeze o parcelă românească", spune Attila Korodi.

Declarațiile vin după ce ieri în Valea Uzului, mai mulți români au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir pentru a-i comemora pe eroii români. De cealaltă parte, etnicii maghiari au format un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor.

În urma incidentelor de ieri, UDMR i-a cerut premierului să o demită pe Carmen Dan, ministrul de Interne:

Interviul integral acordat de Attila Korodi

Attila Korodi: Aceste tensiuni apar când instituțiile statului nu își asumă responsabilitățile. Când Ministerul Apărării nu își asumă responsabilitatea de a asigura comisia națională, Oficiul Național responsabili pentru cultul eroilor. Când nu activează, conform legislației, comisii mixte cu celelalte state. Când Ministerul de Interne lasă la atitudinea prefecturilor să utilizeze cu întârziere documente oficiale care spun și descriu ilegalităție pe care autoritățile locale de la Valea Uzului le fac. Pentru ziua de ieri este o responsabilitate și a ministrului de Interne, pentru că avea toate informațiile că situația va escalada. Acolo se știa că vor veni ultrași de la echipe de fotbal, oameni cu alt scop decât comemorarea eroilor. Totuși, efectivele de jandarmi au fost prea puține. Pe teren, în cimitir, în momentele în care trebuia să se țină în condiții normale evenimentele de acolo, nu au putut să facă. Câțiva jandarmi, care au fost pe teren, au făcut ce trebuia, dar au fost prea puțini.

Digi FM: Am văzut că Jandarmeria susține că nu au fost violențe între participanți, dar filmările de pe internet arată că au fost tensiuni, în special când se rupe acea poartă de intrare în cimitir.

K.: Huliganii s-au luptat constant cu cei 10-20-30 de jandarmi. Jandarmii au primit pumni și picioare. Noi am primit scuipături, noroi și pietre în față. Au fost vandalizate poarta și o parte a cimitirului. Dacă Jandarmeria spune că nu au fost atrocități, Jandarmeria minte. Imaginile sunt elocvente.

Digi FM: Kelemen Hunor îi cere premierului să o demită pe Carmen Dan pentru că nu a luat nici o măsură acolo. Credeți că se va ajunge la acest lucru, la demiterea doamnei Carmen Dan?

A.K.: Când vorbești despre un conflict care putea să escaladeze, care a fost o provocare și tu ca ministru de interne ai toate informațiile și acționezi în modul foarte slab care s-a întâmplat ieri, este o responsabilitate și politică de a-și asuma eșecul și de a demisiona. Prim-ministrul are această atribuție dar și obligație morală.

Digi FM: Românii care au fost acolo spuneau că doreau să meargă acolo doar pentru a-i comemora pe eroii români și acuză UDMR-ul că ar fi în spatele acestui scandal.

A.K.: Când vii acolo să comemorezi eroii români nu vii îmbătat, nu vii în trening, nu vii hotărât să rupi, nu vii hotărât să te lupți, ci vii să comemorezi. Noi am spus foarte clar. Nimeni nu ar trebui să intre în cimitir, până când, Ministerul Apărării, conform atribuțiilor legale, nu face analiza, nu face procedura corectă în care dacă există din al Doilea Război Mondial, în acel cimitir sau în zonă înhumați eroi martiri să aibă un memoriu cuvenit. Până atunci, orice ilegalitate făcută de autoritățile locale nu poate să suplimenteze sau nu poate să înlocuiască responsabilitatea ministerială și nu poate să aibă loc eventuale comemorări care, eventual, pe spatele lor, au avut alt scop.

Digi FM: Cine ar fi de fapt înmormântat, în opinia dumneavoastră, în acel cimitir?

A.K: Conform arhivelor până acum vizibile aflate și puse la dispoziția opiniei publice sigur că, de exemplu, din Primul Război Mondial, chiar din armata româno-austro-ungară, pe lângă sutele de soldați germani, maghiari, austrieci, de exemplu este înmormântat și un soldat român. Din al doilea Război Mondial, arhivele care sunt la dispoziție nu arată datele suficiente. Aici, Oficiul Național trebuie să facă toate cercetările și să vină cu datele corecte, pentru că sunt mai multe cimitire în Vale, la Poiana Uzului, la Dărmănești. Sunt date care sunt confuze și nicio autoritate locală, nicio organizație civică nu poate să înlocuiască Oficiul Național care are această responsabilitate.

Digi FM: Cine ar trebui să vină să aducă un omagiu eroilor care au murit în cele două Războaie Mondiale. Sunt îndreptățiți să vină atât etnicii maghiari, cât și românii?

A.K.: Toată lumea este îndreptățită să vină acolo pentru că vorbim de eroi. Dar, până când, din cauza situației confuze create de localitatea Dărmănești (amplasarea unor cruci în cimitir n.r.), Ministerul Apărării nu clarifică situația, toate aceste evenimente, comemorări ar trebui să fie stopate, anulate. Aici trebuie, mai întâi, ca să nu se escaladeze și să nu fie un subiectivism, puse pe masa discuțiilor date foarte precise, exacte, ca toată lumea să știe pe cine celebrează și să nu auzim, de exemplu, ce spunea, ieri, un preot ortodox că și Decebal a murit acolo.

Digi FM: Vă referiți la decizia primarului din Dărmănești care a amplasat acolo mai multe cruci?

A.K.: A pus acolo niște cruci, chiar, din păcate, peste 12 morminte foarte bine identificate cu nume și prenume, care sunt ostași, eroi căzuți din partea armatei austro-ungare, din care, da, face parte și un soldat probabil de naționalitate română, pentru că numele este român.

Digi FM: Dvs. așteptați acum o rezolvare a situației de la MInisterul Apărării, să spună câți eroi români sunt acolo?

A.K.: Ministerul Apărării trebuie, prin Oficiul Național, să identifice foarte exact câți eroi români sunt acolo și Ministerul Apărării, conform obligațiilor legale, să creeze condițiile optime, creând, dacă este necesar, o nouă parcelă pentru acești eroi.

Digi FM: Să fie strămutați din cimitirul Valea Uzului?

A.K.: Aceste cruci de beton sunt puse acolo ilegal - spune Inspectoratul de Stat în Construcții, spune prefectul județului Bacău, spune Ministerul Culturii, spune Ministerul Apărării. Deci aceste cruci nu pot rămâne așa acolo, pentru că au fost comise niște ilegalități, dar, da, dacă Ministerul Apărării, prin datele pe care le are la dispoziție, spune că este nevoie, atunci este normal - toate popoarele ar trebui să aibă loc de cinstire a eroilor și atunci să creeze o parcelă românească.

Digi FM: Ar fi singura cale de rezolvare a situației, doar la Ministerul Apărării?

A.K.: Din analiza noastră, la ora actuală, altă cale de rezolvare nu vedem.

00:00

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
main primavara e in aer
Primăvara este în aer la Digi FM!
8 ani
Digi FM împlinește 8 ani împreună cu tine!
Lucian Mândruță
Grila de toamnă- Ca să știi de la realizatorii Digi FM
Digi FM LIVE de la Untold 2023
Programul Digi FM se aude și în 2023 LIVE de la Untold #vrajitidemuzica
Te-ar putea interesa și
Nostalgia Digi FM
„Nostalgia” este la Digi FM, de luni până vineri, de la ora 19:00
Thumbnail pt youtube ciuclaru IOANA STATE
Ioana State: Am foarte multă autoironie/Numerele mele spun adevăruri | ExtraMatinal - 10
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre experiențele sale cu „munca pământului”: Ne-am dat seama că mai...
Thumbnail Ana Ularu pt youtube ciuclaru
Ana Ularu, la Digi FM: Nu cred în întâlnirile de pe platou. La treabă facem treabă
Partenerii noștri
Digi24 Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat al lui Shani Louk a fost premiată
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu...
DigiSport Supercomputerul a decis! Cine va câștiga EURO 2024
Supercomputerul a decis! Cine va câștiga EURO 2024
PeRoz Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu un fost militar. De ce nu au vrut părinții să le separe pe fetele care împart același corp
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu un fost militar. De ce nu au...
Film Now Lupta dintre Brad Pitt și Angelina Jolie, aproape de final, după 8 ani. Pasul important făcut de actor pentru a încheia oficial divorțul
Lupta dintre Brad Pitt și Angelina Jolie, aproape de final, după 8 ani...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
mario iorgulescu
Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Flavio Briatore / Profimedia Images
Flavio Briatore, operat pe inimă la Milano după descoperirea unei tumori benigne. În ce stare...
Ambulance,Emergency,Service,Car,On,The,Streets,Of,Bucharest,During
Opt persoane au fost rănite într-un accident între un autoturism şi un microbuz, în Vrancea...
ciolacu
Ciolacu, întrebat dacă drona căzută în apropiere de Brăila e de provenienţă rusească: „Haideţi...
UNTOLD-FashionVillage-4x5 V2
UNTOLD Universe caută designeri talentați pentru Fashion Village Untold