Stere Gulea: „ Pe mine mă interesează de ce, când era totul calm, tu dai cu gaze lacrimogene”

Stere Gulea a fost invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea “Oameni de Colecție”, emisiune de interviuri unice, difuzate LIVE pe pagina de facebook DigiFMRadio și în fiecare duminică, on air, la DigiFM.
El a povestit cum a trăit, alături de familia sa, în comunism și cum au fost afectați de acest regim.
„În momentul în care s-a instalat comunismul, tatăl meu avea cam 300 de oi, 4-5 cai, fabrică de brânzeturi și mezeluri, 300 de hectare. La un moment dat am văzut dosarul de la CNSAS al lui taică-miu și o sumedenie de întâmplări descrise acolo mi-au adus aminte de întâmplări din Moromeții. A fost o stare pe care nu o realizam, dar o auzeam, că americanii o să facă și o să dreagă, că o să ne scape de bolșevici. Ai mei nu erau așa de tipul militant, dar discuțiile erau deschise în casă. A făcut puşcărie pentru că avea avere, era chiabur, era dintre oamenii mai importanţi din comună. Pentru el, a fost șansa să întâlnească profesori universitari, scriitori, s-a specializat în dulgherit. Pământul a fost luat la colectiv, a fost confiscată partea care îi revenea lui. Iar după ce a venit acasă din pușcărie, și-a întreținut familia lucrând în construcții, se făceau blocurile din Mamaia.”
Cătălin Striblea l-a rugat pe Stere Gulea să facă o comparație între viața de la țară de pe vremuri și cea de acum.
„La țară se trăiește greu. E muncă multă. Viața era extrem de dinamică și vie. Omul nu avea timp de stat la cârciumă, poate la final de săptămână. Acum vezi un sat depopulat, cu oameni care nu au ce face. Opinii politice nu prea au, discută ce văd la televizor.”
Matinalul Digi FM a fost curios ce crede Stere despre România de azi și despre Liviu Dragnea, având în vedere că se știe că nu este tocmai un fan al situației actuale.
„Eu sunt critic al faptului că lucrurile nu merg bine. Cred că el (Liviu Dragnea) reprezintă o categorie destul de importantă a României de azi, adică baronii locali, care au devenit atotstăpânitori. Este expresia societății românești. Știe cum să îi țină pe oameni dependenți de el, sărăcia îi face pe oameni dependenți de stipeniile pe care genul acesta de oameni le alocă. Este o țară luată ostatică de acest tip de oameni. Eu am fost la protestul din 10 august, nu au fost oameni care să se ducă spre jandarmi. Au venit după, niște inși, câte 2-3, în negru, se duceau glonț spre cordonul de jandarmi. Pe mine mă interesează de ce, când era totul calm, tu dai cu gaze lacrimogene. Astea sunt metode pe care noi le-am învățat în perioada comunistă. Acum nu mai e comunism, sunt metode comuniste. E un moment de mare cumpănă, generat și de ce se întâmplă pe plan mondial. E o situație de schimbare. Nădejdea mea este să nu se ajungă la ceea ce a fost în anii '30. E o situație periculoasă, care escaladează.”