Radu Paraschivescu: "<<Ghidul nesimțitului>> este marea lovitură a vieții mele și este...

Radu Paraschivescu a fost invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea “Oameni de Colecție”, emisiune de interviuri unice, difuzate LIVE pe pagina de facebook DigiFMRadio și în fiecare duminică, on air, la DigiFM.
Cătălin Striblea a fost curios să afle dacă Radu Paraschivescu este credincios.
“Nu sunt un credincios practicant. Am dialoguri intime, nu îmi asum o poziție smerită, adică vorbesc cu Dumnezeu și stând în pat și stând la o cafea și stând tolănit. Nu cred că trebuie să ai o postură de smerenie și umilință, de umilitate absolută ca să poți vorbi cu Dumnezeu. Cred că nici lui Dumnezeu nu i-ar plăcea povestea asta. Dar știu că are grijă de mine.”
Radu a explicat ce înseamnă fotbalul pentru el și cum vede el acest spectacol sportiv.
“La noi, în campionat văd mai puțin lucrurile astea. Eu nu cad în prizonieratul unui scor și al unei cronici de meci. Pentru mine, un meci de fotbal e altceva. Contează foarte mult ce e în jurul meciului. Contează stilistica evenimentului, contează galeriile, cum se comportă ele, cum arată terenul în sine cum arată cel de alături. Am pierdut goluri, mergând pe stadioane din Europa, pentru că eram atent la cum arată oamenii din jur. Cum vin oamenii, ca la teatru, ca la o confruntare, sunt oameni care se suie pe baricade, sunt oameni contemplativi. Ce se petrece în galerie e la fel de important cu ce se petrece pe teren. Ambalajul, pentru mine, e foarte important. Eu nu văd, într-un meci de fotbal, o întâlnire între două echipe. Văd eroism, văd ticăloșie, văd abjecție, văd noblețe, văd sacrificiu. E o oglindă foarte încăpătoare în care, dacă te uiți atent, vezi foarte multe lucruri.”
Radu Paraschivescu a vorbit și despre echipa sa preferată, din România.
“Echipa mea din România a fost cândva Poli, acum este Politehnica ASU Timișoara, este echipa suporterilor, echipa din liga a doua. Mă mai uit la meciuri de-ale lor, compătimesc cu ei, mă mai întâlnesc cu membrii galeriei, când mai am câte o lansare la Timișoara. Echipa din Liga I e o glumă. Eu nu am nimic cu ei, dar ei sunt o construcție politică, sunt o formă de adopție fotbalistică și o concesie făcută cu sprijinul celor de la Recaș. Eu îi spun Recașoara, nu îi spun Timișoara. Publicul care susține Politehnica ASU Timișoara a învățat că e cazul să nu mai plecăm după fentă. Au existat o serie de adopții false în Timișoara și am căzut și eu în capcana lor, din nostalgie, din sentimentalism, din nevoia de a vedea ceva violet pe terenul ăla și au fost tot felul de compromisuri, ba cu Dacia Pitești, ba cu Bragadiru, ba cu AEK, tot felul de echipe care au pretins sau susținut că sunt adevărata Poli.”
Scriitorul a povestit despre cartea care l-a pus pe harta autorilor români.
“<<Ghidul nesimțitului>> este marea lovitură a vieții mele și este irepetabilă. E un exercițiu comic, nu trebuie să îl luăm ca pe un instrument metodologic. E un text scris cu ironie despre un despre niște neajunsuri ale comportamentului nostru, public sau privat. E o carte care a avut o conjunctură bună. A apărut înainte de criză, a avut un titlu cu magnet. A avut toate condițiile pentru o detentă spectaculoasă. Se cumpără în continuare, la 12 ani de la apariție. S-a vândut în peste 60.000 de exemplare. E cartea care mi-a dat oxigen.”, a spus Radu Paraschivescu.
Acum, autorul a lansat “Două mături stau de vorbă”, o carte care strânge o parte din “paraschivenii”. Cătălin Striblea spune despre scriitor că, deși este calm și molcolm, comentariile sale sunt printre cele mai acide și tăioase, din presă.
“E o carte pe care am făcut-o cu sprijinul site-ului digi24.ro. Fiară nu sunt. Sunt ironic, e adevărat. E un registru în care eu cred că mă exprim mai bine decât în altele și pentru că o parte din lucrurile care se întâmplă în România merită un tratament ironic. Lucrurile frumoase țin de domeniul normalității. Eu nu mă consider un doctor al națiunii, dar fac această comparație. A scrie un text despre ce nu merge în România, este ca și cum ai merge la doctor. Doctorul nu îți face complimente pentru verighetă, pentru broșă. Doctorul spune <<Ai ceva la stomac>>. <<Două mături stau de vorbă>> conține texte care pleacă de la lucruri întâmplate la televizor”, a spus Radu Paraschivescu.