Ion Caramitru: "Nu o să iert niciodată Securitatea"

Ion Caramitru a fost invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea “Oameni de Colecție”, emisiune de interviuri unice, difuzate LIVE pe pagina de facebook DigiFMRadio și în fiecare duminică, on air, la DigiFM. Actorul a vorbit despre copilăria sa, despre ce a însemnat securitatea pentru el, dar și despre bunul său prieten, Toma Caragiu.
Cătălin Striblea a fost curios să afle cum era viața unui copil la final de război.
“Foarte rea. Am asistat la momente teribile. Îmi aduc aminte când mama a început să facă focul cu banii devalorizați, când s-a făcut reforma monetară. Apoi, când l-a luat pe taică-miu, prima oară, Securitatea. Au spart ușile și i-au luat pe mama, tata și pe sora mea. Sora mea a venit după două ore, mama după două zile, iar tata după doi ani. Pe mine nu m-au luat pentru că eram prea mic. Aveam numai 7 ani. Eu nu înțelegeam despre ce era vorba. Tăiau cu cuțite mari canapelele, au percheziționat toată casa. A fost șocant pentru mine.”, a povestit Ion Caramitru.
Actorul a spus că tatăl său era destul de plăpând, din punct de vedere fizic, dar securiștii l-au bătut de l-au smintit. “Cel mai înduioșător lucru a fost când mi-a povestit că nu atât durere fizică era importantă, cât durerea morală. L-au pus pe o bară de lemn, l-au întors cu fundul în sus, cât să îi atârne testiculele și o femeie l-a bătut cu creioane. Umilința, adăugată durerii fizice a fost, pentru el, cumplită.”
El și-a amintit și cum a fost în prima de școală. A primit o hârtie, la fel ca și colegii săi, cu câteva întrebări la care părinții erau nevoiți să răspundă. Întrebările era de genul “aveți rude în străinătate?”, “Ce avere au avut părinții?” și așa mai departe. “Întrebările astea constituiau începutul unui dosar de Securitate.”, a completat actorul.
Cătălin Striblea l-a întrebat pe Caramitru ce a reprezentat Securitatea pentru el.
“Atâta vreme cât un serviciu de asemenea factură este format din membrii partidului de guvernământ, care este și singurul partid, atunci este brațul înarmat al acelui partid. Asta este Securitatea. Eu nu am să îi iert niciodată!”, a spus hotărât el.
Actorul a povestit și despre marele Nichita Stănescu.
“Pe Nichita l-am putut cunoaște și în societate, el organiza acasă întâlniri culturale. Nichita cânta dumnezeiește la pian, făcuse studii serioase de muzică. Sau am avut întâlniri cu el și față în față, mă mai ruga să îl ducb la iubita lui. Mai e un lucru trist pe care lumea trebuie să îl știe acum. Nichita era numismat, colecționa monede. După ce l-am înmormântat, ne-am dus la el acasă. Puțin timp după ce am ajuns, a venit militia economică și a cerut colecția de monede. Și a luat-o. Nimeni nu a avut curajul să vină să îi confiște, în timp ce trăia, colecția. Dar au venit și au luat-o după ce a murit.”, a povestit Ion Caramitru despre poetul Nichita Stănescu.
Actorul a fost bun prieten cu Toma Caragiu, astfel că Striblea i-a cerut să ne povestească puțin despre el.
“Ați atins un punct sensibil pentru mine. Toma este, după convingerea mea, cel mai bun actor pe care l-a avut România. Toma știa și putea să joace cu aceeași putere și personaje de comedie și personaje tragice. A fost și rămâne unul dintre actorii intelectuali. Caragiu, înafară de talentul său, avea și o cultură generală impresionantă, a scris și poezii foarte bune. Fiind aromân ca și mine, mi-a fost ca un frate mai mare. Am stat, până l-am descoperit în molozul blocului care s-a prăbușit, șase zile și șase nopți. Nu că aș fi sperat să mai trăiască, era clar că nu. Dar voiam să îl găsesc. A murit în plină glorie. Este o nedreptate strigătoare la cer.”, a conchis el.