Despre tradiții și obiceiuri de Crăciun cu doamna etnolog Doina Ișfănoni

Prof. univ. dr. Doina Işfănoni a fost invitata lui Cătălin Striblea la emisiunea “Oameni de Colecție”, emisiune de interviuri unice, difuzate LIVE pe pagina de Facebook Digi FM și în fiecare duminică, on air, la Digi FM. Doamna este cercetător etnolog la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, istoric şi teoretician de artă, doctor în Estetica Artelor Vizuale, membru al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Doamna Işfănoni a vorbit, la Digi FM, despre tradiții și obiceiuri de Crăciun.
„Darul acestor 12 zile sacre, care încep în Ajun și din care ieșeam la Sfântul Ion, este o părticică din sufletul nostru. Există și darul augural, de a duce mâncare când mergi în vizită. Darul înseamnă belșug, sănătate. Este darul femeii care a gătit. Înainte de te sătura tu trebuie să te gândești și la cei care nu mai sunt fizic printre noi și trebuie să dai de pomană. Chiar dacă ei nu mai sunt fizic, se crede că ei se întorc spiritual pentru a petrece sărbătorile cu noi. Crăciunul e sătulul, nu fudulul ca Paștele. Înainte, copiii primeau de îmbrăcat, căciuli, mănuși, fular. Acest dar însemna ocrotirea, gestul nostru care proteja următoarea generație.”
Cătălin Striblea a fost curios să afle ce să nu faci în ziua de Crăciun?
„Trebuie să te trezești senin și să nu bombăni, să ai o atitudine pozitivă. Dacă ne ducem la Biserică, să ne îmbrăcăm de sărbătoare. La masa de Crăciun, vanitatea trebuie să lipsească. Prin anii ‘80, în zonele rurale nu prea erau brazi în casele românilor, de Crăciun. Iar el se împodobește în Ajun, pe 24 decembrie.”