Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu MISHA MILLER - BRATELE TALE

Cum vorbește un preot, profesor la Teologie Ortodoxă, despre sex, viol și prezervative (AUDIO)

Vasile Răducă

Biserica Ortodoxă Română e în centrul unui nou scandal, anunță paginademedia.ro. De această dată, e vorba de un interviu susținut de un preot la postul Radio Trinitas, al Patriarhiei Române, pe 27 mai.

În emisiunea „Răspundem ascultătorilor”, profesorul prodecan Vasile Răducă, ce predă Morală și Bioetică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a revoltat mai mulți ascultători cu răspunsurile pe care le-a oferit în privința mai multor subiecte delicate. Emisiunea a ajuns și în atenția Consiliului Național al Audiovizualului, care a dat un avertisment radioului Patriarhiei.

Iată câteva dintre afirmațiile controversate făcute de preotul Vasile Răducă:

  • Despre violuri: „Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul. Ideea, cum am văzut-o de curând la cineva, că pruncii obținuți sau că o femeie are dreptul să avorteze fătul care s-a constituit în urma unui viol, nu este întemeiată și nu este acceptată de Biserică. Vă rog să rețineți: când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimțit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de așa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, așa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene. Dacă s-a produs și așa, luați-l ca pe un dar a lui Dumnezeu. 
  • Despre sexul cu prezervativ: „În utilizarea prezervativului, cei tineri care fac lucrul acesta nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare. În actul sexual, femeia primește ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanțe chimice care neutralizează extrogenii pe care îi are organul femeii. Femeia, spre exemplu, în perioada ciclului, este bombardată cu o cantitate extraordinară de extrogeni care sunt cancerigeni. O relație firească, normală, în limitele normalului între bărbat și femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur și simplu, și, fie că, la un moment dat, are un acces și se duce la un bărbat care are cu ea o relație normală și-și părăsește soțul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzați-mi că sunt foarte dur. Mai bine mai rar, dar cumsecade și să-i oferi soției ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decât să o masturbezi și să trăiești într-o succesiune de acte de masturbare de care să-ți fie, practic, scârbă și silă și rușine”.
  • Despre relațiile interconfesionale, de exemplu cu un musulman: Răspunzând unei femei ce îl întreabă ce să facă cu fiica ei, care trăiește în concubinaj cu un bărbat musulman, Vasile Răducă îi spune: „rugați-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relație. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeți-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve față de anumite forme de intimitate cu anumite persoane. Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere. În Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet. Bine ar fi, mi-aș dori din tot sufletul să știu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii”.

Iată un fragment surprins de unul dintre ascultătorii Digi FM:

00:00

Din nefericire, moderatorul emisiunii, preotul Narcis Stupcanu, nu a putut interveni pentru a-l opri pe invitatul său de la afirmațiile îndoielnice, Vasile Răducă susținându-și cu tărie punctele de vedere.

Reprezentanții Patriarhiei și ai Radio Trinitas s-au delimitat categoric de afirmațiile prodecanului FTOUB, în fața CNA.

Ne aflăm într-o situație deplorabilă. Părintele profesor Răducă, pe care și eu l-am avut profesor, este un om care atunci când se implică într-o discuție devine destul de pătimaș. Mă detajez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta. El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune și radio, iar după un acest context în care a făcut afirmații absolut discutabile, criticabile și autoincriminante pentru el, nici nu va mai putea fi invitat în emisiuni. Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox și insituțional, poate fi cel mult un punct de vedere personal. Formulele sale jignitoare punctual, folosind un termen pe care îmi e și jenă să-l reproduc, legat de o persoană care aparține cultului islamic și cele legate de viol sau sexualitate, reprezintă puncte de vedere private ale părintelui, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei, potrivit paginademedia.ro.

La rândul lor, reprezentanții Consiliului Național al Audiovizualului s-au declarat îngroziți de cele auzite.

La fel ca la toate posturile de radio și televiziune, invitații mai pot spune și tâmpenii. Problema aici este moderatorul, care nu are nici cea mai mică reacție. M-am gândit că poate i-a fost rușine să îi spună, însă emisiunea a avut și o pauză. Chiar și după mostruozitatea „roagă-te la Dumnezeu să se rupă relația fiicei tale” lucrurile au continuat. Și dacă spunea în biserică sau în față a cinci enoriași era la fel de grav, a declarat Radu Herjeu, membru CNA.

Am fost absolut îngrozită. În aproape cinci ani de când sunt în CNA nu am auzit ceva atât de groaznic. Sunt niște lucruri sensibile și grave. Abordarea cu privire la prezervativ și viol sunt absolut îngrozitoare și de nepermis pentru orice om, dar pentru reprezentant al BOR. Cum poți să vorbești despre viol consimțit? Mi se pare absolut obscen felul în care acest domn, care este și preot, a abordat aceste lucruri, a spus și Dorina Rusu, membru CNA.

Contactat de Digi FM, Iusuf Murat, muftiul cultului musulman din România, nu a vrut să comenteze afirmațiile preotului ortodox, dar a ținut să precizeze un aspect referitor la statutul femeii în islam:

Nu comentez ceea ce a declarat părintele profesor. Este opinia dumnealui, i-o respectăm. Noi, aici în România, trăim într-o bună conviețuire. Este opinia părintelui profesor, i-o respectăm și atât. Referitor la statutul femeilor în islam: are aceleași drepturi și chiar există o relatare a profetului, în care profetul Mohamed spune că Raiul este sub picioarele mamelor. Dacă noi vrem să intrăm în Paradis, trebuie să ne respectăm foarte mult mamele, a declarat, pentru postul nostru, înaltul cleric musulman.

00:00

Vasile Răducă a mai fost subiectul unui scandal la Facultatea de Teologie, unde a fost acuzat de plagiat.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
The,Hijacker,In,Handcuffs,At,The,Scene,Of,The,Crime
Un profesor din Argeș a fost arestat pentru agresiune sexuală. Victima este o elevă de gimnaziu
politia-masina-nou-inscriptionata
Un elev a făcut scandal în timpul unei ore şi a arătat gesturi obscene cadrului didactic. După...
scrima
O scrimeră de 17 ani din Uzbekistan acuză trei sportivi italieni de viol. Analizele au arătat...
Comienza en la Audiencia de Barcelona el juicio contra Dani Alves por agresi�n sexual
Dani Alves a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare. Ce sumă de...
Te-ar putea interesa și
constantin zapan
Bărbatul care a violat în 2022 două surori de 10 și 12 ani și-a aflat sentința. Va sta 35 de...
Gerard Depardieu
Gerard Depardieu, acuzat de viol de o jurnalistă spaniolă
Highway,2,Bucharest,-,Constanta,,Romania,-,10,August,,2021:
Un bărbat din Iași, arestat pentru că ar fi agresat sexual şi violat mai multe fete în timpul...
canabis
Un tânăr profesor de engleză din Bacău, audiat pentru trafic de droguri
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport Manchester City are infirmeria plină înaintea meciului cu Arsenal. Câți jucători sunt indisponibili
Manchester City are infirmeria plină înaintea meciului cu Arsenal. Câți...
PeRoz Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani, iar oamenii i-au spus că „e prea tânără”: „Sunt invidioși!”
Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani...
Film Now Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele ei, pe care le-a adoptat cu ani în urmă, la Disney World
Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Balene/ Shutterstock
Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii
tramvaiul-41
Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă, 30 martie. Călătorii vor fi preluați de linia navetă 641
beyonce
Beyonce, vedeta afro-americană a muzicii pop, lansează primul său album country
e-factura2024
Guvernul a prelungit termenul în care nu se dau amenzi pentru cei care nu pot introduce...